Z tradycyjną kuchnią angielską spotkasz się przede wszystkim mieszkając w Wielkiej Brytanii. Jednak niektóre tradycje kulinarne przeniknęły także do innych krajów, które kiedyś były obszarami kontrolowanymi przez Królestwo Brytyjskie. Tak jest na przykład na Malcie, gdzie oprócz lewostronnego ruchu i charakterystycznych, czerwonych budek telefonicznych, przetrwały także brytyjskie potrawy.
Chcąc pokazać różnorodność brytyjskiej kuchni, wymienimy różne dania przypisane do konkretnej pory dnia. Jakie dania angielskie tworzą typowy jadłospis? Zobacz nasze menu!
- Na początek dnia trudno o coś lepszego niż Full English Breakfast. Pod tą nazwą kryje się bardzo obfite śniadanie. W pierwszych godzinach dnia według tradycji Anglicy jedzą smażone plastry bekonu, jajka sadzone, fasolkę w sosie pomidorowym, kiełbaski, smażone pomidory i tosty. Ciepłe śniadanie z dużą zawartością tłuszczu do dziś jest serwowane w wielu hotelach oraz pubach. Podawanie takich przysmaków wynika z chęci zjedzenia energetycznego posiłku, który da siłę na cały dzień. Full English Breakfast przez lata było posiłkiem klasy średniej oraz robotników zatrudnionych w zakładach przemysłowych. Często jedli tylko dwa posiłki w ciągu dnia – jeden rano i drugi wieczorem – więc ten pierwszy musiał być naprawdę sycący. Obecnie nawyki żywieniowe trochę się zmieniły, ale typowo brytyjskie śniadanie w tej formie wciąż cieszy się popularnością na wyjazdach, także jako danie dla turystów.
- Fish and chips, czyli ryba z frytkami – to idealny szybki posiłek na lunch, często jadany na mieście. Smażone frytki i panierowanego dorsza do dziś serwuje się w niektórych miejscach zawinięte w rożek z gazety. Ważnym składnikiem tego dania jest wyrazisty sos. Często Brytyjczycy skrapiają ten specjał octem słodowym albo obficie polewają majonezem. Naszym zdaniem do tego przepisu idealnie będzie pasował sos Remualda.
- Zapiekanka pasterska – dobre danie na obiad lub na kolację. Potrawa nazywana w Wielkiej Brytanii Shepherd's pie jest połączeniem zapiekanki z tartą. W tym rozgrzewającym daniu dominują ziemniaki, mięso mielone, a także warzywa takie jak zielony groszek, marchewka, cebula i pomidory. Często zapiekanka pasterska (nazywana też farmerską) powstaje z resztek z poprzedniego obiadu, dlatego dokładny skład i proporcje składników są dość elastyczne.
- Sunday Roast – to już bardziej wyszukane danie, którego nie serwuje się na co dzień. Starannie przygotowana pieczeń to uroczyste danie podawane w charakterze niedzielnego obiadu. Dodatkiem do pieczeni zazwyczaj są tłuczone ziemniaki oraz groszek. Jeśli szukasz przepisu najbardziej zbliżonego do typowej angielskiej pieczeni, najlepiej wybrać przepis na schab pieczony z warzywami lub pieczoną szynkę wieprzową.
- Pudding angielski – dla Anglików jeden z ulubionych deserów. Przygotujesz go, wykorzystując starą chałkę lub inny rodzaj lekko czerstwego pieczywa, które kroi się na kromki i smaruje masłem. Ułożone w foremce kromki zalewa się kremem ze zmiksowanej śmietany, mleka i cukru, a do tego dodaje jeszcze rodzynki i żurawinę. Po zapieczeniu tego specjału w piekarniku pozostaje dodać trochę dżemu – i już można podawać na stół.
- Brytyjska herbata – tworząc angielskie menu, nie można zapomnieć o filiżance herbaty. Zgodnie z tradycją powinno się ją pić punktualnie o godzinie 17:00 – to tradycyjne five o'clock. Warto jeszcze dodać, że Anglicy mają niezrozumiały dla nas zwyczaj dolewania do herbaty odrobiny mleka.