Potrawy z cynamonem

Zalety rozgrzewającego, aromatycznego cynamonu były znane już w starożytności. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do korzennych mieszanek piernikowych, pieczonego schabu i kaczki z jabłkami oraz rozmaitych ciast na bazie marchewki. W Grecji aromatyzuje się nim potrawy z ryżu i pomidorów, a my możemy dodać go także do domowego keczupu oraz wigilijnego kompotu z suszu. Szczególnie pasuje do wszelkich dań z dodatkiem jabłek i śliwek: szarlotek i jabłeczników, drożdżowych ciast ze śliwką, pieczonych mięs, knedli oraz drożdżowych klusek gotowanych na parze. Tworzy szczególnie udaną kompozycję z bananami i truskawkami – w słodkiej sałatce czy w postaci musu lub mlecznego koktajlu. Zapraszamy na pachnące potrawy z cynamonem – na słodko i na ostro, doskonałe na domowy obiad i na wykwintny podwieczorek.