Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szybki sposób na parzenie kapusty

Szybki sposób na parzenie kapusty na gołąbki

Gołąbki to potrawa kuchni polskiej, która pojawia się pod innymi nazwami także w krajach takich jak Czechy, Litwa, Słowacja czy Białoruś.

Połączenie mięsnego farszu z ryżem, kapustą i sosem pomidorowym tworzy ciekawe połączenie doceniane przez miłośników tradycyjnych przepisów. Nie każdy jednak ma czas i chęć, żeby często przygotowywać tę potrawę. Rzeczywiście, przyrządzanie gołąbków jest dość czasochłonne, a wszystkiemu jest winna kapusta. Żeby dobrze przygotować liście, w które później zawiniesz mięsno-ryżowy farsz, najpierw trzeba ją sparzyć. Na szczęście istnieją sposoby, żeby zrobić to szybciej i łatwiej niż kiedyś!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Parzenie kapusty to czynność, bez której nie uda się przygotować gołąbków. Niezależnie od tego, czy używasz do przygotowania dania białej kapusty, włoskiej czy kapusty młodej, będziesz mieć problem z oddzieleniem liście od główki na surowo. Właśnie z tego powodu kapustę w całości gotuje się w gorącej wodzie i dopiero potem oddziela liście.

Czas, który musi spędzić kapusta we wrzątku, żeby zmiękła zależy od wielkości główki. Najlepiej na bieżąco sprawdzać jej miękkość i przy okazji lekko obracać tak żeby podgrzewała się równomiernie. Nie można jednak przesadzić z czasem gotowania. Zbyt miękkie liście także nie będą nadawać się do zrobienia z nich gołąbków.

Jak widać, wymaga to dużo wyczucia i wiele osób przerasta. Z tego powodu można zniechęcić się do przygotowywania gołąbków. Jest jednak rozsądna alternatywa.

Szybki sposób na parzenie kapusty na gołąbki

Z pomocą w parzeniu kapusty na gołąbki przychodzi kuchenka mikrofalowa! Wystarczy 10 minut w mikrofalówce o wysokiej mocy, żeby kapusta była gotowa do łatwego oddzielenia liście i zawijania gołąbków. Dzięki mikrofali obejdzie się bez wrzątku i ryzyka poparzenia.

Jeśli nie masz zaufania do mikrofalówki, jest także inna droga. Zamiast gorącej wody albo mikrofal można użyć także grzałki z piekarnika. Planujesz zdecydować się na tę metodę? Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i umieścić tam kapustę na 20-30 minut. Najlepiej, jeśli warzywo będzie zawinięte w folię. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu liście odejdą już bardzo łatwo.

Trzecia oryginalna metoda jest przeciwieństwem wszystkich poprzednich, Zamiast potraktować kapustę obróbką cieplną, można osiągnąć podobny efekt, decydując się na działanie niskich temperatur. Kapusta włożona do zamrażarki na około 12 godzin także zmienia swoją strukturę, dzięki czemu można łatwiej oddzielać kolejne warstwy liści.

Jak widać, przygotowanie liści kapusty na gołąbki wcale nie musi być skomplikowane. Dzięki rozwojowi technologii można robić to szybciej i bezpieczniej niż przed laty. Gdy masz już opanowane to co najtrudniejsze, można skupić się na eksperymentowaniu z przepisami na farsz.

Jakie przepisy na gołąbki polecamy?

Gołąbki na obiad można przygotowywać w różnych wersjach. Zobacz listę pomysłów, które powinny Cię zainspirować.

  • Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą
  • Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną
  • Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami
  • Gołąbki meksykańskie
  • Gołąbki z grzybami

Możliwości jest, jak widać, sporo, a wśród nich wersje inspirowane kuchniami świata oraz wariant wegetariański bez mięsa.

Proste gołąbki – podsumowanie

Z przygotowywania gołąbków w domu nie trzeba rezygnować. Gdy tylko wiesz, jak postępować z kapustą, sprawa przepisu staje się zdecydowanie prostsza. A jeśli myślisz, że nie poradzisz sobie z zawijaniem, przeczytać także drugi poradnik: Jak zawijać gołąbki? Dzięki dobrym radom i wskazówkom nawet nowicjusze poradzą sobie koncertowo!

Polecane przepisy

Karkówka pieczona z jabłkami

Karkówka pieczona z jabłkami

1 godz 46 min Łatwy
Kotlety mielone z cebulką

Kotlety mielone z cebulką

17 min Łatwy
Schab pieczony z ziołami i miodem

Schab pieczony z ziołami i miodem

1 godz 33 min Średni
Roladki schabowe w sosie serowym

Roladki schabowe w sosie serowym

1 godz 10 min Średni
Polędwica pieczona w musztardzie na ostro

Polędwica pieczona w musztardzie na ostro

12 godz 45 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

2 godz Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Mielone
Mielone na 7 sposobów
Jak zawijać krokiety krok po kroku? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zawijać krokiety krok po kroku?
Rodzaje kapusty – jak wykorzystać je w kuchni? - artykuł Winiary
Rodzaje kapusty – jak wykorzystać je w kuchni?
Schab na 6 sposobów
Schab na 6 sposobów
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Pomysły na obiad jednogarnkowy, które zrobisz z tego, co masz w lodówce!
Pomysły na obiad jednogarnkowy, które zrobisz z tego, co masz w lodówce!
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu