Nasze przepisy Potrawy z tabasco

Potrawy z tabasco


Tabasco to ostra przyprawa, którą produkuje się z odmiany uprawnej papryki należącej do grupy papryk chili. Nazwa „tabasco” pochodzi od meksykańskiego stanu Tabasco – pierwszy sos tabasco powstał w II poł. XIX wieku, był produkowany z ugotowanych papryczek chili, następnie zalewanych octem. Obecnie, wg tradycyjnej receptury, oryginalne Tabasco jest przygotowywane przez miażdżenie papryczek z solą, przechowywanie w beczkach przez 3 lata i wymieszanie z octem.

Polecamy różnorodne przepisy z tabasco: na marynowane mięsa, potrawy z grilla, pieczonego kurczaka, zapiekane ryby, pasty do chleba i sałatki, jajka z krewetkami i paluszkami krabowymi, klopsiki na ostro, karczek w sosie i wyjątkowo ostre roladki! Z tabasco możesz też przyrządzić domowy keczup, pikantną pomidorową i drinki: Krwawą Mary (wódka w połączeniu z sosem pomidorowym i przyprawami) oraz Wściekłego Psa (shot z wódki, tabasco, soku porzeczkowego lub malinowego). Sos tabasco wzbogaci też smak gulaszu z mięsa wieprzowego lub wołowego.

Kalorie 12 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Podczas przeziębień poleca się jedzenie dobrze doprawionego pieprzem gorącego rosołu – tymczasem tabasco (w odpowiednim połączeniu z innymi składnikami) może wywołać taki sam efekt. Kilka kropel tabasco można dodać do rozgrzewającej zupy lub ciepłej wody z sokiem z cytryny, miodem i czosnkiem. Chili – składnik ostrych sosów tabasco – ma działanie przeciwzapalne i likwidujące opuchliznę błon śluzowych dzięki kapsaicynie. Im jej więcej – tym ostrzejsza jest papryka.

Ciekawostki

Rozgrzewające potrawy doprawione tabasco mogą działać napotnie. Ponadto – ostre przyprawy wpływają korzystnie na poziom złego cholesterolu i przyśpieszają metabolizm.