Połączenie mięsnego farszu z ryżem, kapustą i sosem pomidorowym tworzy ciekawe połączenie doceniane przez miłośników tradycyjnych przepisów. Nie każdy jednak ma czas i chęć, żeby często przygotowywać tę potrawę. Rzeczywiście, przyrządzanie gołąbków jest dość czasochłonne, a wszystkiemu jest winna kapusta. Żeby dobrze przygotować liście, w które później zawiniesz mięsno-ryżowy farsz, najpierw trzeba ją sparzyć. Na szczęście istnieją sposoby, żeby zrobić to szybciej i łatwiej niż kiedyś!
Parzenie kapusty to czynność, bez której nie uda się przygotować gołąbków. Niezależnie od tego, czy używasz do przygotowania dania białej kapusty, włoskiej czy kapusty młodej, będziesz mieć problem z oddzieleniem liście od główki na surowo. Właśnie z tego powodu kapustę w całości gotuje się w gorącej wodzie i dopiero potem oddziela liście.
Czas, który musi spędzić kapusta we wrzątku, żeby zmiękła zależy od wielkości główki. Najlepiej na bieżąco sprawdzać jej miękkość i przy okazji lekko obracać tak żeby podgrzewała się równomiernie. Nie można jednak przesadzić z czasem gotowania. Zbyt miękkie liście także nie będą nadawać się do zrobienia z nich gołąbków.
Jak widać, wymaga to dużo wyczucia i wiele osób przerasta. Z tego powodu można zniechęcić się do przygotowywania gołąbków. Jest jednak rozsądna alternatywa.
Z pomocą w parzeniu kapusty na gołąbki przychodzi kuchenka mikrofalowa! Wystarczy 10 minut w mikrofalówce o wysokiej mocy, żeby kapusta była gotowa do łatwego oddzielenia liście i zawijania gołąbków. Dzięki mikrofali obejdzie się bez wrzątku i ryzyka poparzenia.
Jeśli nie masz zaufania do mikrofalówki, jest także inna droga. Zamiast gorącej wody albo mikrofal można użyć także grzałki z piekarnika. Planujesz zdecydować się na tę metodę? Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i umieścić tam kapustę na 20-30 minut. Najlepiej, jeśli warzywo będzie zawinięte w folię. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu liście odejdą już bardzo łatwo.
Trzecia oryginalna metoda jest przeciwieństwem wszystkich poprzednich, Zamiast potraktować kapustę obróbką cieplną, można osiągnąć podobny efekt, decydując się na działanie niskich temperatur. Kapusta włożona do zamrażarki na około 12 godzin także zmienia swoją strukturę, dzięki czemu można łatwiej oddzielać kolejne warstwy liści.
Jak widać, przygotowanie liści kapusty na gołąbki wcale nie musi być skomplikowane. Dzięki rozwojowi technologii można robić to szybciej i bezpieczniej niż przed laty. Gdy masz już opanowane to co najtrudniejsze, można skupić się na eksperymentowaniu z przepisami na farsz.
Gołąbki na obiad można przygotowywać w różnych wersjach. Zobacz listę pomysłów, które powinny Cię zainspirować.
Możliwości jest, jak widać, sporo, a wśród nich wersje inspirowane kuchniami świata oraz wariant wegetariański bez mięsa.
Z przygotowywania gołąbków w domu nie trzeba rezygnować. Gdy tylko wiesz, jak postępować z kapustą, sprawa przepisu staje się zdecydowanie prostsza. A jeśli myślisz, że nie poradzisz sobie z zawijaniem, przeczytać także drugi poradnik: Jak zawijać gołąbki? Dzięki dobrym radom i wskazówkom nawet nowicjusze poradzą sobie koncertowo!