Nasze przepisy tuńczyk

tuńczyk


Cena za kilogram tuńczyka błękitnopłetwego potrafi sięgać nawet kilkuset dolarów! Na szczęście tuńczyki pozostałych gatunków są tanie – i również zawierają wartościowe składniki, takie jak: witaminy A i D, witaminy z grupy B, a także selen i kwasy tłuszczowe nienasycone w tym szczególnie cenne omega-3. Tuńczyk to bardzo duża ryba i niestety ze względu na zanieczyszczenie mórz może kumulować w swoim ciele metale ciężkie. Jej spożycie powinny ograniczać kobiety w ciąży.

Polecamy rozmaite przepisy na dania z tuńczykiem – sałatki z warzywami i sałatki warstwowe, sycące pasty do chleba, spaghetti, a także pierogi, faszerowane papryki i jajka oraz pizzy! Warto również przyrządzić ryż lub kaszę kuskus z tuńczykiem na obiad, danie pyszne i pożywne.