1

2

Nasze przepisy Przepisy z ciasta francuskiego

Przepisy

Przepisy z ciasta francuskiego

Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Uniwersalne ciasto francuskie jest bardzo plastyczne i świetnie nadaje się do formowania. Można eksperymentować samemu, ale dobrze też sięgnąć po sprawdzone przepisy z ciastem francuskim, by poszukać ciekawych pomysłów na fantazyjne pakieciki, rożki, zawijaski, tarty, tarteletki i quiche, na cebularze, ślimaczki, pierożki albo nadziewane francuskie tulipany :) Doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami: warzywami, mięsem, serami, owocami, dżemem lub konfiturą, twarożkami (na słodko i słono), grzybami, wędliną oraz parówkami. Równie dobrze smakuje z korzennymi mieszankami przypraw jak aromatycznymi ziołami, z cukrem czy z solą. Domowe przysmaki z ciasta francuskiego możemy podawać na zimno lub na gorąco, do barszczu (lub innej zupy), albo - do popołudniowej kawy czy herbaty.

Kalorie

558 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Ciasto francuskie swoją specyficzną, warstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (39 g na 100 g), a także umiejętnemu przyrządzaniu i pieczeniu we właściwej temperaturze.

Ciekawostki

Ciasto podobne do francuskiego, lecz wyrabianie z oliwą, było już znane w starożytnym Rzymie i starożytnej Grecji. W Polsce ciasto francuskie znane jest od XVIII wieku, o czym świadczy wzmianka w „Opisie obyczajów za panowania Augusta III”.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: