Nasze przepisy Dania z brukselką

Dania z brukselką

Malutka brukselka ma w sobie nie tylko wiele smaku, lecz także mnóstwo wartości odżywczych i... dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dietetycy zalecają brukselkę w dietach odchudzających, a także dla podniesienia odporności oraz poprawy krążenia i trawienia. Można jadać ją na różne sposoby: w sałatkach, zupach, zapiekankach i potrawach duszonych. Mamy nadzieję, że przepisy z brukselką sprawią, iż te miniaturowe, pyszne kapustki będą częściej gościć na naszych stołach.

Kalorie

30 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Brukselka jest przede wszystkim źródłem potasu, witaminy A w postaci beta-karotenu, folianów. Ponadto zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Nie brak jej błonnika (ok. 5 g w 100 g warzywa), który usprawnia perystaltykę jelit.

Ciekawostki

Brukselka ze względu na kwas foliowy jest polecana kobietom w ciąży. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy jest nazywana warzywem młodości (przeciwutleniacze m.in. spowalniają starzenie się skóry).