Pistacje są odmianą orzechów, które można jeść w formie chrupiącej przekąski lub dodawać do różnych przepisów. Rosną w krajach o ciepłym, suchym klimacie – na terenie Turcji, Iranu, Stanów Zjednoczonych, w Indiach, a także w Grecji i we Włoszech. Ich uprawa nie należy do najłatwiejszych, ponieważ drzewa długo dojrzewają i nie zawsze dają duże plony. Oprócz tego trzeba je ręcznie sortować i ostrożnie transportować i przechowywać, ponieważ są delikatne.
Dzień pistacji przypada co roku 26 lutego. Nie ma jednak przeszkód, aby sięgać po nie regularnie przez cały tok!
Jeszcze zanim zaczęto je uprawiać, ludzie zbierali dziko rosnące pistacje. Dlatego uważa się, że w naszym jadłospisie są od blisko 9000 lat!
Ich zielony kolor to zasługa luteiny, która występuje także w szpinaku, jarmużu czy w natce pietruszki.
Dietetycy często polecają je jako produkt, który może wspomagać układ nerwowy, wspierać obniżanie poziomu cholesterolu i regulowanie ciśnienia krwi.
Pistacje można jeść nawet codziennie, jednak w niewielkich ilościach. Dlatego zazwyczaj są dodatkiem do potraw, który wzbogaca smak. Bardzo dobrze pasują do deserów, ale oprócz tego, co nie wszyscy wiedzą, komponują znakomicie się także z kwaśnymi i ostrymi przyprawami. Warto mieć pod ręką zapas pistacji, żeby móc nieco urozmaicić swoją kuchnię.
Zastanawiasz się jak wykorzystać pistacje w kuchni? Koniecznie wypróbuj przepisy z poniżej listy!
Pistacje warto jeść regularnie, a nie tylko w Dzień Pistacji. To naturalne źródło wielu składników odżywczych – roślinnego białka, dobrych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Ich wyjątkowy smak i zapach są tak charakterystyczne, że nie da się pomylić ich z niczym innym!