Tradycyjne wypieki bożonarodzeniowe rozpowszechniły się wraz z rosnącą popularnością cukru. Jeszcze 500 lat temu uważano ten składnik za lekarstwo, a potem traktowano jako środek konserwujący. Dopiero z czasem zaczął być postrzegany jako produkt przeznaczony do przygotowywania smacznych deserów. Znacznie wcześniej odkryto natomiast właściwości przypraw korzennych. Cynamon, kardamon czy goździki kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia znano już od XIV wieku, na co najlepszym dowodem są pochodzące z tego okresu wzmianki o toruńskich piernikach.
Przy wigilijnym stole często spotykają się tradycje z różnych stron Polski. Często mieszają się tradycyjne receptury ze wchodu, śląskie specjały, dania z południa kraju i z Kaszub. Z rodzinnych tradycji można wybrać to co najlepsze, a przy tym wprowadzać własne, unikalne przepisy, żeby wszystkim gościom smakowało. Propozycji świątecznych ciast jest bowiem tak dużo, że każdy może wybrać to, co najbardziej mu odpowiada.
Wiele osób na pewno zgodzi się ze stwierdzeniem, że trudno o prawdziwe święta bez sernika. Jeśli zostawimy na chwilę odwieczny spór czy to ciasto jeść z rodzynkami czy bez, zapanuje zgoda co do tego, że to typowe świąteczne ciasto, którego nie sposób pominąć, tworząc menu na tę okoliczność.
Jeśli interesują Cię tradycyjne wypieki bożonarodzeniowe, doskonałym wyborem będzie sernik krakowski. Warto jednak podkreślić, że wiele serników można przygotować nawet nie mając piekarnika. Przykładem może być sernik gotowany z mielonego twarogu z dodatkiem masy kajmakowej, kakao i migdałów albo sernik jagodowy bez pieczenia. Warto odnotować, że w ostatnim czasie wielką popularność zdobywa sernik baskijski.
Gdy wymienia się ciasta tradycyjne na Boże Narodzenie, nie można zapomnieć o makowcu. Wersja, która jest najpopularniejsza na polskich stołach, to przygotowany z ciasta drożdżowego makowiec zawijany. Jeśli jednak szukasz alternatywy, można także wypróbować makowiec w cieście francuskim albo makowiec japoński.
Czy ważniejsze są wypieki z makiem czy serniki? Mamy dobrą informację dla wszystkich, którzy szukają kompromisu. Można uhonorować oba ciasta w należyty sposób, przygotowując na święta... sernik z makiem.
Znakomitym uzupełnieniem dla słodkich ciast krojonych na kawałki są małe ciasteczka idealne jako dodatek do herbaty. Dzieci uwielbiają je podjadać na długo przed wigilijną wieczerzą. Wcześniej często są angażowane w ich przygotowania, a zwłaszcza dekorowanie. Pięknie wyglądają włożone do słoików, a niektóre da się nawet zawiesić na choince. Które ciastka warto polecić?
Najpopularniejszy jest tradycyjny przepis na świąteczne pierniczki z miodem, korzenną przyprawą i cukrem pudrem. Dobrze przygotowane wypieki będą miękkie i bardzo aromatyczne, a gdy zostaną polukrowane, zmienią się w prawdziwe dzieło sztuki. Chcąc udekorować stół, można układać z nich różne konstrukcje. Pięknie prezentuje się na przykład piernikowa choinka.
Pierniczki to świąteczny must have, ale przecież nie jest jedyna opcja. Jeśli lubisz chrupiące przekąski, można rozważyć także kruche ciastka posypane cukrem, kruche ciasteczka przekładane konfiturą albo czekoladowe kokosanki.
Dodajmy, że świąteczny stół w wielu domach nie byłby kompletny, gdyby nie pojawiła się tam kutia wigilijna - pyszna mieszanka ziaren pszenicy, masy makowej, orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej i innych słodkich dodatków.
W przypadku świątecznych rarytasów oprócz smaku dużą rolę odgrywa także atrakcyjny wygląd każdej potrawy. W upiększanie ciast i ciasteczek bardzo chętnie włączają się najmłodsi domownicy. Warto wykorzystać ich zapał i właściwie pokierować, żeby wspólnie cieszyć się z imponujących efektów tej pracy.
Jaki narzędzi użyć do dekorowania? Już sam dobór foremek o ciekawych kształtach sprawi, że można będzie wykazać się kreatywnością. Wielkie pole do popisu da też zastosowanie rozmaitych kolorowych posypek, barwników spożywczych albo gotowej polewy o różnych smakach. Bardzo pomocnym gadżetem będzie specjalny wałek z grawerowanym wzorem albo stempelki do ciasta!
Trudno rozstrzygnąć, jakie jest najbardziej tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. Przepisów świątecznych jest wiele, a każdy z nich występuje w różnych wersjach często przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kultywowanie świątecznych tradycji jest oczywiście ważne, jednak najważniejsze, żeby było smacznie, a samo przygotowywanie dostarczyło rodzinie wiele radości ze wspólnie spędzanego czasu.