Nutella, podobnie jak lody, tiramisu i wiele innych pysznych deserów, wywodzi się z Włoch. Do wymyślenia przepisu na ten krem przyczynił się cukiernik z Piemontu, Pietro Ferrero. Pietro chciał przygotować słodki deser, ale problemem była niewielka ilość kakao. Braki w zaopatrzeniu zaraz po wojnie w 1946 roku były czymś normalnym, jednak kreatywny Włoch poradził sobie z tym problemem, sięgając po orzechy. Z orzechów, cukru i odrobiny kakao stworzył zwarty blok, który można było kroić na cienkie plasterki i kłaść na kanapkach. Pomysł był oryginalny, jednak na światową sławę Nutelli trzeba było jeszcze trochę poczekać.
Przepis udoskonalił syn Pietro, czyli Michele Ferrero. To on wymyślił nazwę handlową produktu i zmienił recepturę tak, żeby powstało smarowidło, które można umieścić w słoiku. Po sukcesach w Italii Nutella trafiła także do Niemiec i Francji, a następnie kolejnych krajów. W Polsce jest dostępna od 1992 roku.
Dokładna receptura Nutelli jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Choć wiele innych firm produkuje kremy orzechowe, oryginał jest tylko jeden i trudno pomylić charakterystyczny smak z innym produktem. Włoski krem pośród konkurencji wyróżnia także wyjątkowy dla niego zapach!
Choć Nutella dostępna jest od 1964 roku, dopiero w 2007 ktoś wpadł na pomysł, żeby ogłosić jej święto. Data 5 lutego to pomysł Sary Rosso - blogerki o włoskich i amerykańskich korzeniach, która jest miłośniczką kremu. W dniu Nutelli każdy może jeść krem tak jak chce – na kanapkach jako nadzienie do naleśników albo łyżeczką - bezpośrednio ze słoika.
Jeszcze przed oficjalnym ustanowieniem daty świętowania, wiadomo było, że fani Nutelli to bardzo liczna społeczność. W 2005 roku, gdy zorganizowano w Niemczech Kontynentalne Śniadanie z Nutellą. w wydarzeniu wzięły udział 27 854 osoby!
W 2015 roku w Mediolanie doszło do innego niezwykłego wydarzenia. Podczas targów EXPO posmarowano Nutellą bagietkę mierzącą ponad 122 metry! W ten sposób udało się pobić poprzedni rekord wynoszący 110 metrów.
Najbardziej powszechne zastosowanie Nutelli, to nakładanie jej na pieczywo. Jednak jedzenie pysznego orzechowego kremu tylko na kanapkach byłoby marnowaniem jego ogromnego potencjału. Oprócz tego Nutella świetnie nadaje się także:
Nutella będzie także świetnym wypełnieniem w różnych wypiekach. Polecamy rogaliki francuskie z Nutellą, muffiny, trufle i wiele innych słodkich ciast.
Włoski krem z orzechów i kakao ma swoich miłośników zarówno wśród dzieci jak i wśród dorosłych. To smak, któremu naprawdę trudno się oprzeć!