Potrawy z kabaczka

Kabaczek (czyli cukinia) to odmiana dyni o podłużnych owocach i cienkiej skórce. Jest niskokaloryczny (20 kcal/100g) i zasadotwórczy (odkwasza organizm), zawiera sporo witamin oraz soli mineralnych. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka (z małą ilością tłuszczu) poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Najsmaczniejsze są kabaczki młode, ale i te jesienne mają delikatny, w zasadzie neutralny smak, więc doskonale nadają się do wszelkich kompozycji warzywnych i mięsno-warzywnych z patelni, z garnka lub z piekarnika. Kabaczki można obsmażać w plastrach (w panierce lub bez), dusić w daniach jednogarnkowych, albo zapiec z dowolnym farszem. Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos.