Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przygotować pyszną zupę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki z łatwością znajdziesz w sklepie lub na bazarku. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Bulion to baza każdej zupy. Do pieczarkowej najlepszy będzie delikatny bulion warzywny lub drobiowy. Kluczem jest długie gotowanie na małym ogniu, które pozwala wydobyć pełnię smaku z warzyw i mięsa. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i obawiasz się, że przygotowanie bulionu od podstaw Cię przerasta, wcale nie musisz rezygnować z domowej zupy pieczarkowej. W takiej sytuacji sięgnij po bulion drobiowy lub bulion warzywny WINIARY w słoiczku. Potem dodaj niezbędne składniki (np. podsmażone na maśle pieczarki z cebulką i czosnkiem) i po ok. godzinie pyszna zupa będzie gotowa.
Chcesz, żeby Twoja zupa pieczarkowa była bardziej kremowa? Możesz użyć klasycznej zasmażki, czyli podsmażonej na tłuszczu mąki. Całość musisz dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Jeśli masa nie jest zbyt plastyczna dodaj odrobinę gorącej wody lub bulionu. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez chwilę.
Kolejne sposoby na zagęszczenie zupy to dodanie do niej puree ziemniaczanego lub śmietany (ewentualnie śmietany z odrobiną mąki).
Zupa pieczarkowa świetnie smakuje z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ale to nie jedyne dodatki, po które warto sięgnąć. Zupę możesz podawać też z lanymi kluskami, mięsnymi klopsikami, ulubionym serem np. żółtym lub pleśniowym. Na samym końcu posyp zupę pieczarkową świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka czy szczypiorek, które dodadzą jej świeżości.
Zupa pieczarkowa kryje w sobie wiele tajemnic i możliwości. Dzięki temu każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję i odtwarzać ją w swojej kuchni, kiedy tylko ma na to ochotę. Spróbuj, jak smakuje kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami, zupa pieczarkowa z klopsikami, pieczarkowa z gorgonzolą, pieczarkowa ze szpinakiem i mascarpone lub pieczarkowa z jajkiem w koszulce. Która z nich na stałe zagości w Twoim menu?