Zupa, inspirowana włoską lazanią, zyskała popularność dzięki mediom społecznościowym. Na Tik Toku i Instagramie można znaleźć różne wersje tego przepisu, ale wszystkie mają wspólną cechę - opierają się na tych samych składnikach, co lasagne w podstawowej wersji. Do przygotowania tego pysznego przepisu będziesz potrzebować około ½ kg mięsa mielonego, cebulę, 2-3 ząbki czosnku, puszkę pomidorów krojonych lub sos boloński, a także ser, makaron i przyprawy. Bazą do zupy jest natomiast bulion.
W garnku należy usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać posolone mięso, a gdy się zarumieni wlać pomidory oraz bulion rozpuszczony w wodzie. Gdy zupa a la lazania zostanie doprowadzona do wrzenia, należy wsypać surowy makaron - ugotuje się już bezpośrednio w zupie. Tuż przed podaniem na stół należy wsypać starty ser oraz świeże zioła - bazylię, oregano lub dowolną mieszankę włoskich przypraw. Prawda, że proste?
O tym czy zupa ma być docelowo bardziej gęsta, czy bardziej rzadka, samodzielnie zdecydujesz, jeśli podczas gotowania dodasz mniej lub więcej wody.
Zupa a la lazania to przede wszystkim atrakcyjna propozycja dla fanów lazanii. To właściwie ten sam smak, ale inna, nowsza forma i szybsze przygotowanie - bez potrzeby długiego pieczenia. Zasmakuje też fanom gulaszu oraz klasycznego spaghetti z sosem bolońskim. Sprawdzi się jako obiad do pracy, który można łatwo przygotować i szybko odgrzać w mikrofalówce następnego dnia. W zależności od potrzeb zupa a la lazania może być obiadem dla całej rodziny lub posiłkiem dla jednej osoby przygotowanym od razu na kilka dni.
Zazwyczaj w tym przepisie wykorzystuje się mielone mięso wołowe. Można jednak sięgnąć po inne opcje. Dobrym wyborem będzie także łopatka wieprzowa, a także mielone mięso z indyka.
Tak. Mięso w tym przepisie można zastąpić roślinnym wkładem z dużą zawartością biała. Naturalnym wyborem może być soczewica, cieciorka, a także fasolka. Mięso można zamienić również na boczniaki. Do bezmięsnej wersji lazanii może trafić także szpinak oraz cukinia lub bakłażan, które pojawiają się w przepisach na wege lazanię z piekarnika.
Intensywny smak zupy a la lazania można złagodzić dodając kwaśną śmietanę. Jeśli natomiast smak ma być bardziej wyrazisty, warto dodać trochę więcej czosnku.
Sprawdź również inne przepisy: