Przygotowywanie jedzenia dla licznej rodziny to nie lada wyzwanie. Nie chcesz przecież żeby zabrakło żywności, ale jeśli porcji jest zbyt wiele także nie jest dobrze. Przydaje się tutaj doświadczenie. Za każdym razem, gdy przygotowujesz święta na pewno łatwiej będzie trafić z właściwą ilością. Jednak wielkim wsparciem mogą być także praktyczne porady z tego artykuły. Te uniwersalne zasady sprawdziły się już w wielu domach, więc warto z nich korzystać!
Jeśli chcesz zorganizować Wielkanoc zero waste, koniecznie pamiętaj o wymienionych zasadach.
- Dobrze przemyśl wszystkie zakupy. Na tym etapie można popełnić wiele błędów lub przeciwnie, podjąć mądre decyzje, które będą potem procentować. Jeśli kupujesz produkty na Wielkanoc zawsze korzystać z listy zakupów, dzięki temu unikniesz wkładania do koszyka niepotrzebnych rzeczy. Zapotrzebowanie na wiele produktów można łatwo policzyć, znając dokładny jadłospis na świąteczne dni. Na przykład wiedząc, że podasz babkę piaskową, sernik, sałatkę jarzynową i jajka faszerowane możesz obliczyć, ile dokładnie będziesz potrzebować jaj. Ważne jest także rozplanowanie wszystkich zakupów w czasie. Przykładowo mąkę, masło albo cukier można kupić dwa tygodnie przed świętami, a pieczywo i wędliny najlepiej zakupić tuż przed, żeby były świeże i szybko się nie zepsuły.
- Pamiętaj o właściwym przechowywaniu – w lodówce dania zachowają świeżość znacznie dłużej niż gdy będą stać na stole. Dotyczy to zwłaszcza wszystkich potraw z majonezem. Dlatego warto zaraz po posiłku umieścić je w chłodziarce. Dla łatwiejszego przechowywania dobrze jest używać zamykanych pojemników na żywność lub słoików.
- Podziel się jedzeniem – pamiętaj, że możesz dać swoim gościom część jedzenia na wynos. W ten sposób przekażesz przede wszystkim nadmiar różnych ciast. Każdy powinien chętnie wziąć kilka kawałków na później.
- Korzystaj z zamrażarki – jeśli mimo wszystko różnych produktów jest za dużo, nie bój się mrozić. Chleb, biała kiełbasa albo schab to produkty, które idealnie nadają do zakonserwowania właśnie w ten sposób, jeśli nie uda się ich szybko zjeść.
- Zwróć uwagę na jajka – w trakcie przygotowywania wielkanocnych potraw zazwyczaj zużywa się ich bardzo dużo. A to często oznacza dużo śmieci – nieraz zupełnie niepotrzebnych. Zapamiętaj, że jeśli w przepisie pojawiają się żółtko, to wcale nie oznacza, że musisz wyrzucać białko. Po oddzieleniu białka od żółtka możesz przechowywać je w lodówce jeszcze przez wiele dni i wykorzystać w innym przepisie – na przykład na pyszną bezę. Pamiętaj także o skorupkach. Zamiast od razu je wyrzucać do śmieci, możesz wrzucić je do domowego kompostownika.
- Daj niektórym potrawom drugie życia – kiełbasa, jeśli nie zostanie wykorzystana na kanapki, spokojnie może być składnikiem do przygotowania pysznego leczo. Istnieje wiele zapiekanek i dań jednogarnkowych do których da się wykorzystać wiele składników pozostających po świętach. Odrobina kreatywności wystarczy, żeby mieć łatwy i szybki obiad na kilka najbliższych dni – i nic przy tym nie marnować.