Nasze przepisy biały pieprz

biały pieprz

Niegdyś ceniono go na równi ze ze złotem i ofiarowywano w darze królom i arystokratom. Dziś jest w kuchni niemal tak niezastąpiony, jak sól i tak jak ona – jest przyprawą uniwersalną. Pieprz można dodawać do niemal wszystkich pieczeni, marynat, zup i sosów, a także do czekolady czy dań z owoców. Biały pieprz jest łagodniejszy w smaku, idealnie nadaje się do potraw z jaj, rybnych galaret, zup oraz delikatnych, kremowych sosów, dipów oraz dań warzywnych i mięsnych. Podobnie jak czarny pieprz poprawia trawienie i działa lekko moczopędnie, ale jest niewskazany przy dietach lekkostrawnych, dla małych dzieci i dla osób skłonnych do podrażnień przewodu pokarmowego. Zebraliśmy mnóstwo przepisów na smakowite dania z białym pieprzem – od domowego majonezu, przez sosy, potrawki, zupy, omlety, puree oraz pasty, aż po przepyszne pierogi, nadziewane farszem z botwinki albo zielonego groszku, mięty i sera.