Budyń może być zarówno samodzielnym daniem jadanym na deser, jak również składnikiem do przygotowania różnych przepisów – głównie ciast i kremów. Najpopularniejsze są budynie o smaku waniliowym i czekoladowym, choć dla miłośników kulinarnych eksperymentów znajdą się także bardziej oryginalne wersje. Co jeszcze warto wiedzieć o budyniu i jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni? Zobacz największe ciekawostki!
Co to jest budyń? Dziś odpowiedź na to pytanie wydaje się banalnie prosta. Tym mianem określamy gotowe słodkie danie z proszku przygotowywane z dodatkiem mleka, które można jeść na ciepło lub na zimno. Pamiętajmy jednak o tym, że w przeszłości definicja nie była tak precyzyjna jak obecnie. Budyniem nazywało się wiele potraw mięsnych, które powstawały przez wystudzenie płynnej masy i po trzymaniu przez pewien czas w chłodnym miejscu zmieniały swoją konsystencję. Francuskie słowo „boudin”, od którego pochodzi, prawdopodobnie dzisiejszy budyń oznacza rodzaj kiełbasy. Nie inaczej jest z brytyjskim „pudding”, które jest pojemnym wyrazem obejmującym także wytrawne dania.
Pierwsze historyczne wzmianki o budyniu pochodzą z XIII wieku, natomiast od wieku XVIII mówi się o nim już głównie w odniesieniu do słodkich przekąsek. Pierwszy budyń w proszku stworzono w 1837 roku.
Współczesny budyń to uniwersalna przekąska dla dzieci i dla dorosłych. Jest lekkostrawny, sycący i energetyczny, a przy tym stanowi cenne źródło wapnia.
Budyń to zwyczajne danie, które w kilka chwil można zamienić w coś niezwykłego. Wiele osób doprawia ten deser, dodając gęsty syrop owocowy lub konfiturę. W ten sposób można uzyskać bardziej ciekawe kompozycje smakowe. Wartym uwagi pomysłem jest także sięgnięcie to specjalne edycje budyniu – na przykład budyń WINIARY o smaku karmelizowanego jabłka albo budyń WINIARY Pumpkin Spice Latte. Budyniu można także użyć jako nadzienia do pączków albo kruchych rurek – zamiast bitej śmietany. Z budyniem można jeść także drożdżówki. Jak widać, zamiana owocowego wypełnienia na budyniowe to częsta praktyka.
A może chcesz przygotować inne ciasto z budyniem? Jeśli szukasz idealnych wypieków, mamy dla Ciebie kilka interesujących propozycji.
Jeśli spodobały Ci się nasze propozycje i chcesz więcej, zobacz koniecznie inny artykuł - 8 przepisów na ciasta z budyniem.
Budyń to uniwersalna, lekka potrawa. Przygotujesz go z mleka krowiego, jak również z napojów roślinnych – na przykład migdałowego lub owsianego. Desery z budyniem zazwyczaj nie są tak słodkie jak inne, więc doskonale sprawdzą się, jeśli szukasz czegoś delikatniejszego. Dzięki bogactwu różnych smaków budyniowe dania mogą zaskakiwać i inspirować do odkrywania czegoś nowego. Jeśli dawno nie jadłeś budyniu, święto przypadające 31 marca może być doskonałą okazją, żeby to nadrobić.