Idealna beza powinna być delikatna i chrupiąca. Ozdobiona kremem i owocami zamienia się w piękny tort. Inna odmiana bezy to podział na niewielkie stożki – tak zwane beziki, które są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Przygotowywanie tego deseru uznaje się za dość trudne. Rzeczywiście, wymaga nieco wiedzy i wyczucia. Żeby beza wyszła zgodnie z przepisem, istotny jest właściwy dobór składników i ich proporcji. Tematem ożywionych dyskusji jest jeszcze jedna kwestia – suszenie bezy z termoobiegiem czy bez? Warto możliwie precyzyjnie wyjaśnić tę kwestię, żeby uniknąć rozczarowania.
Przygotowywanie bezy jest dość czasochłonne. Dlatego warto zabrać się za to stosunkowo wcześnie, żeby nie musieć kończyć w środku nocy. Czas przyrządzania wynika między innymi z konieczności długiego suszenia bezy. W przeciwieństwie do innych ciast mówi się właśnie o suszeniu, a nie wypieku, ponieważ temperatura w piekarniku jest bardziej zbliżona do tej, w której suszy się owoce albo grzyby. Żeby przygotować perfekcyjną bezę, potrzeba między 80 a 120 stopni, a suszenie trwa około dwóch – trzech godzin. W większości przepisów zaleca się, żeby używać grzania góra – dół. Jeśli chcesz suszyć z wykorzystaniem termoobiegu, należy obniżyć temperaturę o około 20 stopni. Dokładna temperatura i czas zależą od wielkości bez (im większa, tym suszy się dłużej) oraz od konkretnego przepisu. Po czym poznać, że beza jest już gotowa? Podobnie jak w przypadku większości ciast najlepiej sprawdzić, używając patyczka. Jeśli po nakłuciu bezy wyjęty patyczek będzie suchy, to znaczy, że deser jest gotowy!
Podsumowując, używanie termoobiegu jest dozwolone, jednak w takim przypadku należy obniżyć temperaturę w piekarniku, żeby beza za bardzo się nie przypiekła. Idealnie wysuszona beza będzie krucha, ale nie popękana. Całkiem sucha z zewnątrz i lekko ciągnąca środku sprawdzi się jako idealny deserem na każdą okoliczność.
Suszenie to ogromnie ważna sprawa, lecz tym zajmiesz się na koniec. Wcześniej warto pamiętać jeszcze o kilku innych cennych wskazówkach.
Nie jest do końca jasne, jakie jest pochodzenie tego przepisu. Za twórców bezy uważają się Włosi, Francuzi oraz Szwajcarzy. Bardzo możliwe, że we wszystkich tych miejscach niezależnie doszło do odkrycia receptury.
Temperatura i długość suszenia wpływają nie tylko na smak i konsystencję, ale również na barwę. Beza suszona dłużej i w niższej temperaturze zazwyczaj będzie bliższa bieli, natomiast szybciej suszone bezy powinny wyjść bardziej kremowe lub w odcieniach beżu.
Jeśli szukasz dobrego przepisu na bezę, koniecznie wypróbuj wymienione poniżej.