Nasze przepisy lukier

lukier

Lukier, czyli polewa przygotowana z cukru, roztartego z wodą i dodatkiem soku z cytryny, ma w kuchni mnóstwo zastosowań. Dodaje smaku i elegancji rozmaitym wypiekom, przede wszystkim pączkom i drożdżówkom, a także ciastkom francuskim, które są mało słodkie, a dzięki lukrowej polewie zyskują charakter i właściwy smak. Do niektórych ciast i deserów używa się także białego lukru królewskiego, przyrządzonego z cukru pudru oraz ubitej na sztywno piany z białek z dodatkiem soku z cytryny. Lukier można barwić na rozmaite kolory (używając barwników spożywczych lub po prostu soku z owoców – jagód, wiśni itp.) i wykorzystać jako efektowną dekorację słodkich dań. Rzadki lukier najlepiej nakładać pędzelkiem, gęsty – przy pomocy szprycy do tortów albo tzw. rękawa cukierniczego (woreczek z uciętym rożkiem). Wśród zebranych przepisów na potrawy z lukrem znajdziecie zarówno dania na specjalne okazje - walentynkowe serce, bożonarodzeniowe pierniczki czy wielkanocne mazurki, zajączki i babki, jak i smakołyki idealne na codzienne podwieczorki: ciasteczka, muffinki, szybkie babki, drożdżowe bułeczki i zawijańce oraz oczywiście domowe pączki. Krótko mówiąc - same lukrowane pyszności :)