Nasze przepisy olej arachidowy

olej arachidowy

Olej arachidowy – jasny, aromatyczny i łagodny w smaku – jest bardzo popularny w kuchniach azjatyckich oraz w kuchni wegetariańskiej. Jest odporny na wysokie temperatury i nadaje się do smażenia, znakomicie sprawdza się również na surowo jako dodatek do majonezów i sosów oraz dressing do sałatek, racuchów, naleśników czy dań z owocami i ryżem. Dania z tym aromatycznym olejem zyskują charakterystyczną, orzechową nutę i są dość proste do przyrządzenia. Można się o tym przekonać, sięgając po przepisy z olejem arachidowym: smakowite mięsne i wegetariańskie dania z woka lub z patelni, egzotyczne zupy, sałatki, sosy, owocowe musy, a także wytrawne lub słodkie muffinki. Warto wprowadzić do naszego jadłospisu potrawy z olejem arachidowym, bo jest nie tylko smaczny, lecz także bogaty w witaminę E oraz cenne fitosterole i zalecany jest w dietach obniżających cholesterol, w żywieniu „sercowców” oraz przy odchudzaniu, bo zmniejsza łaknienie i na długo zapewnia uczucie sytości.

Kalorie

884 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Olej arachidowy powinien być spożywany na zimno, np. jako dodatek do sałatek i surówek. Olej arachidowy oddziałuje korzystnie na skórę – działa na nią zmiękczająco, pomaga w leczeniu egzemy i łuszczycy. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe (np. linolowy).

Ciekawostki

Olej z orzechów arachidowych jest stosowany w kosmetyce i zalecany bardzo suchej skórze. Ostrożnie powinny go stosować osoby ze skórą wrażliwą i alergiczną. Olej arachidowy możemy znaleźć w składnikach szamponów i maseczek przeciwłupieżowych (zapobiega nawrotom łupieżu).