Nasze przepisy Dania z oliwkami

Dania z oliwkami


Zielone oliwki (nieco twardsze i bardziej gorzkawe) są zbierane w początkowej fazie dojrzewania owoców, czarne – pod sam koniec.

Kolorowe oliwki (zwłaszcza te nadziewane) stanowią smaczna, pożywną przekąskę – doskonale smakują solo lub podane w towarzystwie rozmaitych serów, dojrzewających szynek, a także świeżych warzyw. Zebraliśmy dla Was mnóstwo przepisów na smakowite dania z oliwkami – eleganckie i proste przystawki, kolorowe sałaty i sałatki, pizze i pizzerinki, hiszpańską tapenadę, a także różnorodne przepisy z oliwkami inspirowane kuchnią grecką, włoską i francuską.

Kalorie 125 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Marynowane oliwki nie należą do produktów niskokalorycznych i niestety zawierają tez spore ilości sodu, którego w Polsce spożywamy zdecydowanie za dużo. Jednak idealnie się sprawdzą jako niewielki dodatek do sałatki czy kanapek. Oliwki są bogate w dobroczynne tłuszcze – pozyskuje się z nich oliwę o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym tych z rodziny omega-3.Oliwki zawierają również witaminę E.

Ciekawostki

Oliwki to jeden z ważnych składników kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzuje je wrażliwość na światło – dlatego oliwę z oliwek należy przechowywać w ciemnej butelce w zacienionym miejscu.