Nasze przepisy Dania z fasoli

Dania z fasoli

Zielona szparagowa i biała perłowa... - tak jak różne są same fasolki, tak różne są potrawy z fasoli. Znajdą się tu i domowe zupy z fasolki szparagowej, i szybkie fasolkowe dania z jednego garnka, z kiełbasą lub mielonym mięsem oraz warzywami – idealne na pożywny obiad dla całej rodziny.

Kalorie

140 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Fasola jest źródłem białka roślinnego i witamin z grupy B. Ponadto zawiera fosfor, potas, wapń, cynk. Niestety spożycie fasoli powoduje wzdęcia i gazy, dlatego nie jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia. Ciekawostki: Nie należy spożywać surowej fasoli ze względu na fazynę – białko powodujące sklejanie się erytrocytów. Dopiero w 90 stopniach Celsjusza fazyna rozkłada się. Spożywanie surowej fasoli – zwłaszcza odmiany, która ma dużą zawartość fazyny – może doprowadzić do wymiotów i biegunki.