WINIARY pomagają w przygotowaniu pysznych świąt. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i praktycznych porad, aby przyrządzić tradycyjne potrawy na Wielkanoc.
Do przygotowania mięsnych, tradycyjnych dań wielkanocnych z powodzeniem wykorzystasz również schab. Upieczony i podany z doborem odpowiednich przypraw i dodatków, stanie się smakowitą przekąską lub daniem głównym. Sprawdź nasze porady, jak wybrać i przyrządzić to mięso, aby pozostało soczyste.
Jajka faszerowane, możliwe do podania na wiele różnych sposobów, to klasyka wielkanocnych dań. Aby zachwycały smakiem i pięknie się prezentowały, należy zacząć od podstaw. Upewnij się, że jajka są świeże, wsadzając je kolejno do szklanki z zimną wodą. Powinny utrzymywać się na dnie. Umieść je w garnku z zimną wodą – żeby nie popękały dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny – doprowadź do wrzenia i gotuj 7 minut. Następnie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną, i jak najszybciej zabierz się za ich obieranie.
Tradycyjne dania wielkanocne to również słodkie wypieki. Klasyczne baby, kruche mazurki, a także nieodzowne przy różnych okazjach serniki. Jeśli zdecydujesz się upiec właśnie sernik, skorzystaj z kilku naszych porad, aby nie opadł. Masę przygotuj ze składników o temperaturze pokojowej. Podczas pieczenia pilnuj temperatury – nie powinna być wyższa niż 180°C. Po upływie określonego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta od razu. Pozostaw je na przynajmniej pół godziny, a jeśli jest już mocno zarumienione tylko uchyl drzwiczki piekarnika.