Nasze przepisy czerwona fasola

czerwona fasola

Przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie do dziś jest jednym z głównych składników diety, zwłaszcza w kuchni meksykańskiej. Czerwoną fasolę można łączyć w sałatkowych kompozycjach z różnymi dodatkami (sałatami, owocami morza, rybą, drobiem, warzywami) lub podawać na ciepło - w zupach, gulaszach, potrawkach typu chili con carne, meksykańskich naleśnikach oraz zapiekankach z ryżem lub makaronem. Jest w czym wybierać, bo wśród przepisów na dania z czerwoną fasolą znajdziecie mnóstwo świetnych pomysłów na różne okazje: od eleganckiego koktajlu z krewetek po pożywne, domowe zupy.

Kalorie

84 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Czerwona fasola to warzywo strączkowe bogate w białko roślinne i witaminy z grupy B Zawiera Duże ilości potasu, magnezu, cynku, wapnia, a także żelazo.

Ciekawostki

Czerwona fasola może powodować wzdęcia i gazy – ostrożnie do jej spożywania powinny podchodzić kobiety w ciąży, dzieci, osoby z problemami trawiennymi i osoby starsze.