Nasze przepisy sezam

sezam


W ziarenkach sezamu znajdziemy bogactwo rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz lecytynę, a także wysokowartościowe białko, porównywalne do białka jaja kurzego. Z ziaren sezamowych wyrabiano jedne z najstarszych słodyczy świata – chałwę i sezamki (znane już w Babilonie).

W kuchni sezam jest dodatkiem uniwersalnym – wśród przepisów na potrawy z sezamem są nie tylko domowe chleby i bułeczki oraz sezamowe słodycze, lecz także różnorodne sałatki oraz dania mięsne i jarskie z dodatkiem tych pysznych, słodkich ziarenek. Warto spróbować, jak smakują schabowe, mielone, wątróbki, skrzydełka czy filet z kurczaka w sezamowej panierce, przyrządzić jedną z oryginalnych, kolorowych sałatek z ziarenkami sezamu, upiec ziemniaki z sezamem lub podać jarzynkę do obiadu okraszoną sezamem na maśle.