Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Zupa pieczarkowa – poradnik dla początkujących

Kto by pomyślał, że skromne pieczarki mogą być bohaterem tak wielu dań? Zupa pieczarkowa ma swoje miejsce zarówno w domowych kuchniach, jak i eleganckich restauracjach. Jej uniwersalność i prostota sprawiają, że jest ulubieńcem wielu smakoszy.

Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przygotować pyszną zupę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki z łatwością znajdziesz w sklepie lub na bazarku. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić idealny bulion do zupy pieczarkowej?

Bulion to baza każdej zupy. Do pieczarkowej najlepszy będzie delikatny bulion warzywny lub drobiowy. Kluczem jest długie gotowanie na małym ogniu, które pozwala wydobyć pełnię smaku z warzyw i mięsa. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i obawiasz się, że przygotowanie bulionu od podstaw Cię przerasta, wcale nie musisz rezygnować z domowej zupy pieczarkowej. W takiej sytuacji sięgnij po bulion drobiowy lub bulion warzywny WINIARY w słoiczku. Potem dodaj niezbędne składniki (np. podsmażone na maśle pieczarki z cebulką i czosnkiem) i po ok. godzinie pyszna zupa będzie gotowa.

3 sposoby na zagęszczenie zupy pieczarkowej

Chcesz, żeby Twoja zupa pieczarkowa była bardziej kremowa? Możesz użyć klasycznej zasmażki, czyli podsmażonej na tłuszczu mąki. Całość musisz dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Jeśli masa nie jest zbyt plastyczna dodaj odrobinę gorącej wody lub bulionu. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez chwilę.

Kolejne sposoby na zagęszczenie zupy to dodanie do niej puree ziemniaczanego lub śmietany (ewentualnie śmietany z odrobiną mąki).

Z czym podawać zupę pieczarkową?

Zupa pieczarkowa świetnie smakuje z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ale to nie jedyne dodatki, po które warto sięgnąć. Zupę możesz podawać też z lanymi kluskami, mięsnymi klopsikami, ulubionym serem np. żółtym lub pleśniowym. Na samym końcu posyp zupę pieczarkową świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka czy szczypiorek, które dodadzą jej świeżości.

5 pomysłów na zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa kryje w sobie wiele tajemnic i możliwości. Dzięki temu każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję i odtwarzać ją w swojej kuchni, kiedy tylko ma na to ochotę. Spróbuj, jak smakuje kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami, zupa pieczarkowa z klopsikami, pieczarkowa z gorgonzolą, pieczarkowa ze szpinakiem i mascarpone lub pieczarkowa z jajkiem w koszulce. Która z nich na stałe zagości w Twoim menu?

Polecane przepisy

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

50 min Łatwy
Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

1 godz 2 min Łatwy
Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

40 min Łatwy
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Krupnik z grzybami

Krupnik z grzybami

32 min Łatwy
Zupa paprykowa z ziemniakami

Zupa paprykowa z ziemniakami

55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak uratować przesoloną zupę
Jak uratować przesoloną zupę
Czy pieczarki trzeba obierać i jak to robić porady
Czy pieczarki trzeba obierać i jak to robić?
1111_DSC_1043.jpg ZWZ WINIARY
Jak zabielić zupę?
Jak długo gotować grzyby? | Porady i inspiracje Winiary
Jak długo gotować grzyby?
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji? porady
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji?
kurki
Jak pozbyć się goryczki z kurek?
Zobacz więcej porad
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu