Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tradycyjne dania wielkanocne!

Tradycyjna Wielkanoc nie może obyć się bez klasycznych, świątecznych dań, które co roku powracając na stół, ciesząc domowników oraz gości.

Odkryj przepisy na tradycyjne dania wielkanocne!

WINIARY pomagają w przygotowaniu pysznych świąt. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i praktycznych porad, aby przyrządzić tradycyjne potrawy na Wielkanoc.

Barszcz czy żurek? Smaczne, tradycyjne zupy na Wielkanoc

Barszcz biały

z kiełbasą i boczkiem

Odkryj przepis

Żurek

z białą kiełbasą i jajkiem

Odkryj przepis

Domowy chleb

do żurku lub barszczu

Odkryj przepis

Aromatyczne pieczone mięsa na ciepło i na zimno

LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń z mielonego mięsa, to doskonała propozycja zarówno do podania na wielkanocne śniadanie, na zimno z Sosem Tatarskim lub Chrzanowym WINIARY, jak i na świąteczny, ciepły i sycący obiad.
Odkryj przepis
LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa doprawiona musztardą i miodem, zapiekana z dodatkiem piwa, to pełne wyjątkowych aromatów danie, idealne na wyjątkowy, wielkanocny obiad.
Odkryj przepis
LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny pieczeń z białej kiełbasy

Pieczeń z białej kiełbasy

Mięso z białej kiełbasy i jajka podane w formie pieczeni w cieście francuskim to potrawa, która zachwyci smakiem i pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Odkryj przepis
LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny pasztet

Tradycyjny pasztet wieprzowy

Klasyczny pasztet z wątróbką z dodatkiem Sosu Tatarskiego WINIARY sprawdzi się doskonale jako przekąska podczas wielkanocnego śniadania, a także na kanapkach w poświąteczne dni.
Odkryj przepis
WIELKANOCNA PORADA

Jak przyrządzić soczysty schab?

Do przygotowania mięsnych, tradycyjnych dań wielkanocnych z powodzeniem wykorzystasz również schab. Upieczony i podany z doborem odpowiednich przypraw i dodatków, stanie się smakowitą przekąską lub daniem głównym. Sprawdź nasze porady, jak wybrać i przyrządzić to mięso, aby pozostało soczyste.

Sprawdź porady

Pieczony schab z morelami

z sosem chrzanowym

Odkryj przepis

Schab pieczony

z ciemnym sosem

Odkryj przepis

Nie może ich zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole!

Jajka faszerowane

z rzodkiewką

Odkryj przepis

Jajka faszerowane

z szynką

Odkryj przepis
Icon

Jak przygotować idealne jajka?

Jajka faszerowane, możliwe do podania na wiele różnych sposobów, to klasyka wielkanocnych dań. Aby zachwycały smakiem i pięknie się prezentowały, należy zacząć od podstaw. Upewnij się, że jajka są świeże, wsadzając je kolejno do szklanki z zimną wodą. Powinny utrzymywać się na dnie. Umieść je w garnku z zimną wodą – żeby nie popękały dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny – doprowadź do wrzenia i gotuj 7 minut. Następnie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną, i jak najszybciej zabierz się za ich obieranie.

LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny jajka w skorupkach

Jajka w skorupkach

Proste w przygotowaniu, jednak naprawdę smaczne i efektowne. Faszerowane pastą z żółtek i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, zrumienione na patelni połówki jajek w skorupkach, to doskonała wielkanocna przekąska.
Odkryj przepis
LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny jajka z sosem tatarskim

Jajka z sosem tatarskim

Niezwykle łatwy, ale pyszny pomysł na podanie jajek. Sos Tatarski WINIARY nada im smaku i wyjątkowego charakteru.
Odkryj przepis

Wielkanocne sałatki z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Sałatka z jajkiem i szynką oraz sosem majonezowo-chrzanowym, to wyrazista propozycja, której lekkości nadają świeże liście sałaty i papryka.
Odkryj przepis
LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna

Sycąca i intensywna w smaku sałatka z jajek, szynki i ogórków konserwowych oraz z dodatkiem chrzanu.
Odkryj przepis
LP Wielkanoc tradycja moduł podwójny sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Doskonale znana i odpowiednia na różne okazje, dlatego nie może jej zabraknąć również na wielkanocnym stole. Z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY zyskuje jeszcze więcej smaku.
Odkryj przepis

Wiosenny tort

sałatkowy

Odkryj przepis

Słodkie świętowanie

Sernik z kruszonką

czekoladową

Odkryj przepis

Mazurek

śmietankowy

Odkryj przepis

Babka cytrynowa

z majonezem

Odkryj przepis
Icon

Jak upiec idealny sernik?

Tradycyjne dania wielkanocne to również słodkie wypieki. Klasyczne baby, kruche mazurki, a także nieodzowne przy różnych okazjach serniki. Jeśli zdecydujesz się upiec właśnie sernik, skorzystaj z kilku naszych porad, aby nie opadł. Masę przygotuj ze składników o temperaturze pokojowej. Podczas pieczenia pilnuj temperatury – nie powinna być wyższa niż 180°C. Po upływie określonego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta od razu. Pozostaw je na przynajmniej pół godziny, a jeśli jest już mocno zarumienione tylko uchyl drzwiczki piekarnika.

Karpatka

z kremem waniliowym

Odkryj przepis

Tarta

z czekoladowym kremem

Odkryj przepis
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu