W tradycyjnej kuchni polskiej nie brakuje potraw przygotowywanych z jabłek, w tym pysznych ciast. Które z nich jest lepsze – szarlotka czy jabłecznik? Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, najpierw trzeba poznać różnice między tymi wypiekami. Wiele osób nieświadomie używa obu tych nazwa zamiennie, myśląc, że mowa o tym samym. W rzeczywistości jednak można je od siebie odróżnić. Wyjaśniamy, czym się charakteryzują i które ciasto wybrać.
Zarówno szarlotkę, jak i jabłecznik, przygotowuje się na bazie jabłek. Mogą być zarówno surowe, jak również starte i smażone. Wiele osób do ciast używa też gotowych musów jabłkowych sprzedawanych w słoikach. Główna różnica między szarlotką a jabłecznikiem sprowadza się do rodzaju ciasta. Szarlotka to z definicji połączenie kruchego ciasta i nadzienia z jabłek. W przypadku jabłecznika może być użyty inny rodzaj ciasta – drożdżowe, biszkoptowe, a nawet ciasto francuskie. Czy nazywanie jabłecznika szarlotką to duży błąd? Absolutnie nie. Zwłaszcza, że takie nazewnictwo może być całkowicie prawidłowego. W końcu jabłecznik na kruchym cieście to właśnie szarlotka!
Istnieje też przekonanie, że w przeszłości szarlotką nazywano także kruche ciasta przygotowywane nie tylko z jabłek, ale również z innych rodzajów owoców – gruszek, brzoskwiń, moreli, śliwek.
Sama nazwa szarlotki pochodzi podobno z XVIII wieku. Inspiracją do jej wymyślenia była pruska księżniczka Charlotta Wilhelmina Hohenzollern. To podobna historia jak pizza margherita, stworzona po raz pierwszy na cześć włoskiej królowej Małgorzaty.
Szarlotka będzie smakować przede wszystkim miłośnikom kruchych ciast. To dość ciężkie, sycące ciasto o niejednolitej strukturze. Jabłecznik może mieć całkiem inną formę dopasowaną do odmiennych preferencji smakowych. W jabłeczniku razem z jabłkami może pojawić się nadzienie z budyniu czy bita śmietana. Często w tradycyjnych wypiekach na bazie jabłek istotną rolę odgrywają też dodatki. W przepisach na szarlotkę pojawia się na przykład cukier waniliowy albo cynamon, który nadaje charakterystyczny zapach i aromat. Szarlotka może być ozdobiona kruszonką, cukrem pudrem, a nieraz także lukrową polewą. W kawiarniach można spotkać się z podawaniem szarlotki na ciepło razem z gałką lodów.
Na to, jak smakuje jabłecznik czy szarlotka w dużym stopniu wpływa gatunek użytych jabłek. Które odmiany szczególnie polecamy do wykorzystania w tym celu?
W przepisach kuchni polskiej można znaleźć zarówno szarlotkę jak i jabłecznik. Ten pierwszy wypiek zawsze powstaje na kruchym cieście, ten drugi może mieć zupełnie inny spód. Mimo historycznych różnic dziś wiele osób nie rozróżnia tych ciast. To zresztą sprawa drugorzędna. Najważniejsze, żeby smakowało!
Szukasz sprawdzonej receptury? Wypróbuj wymienione przepisy: