Przepis na ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, jednak znacznie łatwiej jest sięgnąć po gotowy arkusz. Masa jest plastyczna, więc możesz ją w dowolny sposób kształtować - zawijać, pleść warkocze, formując koperty i inne kształty. Jakie szybkie przepisy z ciasta francuskiego na zimno możemy polecić? Zobacz listę inspiracji!
Wśród najlepszych przepisów z ciasta francuskiego należy na pewno wymienić wypieki na słodko. Wiele osób ceni te lekkie przekąski bardziej niż ciastka z kremem i torty. Najbardziej klasycznym przepisem tego typu jest croissant. Maślany rogalik podaje się jako tradycyjne francuskie śniadanie. Można go przekroić i posmarować masłem, dżemem, konfiturą albo serwować jak kanapkę z szynką, serem i warzywami. Istnieje teoria, że domowy croissant francuski ma korzenie w zupełnie innym miejscu. Niektórzy wierzą, że charakterystyczny kształt nawiązuje do tureckiego półksiężyca, a pomysłodawcą deseru w tej formie był polski szlachcic Jerzy Franciszek Kulczycki, który prowadził swój lokal w Wiedniu. Uformowane z ciasta francuskiego rogale piecze się 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pamiętaj, żeby posmarować ich wierzch roztrzepanym jajkiem - wtedy będą bardziej błyszczące i apetyczne.
Crosissanty można przygotowywać także w wersjach smakowych z nadzieniem. Bardzo popularne są croissanty pistacjowe, malinowe oraz czekoladowe.
Innym popularnym wypiekiem na słodko są cynamonki z ciasta francuskiego. Zyskują wielką popularność jesienią, gdy stają się perfekcyjnym dodatkiem do gorącej kawy albo herbaty. W tym przepisie ciasto francuskie smaruje się budyniem, a następnie posypuje brązowym cukrem i cynamonem. Następnie całość należy zwinąć w rulon i pociąć na kawałki o równomiernej grubości.
Przepisem podobnym do cynamomek są ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego. Kształt jest podobny, ale zamiast smaku cynamonu w tym przepisie poczujesz gorzką czekoladę i nutellę.
Ciasto francuskie doskonale komponuje się z owocami. Świetnym dowodem na tę tezę jest przepis na ciastka francuskie z truskawkami. Oprócz ciasta francuskiego i truskawek to przepisu potrzebne jest tylko trochę miodu. Kolejna zaleta to szybkie pieczenie - wystarczy 15 minut i ten przysmak jest gotowy.
Francuskie ciasto ma szersze zastosowanie niż tylko desery i słodkości. Chcesz coś konkretnego, co zaspokoi głód? Możesz przygotować paszteciki w cieście francuskim z mięsem mielonym pieczarkami i żółtym serem. Taki pasztecik może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do zupy takiej, jak czerwony barszcz.
A czy wiesz, że z ciasta francuskiego przygotujesz także pyszne tarty? Jeśli do chrupiącego ciasta dobierzesz soczyste, mokre składniki, efekt może być spektakularny. Można dowolnie eksperymentować ze składnikami takiej tarty na cieście francuskim. Jeśli jednak chcesz sprawdzonej receptury, polecamy połączenie cukinii, mrożonego groszku, śmietany i koziego sera.
Szukasz czegoś naprawdę oryginalnego? Świetnym sezonowym przepisem są szparagi pieczone w cieście francuskim. Żeby przygotować ten znakomity przepis należy pociąć francuskie ciasto na kwadraty, a następnie położyć na nich świeże szparagi razem z szynką parmeńską i serem, a potem wszystko zawinąć. 20 minut pieczenia wystarczy, żeby warzywa były miękkie, a ciasto chrupiące i złociste. Dopełnieniem tej smakowitej uczty jest wyjątkowy sos, który stworzysz, mieszając majonez, śmietanę, sok z cytryny, tymianek oraz miętę.
Przeczytaj również:
Tak, ciasto francuskie da się zamrozić, żeby wykorzystać je w późniejszym czasie. Pamiętaj, żeby każdą porcję owinąć folią spożywczą i trzymać w osobnym pojemniczku, żeby ciasto nie chłonęło zapachów innych przechowywanych produktów.
Złocista barwa to znak, że ciasto zostało właściwie upieczone. Dla pewności możesz także zbadać jego kruchość, korzystając ze szpatułki albo patyczka.
Ciasto francuskie to dość powszechna nazwa. Można zetknąć się z nią także w oryginale. W języku francuskim jego nazwa to pâte feuilletée.