Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Światowy Dzień Naleśnika: cienkie, puszyste i pyszne na każdą okazję!

Naleśniki to potrawa popularna na całym świecie, którą podaje się na wiele różnych sposobów. Mogą być pożywnym śniadaniem, kolacją, przekąską w środku dnia (także na wynos) albo daniem obiadowym. Czy wiesz, że 2 lutego mają swoje święto? Czym jest Dzień Naleśnika? Poznaj historię jego ustanowienia i inspirujące pomysły na podanie naleśników!

Historia naleśników w skrócie

Zwyczaj jedzenia naleśników jest znacznie starszy niż celebrowanie tej potrawy w konkretnym dniu. Cienkie placuszki o zbliżonej recepturze powstawały już w czasach starożytnych. Za wynalazców naleśnika jednak uważają się Francuzi. Mają do tego prawo, ponieważ przemawiają za tym historyczne dowody, a konkretnie przepis w książce kucharskiej sprzed blisko 500 lat. Receptura różniła się trochę od dzisiejszej, ponieważ oprócz mąki i jaj w przepisie nie pojawiało się mleko, tylko białe wino. Podobno zwyczaj dodawania tego trunku do francuskich naleśników, czyli crepes przetrwał bardzo długo. Dopiero w XIX wieku zapanowało przekonanie, że jednak mleko będzie właściwym składnikiem. Naleśniki rozpowszechniły się na całym świecie, stając się elementem tradycji kulinarnej w różnych krajach. Dziś można wyróżnić ich różne odmiany.

Francuskie naleśniki crepes charakteryzują się bardzo cienkim ciastem. Efekt uzyskuje się, stosując odpowiednie proporcje składników. W przepisie na ciasto do crepes używa się mniej mąki, za to więcej składników płynnych – mleka i wody.

Przeciwieństwem naleśników francuskich są amerykańskie pancakes Te grube, puszyste placki wyrabia się, używając proszku do pieczenia, dzięki czemu można zaobserwować ich wyraźny wzrost. Popularnym sposobem podawania pancakes jest układanie placków jeden na drugim, żeby razem stworzyły rodzaj wieży. Górę takiego dania zazwyczaj polewa się sosem, na przykład syropem klonowym.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Światowy Dzień Naleśnika, kiedy jest i jak go ustanowiono?

Dzień Naleśnika przypada co roku 2 lutego, czyli 40 dni po święcie Bożego Narodzenia. Data nie została wybrani w sposób przypadkowy. Dawniej w tym dniu celebrowano pogańskie Święto Świec. Papież Gelazjusz I postanowił jednak ogłosić w tym dniu święto religijne - Matki Boskiej Gromnicznej, znane też pod nazwą święta Ofiarowania Pańskiego. Jako głowa kościoła Gelazjusz obdarowywał pielgrzymów cienkimi podpłomykami. Z czasem tradycja została zmodyfikowana w ten sposób, że podpłomyki zastąpiono naleśnikami, a świętować zaczęli wszyscy miłośnicy tej potrawy.

Z czym zjeść naleśniki?

Jak uczcić Światowy Dzień Naleśnika? Oczywiście jedząc coś pysznego! Nie wystarczy jednak po prostu zjeść naleśnika zwiniętego w rulon albo złożonego w trójkąt. Zapewnienie sobie fortuny 2 lutego wymaga trochę więcej zaangażowania. Francuzi wierzą, że aby zapewnić sobie szczęście i dostatek, należy w lewej dłoni trzymać monetę, zaś prawą podrzucić pierwszy smażony naleśnik. Jeśli ta sztuka się uda i naleśnik nie trafi na podłogę, możesz liczyć na powodzenie przez cały rok. Warto chyba spróbować!

Gdy już naleśniki będą usmażone, pozostaje wybrać do nich odpowiednie dodatki. Są setki sposobów na przygotowanie naleśnika zarówno na słono, jak i na słodko. Jako inspirację podajemy kilka przykładowych przepisów. Koniecznie wypróbuj w domu:

  • naleśniki z sosem truskawkowym;
  • naleśniki ze szpinakiem i białym serem;
  • naleśniki z mascarpone i owocami;
  • naleśniki zapiekane z mozzarellą. 

Polecane przepisy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

56 min Łatwy
Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

1 godz 43 min Łatwy
Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym

Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym

35 min Łatwy
Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

14 min Łatwy
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

40 min Średni
Krokiety z farszem z kalafiora

Krokiety z farszem z kalafiora

16 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

naleśniki
Naleśniki na 7 sposobów
Sposoby na naleśniki bez mleka porady
Sposoby na naleśniki bez mleka
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Frużelina - pomysły na słodkie przekąski porady
Frużelina - pomysły na słodkie przekąski
Dżem z dyni - jak go przyrządzić domowym sposobem?  porady
Dżem z dyni - jak go przyrządzić domowym sposobem?
Owocowe konfitury ZWZ WINIARY
Owocowe konfitury
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu