Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Światowy Dzień Nutelli: porady na wykorzystanie kremu

Nutella jest światowym fenomenem. Ta pyszna pasta kanapkowa sprzedawana jest w 160 krajach, a do jej powstania zużywa się 25% światowej produkcji orzechów kaskowych! 5 lutego Nutella ma swoje święto. Co właściwie celebrujemy? Wyjaśniamy, skąd wziął się pomysł na ten niezwykły krem i kto jest autorem receptury.

Historia Nutelli – poznaj szczegóły!

Nutella, podobnie jak lody, tiramisu i wiele innych pysznych deserów, wywodzi się z Włoch. Do wymyślenia przepisu na ten krem przyczynił się cukiernik z Piemontu, Pietro Ferrero. Pietro chciał przygotować słodki deser, ale problemem była niewielka ilość kakao. Braki w zaopatrzeniu zaraz po wojnie w 1946 roku były czymś normalnym, jednak kreatywny Włoch poradził sobie z tym problemem, sięgając po orzechy. Z orzechów, cukru i odrobiny kakao stworzył zwarty blok, który można było kroić na cienkie plasterki i kłaść na kanapkach. Pomysł był oryginalny, jednak na światową sławę Nutelli trzeba było jeszcze trochę poczekać.

Przepis udoskonalił syn Pietro, czyli Michele Ferrero. To on wymyślił nazwę handlową produktu i zmienił recepturę tak, żeby powstało smarowidło, które można umieścić w słoiku. Po sukcesach w Italii Nutella trafiła także do Niemiec i Francji, a następnie kolejnych krajów. W Polsce jest dostępna od 1992 roku.

Dokładna receptura Nutelli jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Choć wiele innych firm produkuje kremy orzechowe, oryginał jest tylko jeden i trudno pomylić charakterystyczny smak z innym produktem. Włoski krem pośród konkurencji wyróżnia także wyjątkowy dla niego zapach!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Światowy Dzień Nutelli – co warto wiedzieć?

Choć Nutella dostępna jest od 1964 roku, dopiero w 2007 ktoś wpadł na pomysł, żeby ogłosić jej święto. Data 5 lutego to pomysł Sary Rosso - blogerki o włoskich i amerykańskich korzeniach, która jest miłośniczką kremu. W dniu Nutelli każdy może jeść krem tak jak chce – na kanapkach jako nadzienie do naleśników albo łyżeczką - bezpośrednio ze słoika.

Jeszcze przed oficjalnym ustanowieniem daty świętowania, wiadomo było, że fani Nutelli to bardzo liczna społeczność. W 2005 roku, gdy zorganizowano w Niemczech Kontynentalne Śniadanie z Nutellą. w wydarzeniu wzięły udział 27 854 osoby!

W 2015 roku w Mediolanie doszło do innego niezwykłego wydarzenia. Podczas targów EXPO posmarowano Nutellą bagietkę mierzącą ponad 122 metry! W ten sposób udało się pobić poprzedni rekord wynoszący 110 metrów.

Jak wykorzystać w kuchni krem Nutella?

Najbardziej powszechne zastosowanie Nutelli, to nakładanie jej na pieczywo. Jednak jedzenie pysznego orzechowego kremu tylko na kanapkach byłoby marnowaniem jego ogromnego potencjału. Oprócz tego Nutella świetnie nadaje się także:

  • do naleśników i pancakes;
  • na gofry;
  • do słodkich placuszków;
  • jako dodatek w deserach lodowych – szczególnie z bananami. 

Nutella będzie także świetnym wypełnieniem w różnych wypiekach. Polecamy rogaliki francuskie z Nutellą, muffiny, trufle i wiele innych słodkich ciast.

Włoski krem z orzechów i kakao ma swoich miłośników zarówno wśród dzieci jak i wśród dorosłych. To smak, któremu naprawdę trudno się oprzeć!

Polecane przepisy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

1 godz 20 min Łatwy
Czekoladowe brownie z kawą

Czekoladowe brownie z kawą

50 min Łatwy
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

1 godz 18 min Łatwy
Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

50 min Łatwy
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

1 godz 5 min Łatwy
Murzynek gotowany

Murzynek gotowany

1 godz 6 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przygotować fondue czekoladowe?
Jak przygotować fondue czekoladowe?
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Jak zrobić masło orzechowe w domu? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić domową białą czekoladę? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić domową białą czekoladę?
desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu