Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Różnica między szarlotką a jabłecznikiem porady

Różnica między szarlotką a jabłecznikiem

Polskie jabłka to nasze dobra narodowe. Ich smak doceniany jest na całym świecie, dzięki czemu są dla naszej gospodarki towarem eksportowym.

W tradycyjnej kuchni polskiej nie brakuje potraw przygotowywanych z jabłek, w tym pysznych ciast. Które z nich jest lepsze – szarlotka czy jabłecznik? Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, najpierw trzeba poznać różnice między tymi wypiekami. Wiele osób nieświadomie używa obu tych nazwa zamiennie, myśląc, że mowa o tym samym. W rzeczywistości jednak można je od siebie odróżnić. Wyjaśniamy, czym się charakteryzują i które ciasto wybrać.

Szarlotka a jabłecznik – podobieństwa i różnice

Zarówno szarlotkę, jak i jabłecznik, przygotowuje się na bazie jabłek. Mogą być zarówno surowe, jak również starte i smażone. Wiele osób do ciast używa też gotowych musów jabłkowych sprzedawanych w słoikach. Główna różnica między szarlotką a jabłecznikiem sprowadza się do rodzaju ciasta. Szarlotka to z definicji połączenie kruchego ciasta i nadzienia z jabłek. W przypadku jabłecznika może być użyty inny rodzaj ciasta – drożdżowe, biszkoptowe, a nawet ciasto francuskie. Czy nazywanie jabłecznika szarlotką to duży błąd? Absolutnie nie. Zwłaszcza, że takie nazewnictwo może być całkowicie prawidłowego. W końcu jabłecznik na kruchym cieście to właśnie szarlotka!

Istnieje też przekonanie, że w przeszłości szarlotką nazywano także kruche ciasta przygotowywane nie tylko z jabłek, ale również z innych rodzajów owoców – gruszek, brzoskwiń, moreli, śliwek.

Sama nazwa szarlotki pochodzi podobno z XVIII wieku. Inspiracją do jej wymyślenia była pruska księżniczka Charlotta Wilhelmina Hohenzollern. To podobna historia jak pizza margherita, stworzona po raz pierwszy na cześć włoskiej królowej Małgorzaty.

Szarlotka a jabłecznik różnice, które mają wpływ na smak wypieków

Szarlotka będzie smakować przede wszystkim miłośnikom kruchych ciast. To dość ciężkie, sycące ciasto o niejednolitej strukturze. Jabłecznik może mieć całkiem inną formę dopasowaną do odmiennych preferencji smakowych. W jabłeczniku razem z jabłkami może pojawić się nadzienie z budyniu czy bita śmietana. Często w tradycyjnych wypiekach na bazie jabłek istotną rolę odgrywają też dodatki. W przepisach na szarlotkę pojawia się na przykład cukier waniliowy albo cynamon, który nadaje charakterystyczny zapach i aromat. Szarlotka może być ozdobiona kruszonką, cukrem pudrem, a nieraz także lukrową polewą. W kawiarniach można spotkać się z podawaniem szarlotki na ciepło razem z gałką lodów.

Jakie jabłka do jabłecznika i szarlotki?

Na to, jak smakuje jabłecznik czy szarlotka w dużym stopniu wpływa gatunek użytych jabłek. Które odmiany szczególnie polecamy do wykorzystania w tym celu?

  • Antonówka – te jabłka o zielonkawej skórce preferują szczególnie te osoby, które chcą mieć w cieście miąższ twardy i trochę kwaśny.
  • Champion – bardzo soczyste i aromatyczne jabłka. Dobry wybór, jeśli boisz się, że ciasto może wyjść zbyt suche.
  • Ligol – słodko-kwaśne jabłka z wyczuwalnym korzennym aromatem.
  • Papierówka – to jabłka miękkie i soczyste. Poleca się je nie tylko do wypieków, ale też do przetworów.
  • Szara reneta – jedne z najlepszy jabłek do ciast, w dodatku dostępne przez cały rok. Są twarde i aromatyczne z wyczuwalną nutą kwaskowości.

Szarlotka i jabłecznik różnice – co warto zapamiętać?

W przepisach kuchni polskiej można znaleźć zarówno szarlotkę jak i jabłecznik. Ten pierwszy wypiek zawsze powstaje na kruchym cieście, ten drugi może mieć zupełnie inny spód. Mimo historycznych różnic dziś wiele osób nie rozróżnia tych ciast. To zresztą sprawa drugorzędna. Najważniejsze, żeby smakowało!

Szukasz sprawdzonej receptury? Wypróbuj wymienione przepisy:

  • Słoneczny jabłecznik
  • Jabłecznik po amerykańsku
  • Szarlotka z papierówek
  • Szarlotka królewska
  • Szybka szarlotka z cynamonem

Polecane przepisy

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

7 godz 15 min Łatwy
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4 godz 10 min Łatwy
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Ciasto „jajka sadzone”

Ciasto „jajka sadzone”

2 godz 36 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

1 godz 45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście? porady
Co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście?
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Jak zagęścić jabłka do szarlotki z galaretką porady
Jak zagęścić jabłka do szarlotki z galaretką?
Jak karmelizować gruszki?
Jak karmelizować gruszki?
desery, deser
Pieczenie ciast – najważniejsze wskazówki
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu