Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Suszenie bezy

Suszenie bezy: z termoobiegiem czy bez?

Beza to przepyszny deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale również efektownym wyglądem. Głównym składnikiem do przygotowania bezy są białka jajek. Tym, co odróżnia bezę od innych ciast, jest pieczenie w niskiej temperaturze.

Idealna beza powinna być delikatna i chrupiąca. Ozdobiona kremem i owocami zamienia się w piękny tort. Inna odmiana bezy to podział na niewielkie stożki – tak zwane beziki, które są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Przygotowywanie tego deseru uznaje się za dość trudne. Rzeczywiście, wymaga nieco wiedzy i wyczucia. Żeby beza wyszła zgodnie z przepisem, istotny jest właściwy dobór składników i ich proporcji. Tematem ożywionych dyskusji jest jeszcze jedna kwestia – suszenie bezy z termoobiegiem czy bez? Warto możliwie precyzyjnie wyjaśnić tę kwestię, żeby uniknąć rozczarowania.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Suszenie bezy z termoobiegiem czy bez – jak zrobić pyszną bezę?

Przygotowywanie bezy jest dość czasochłonne. Dlatego warto zabrać się za to stosunkowo wcześnie, żeby nie musieć kończyć w środku nocy. Czas przyrządzania wynika między innymi z konieczności długiego suszenia bezy. W przeciwieństwie do innych ciast mówi się właśnie o suszeniu, a nie wypieku, ponieważ temperatura w piekarniku jest bardziej zbliżona do tej, w której suszy się owoce albo grzyby. Żeby przygotować perfekcyjną bezę, potrzeba między 80 a 120 stopni, a suszenie trwa około dwóch – trzech godzin. W większości przepisów zaleca się, żeby używać grzania góra – dół. Jeśli chcesz suszyć z wykorzystaniem termoobiegu, należy obniżyć temperaturę o około 20 stopni. Dokładna temperatura i czas zależą od wielkości bez (im większa, tym suszy się dłużej) oraz od konkretnego przepisu. Po czym poznać, że beza jest już gotowa? Podobnie jak w przypadku większości ciast najlepiej sprawdzić, używając patyczka. Jeśli po nakłuciu bezy wyjęty patyczek będzie suchy, to znaczy, że deser jest gotowy!

Podsumowując, używanie termoobiegu jest dozwolone, jednak w takim przypadku należy obniżyć temperaturę w piekarniku, żeby beza za bardzo się nie przypiekła. Idealnie wysuszona beza będzie krucha, ale nie popękana. Całkiem sucha z zewnątrz i lekko ciągnąca środku sprawdzi się jako idealny deserem na każdą okoliczność.

O czym jeszcze pamiętać, przygotowując bezę?

Suszenie to ogromnie ważna sprawa, lecz tym zajmiesz się na koniec. Wcześniej warto pamiętać jeszcze o kilku innych cennych wskazówkach.

  • Starannie ubijaj białka. W pierwszej kolejności trzeba je bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Druga istotna kwestia to ich ubijanie najlepiej robić to, korzystając z robota kuchennego. Urządzenie ubije pianę o wiele szybciej i dokładniej niż człowiek wykonujący tę czynność manualnie.
  • Dobierz odpowiedni cukier do przepisu – im jest drobniejszy, tym łatwiej zrobić bezę. Zamiast tradycyjnego cukru, można wykorzystać także cukier puder.
  • Upieczonej bezy nie wyjmuj od razu z piekarnika. Gdy już masz pewność, że jest gotowa, wyłącz grzanie, ale pozostaw bezę w środku tak długo, aż ostygnie.

Co jeszcze warto wiedzieć o bezie?

Nie jest do końca jasne, jakie jest pochodzenie tego przepisu. Za twórców bezy uważają się Włosi, Francuzi oraz Szwajcarzy. Bardzo możliwe, że we wszystkich tych miejscach niezależnie doszło do odkrycia receptury. 

Temperatura i długość suszenia wpływają nie tylko na smak i konsystencję, ale również na barwę. Beza suszona dłużej i w niższej temperaturze zazwyczaj będzie bliższa bieli, natomiast szybciej suszone bezy powinny wyjść bardziej kremowe lub w odcieniach beżu. 

Jeśli szukasz dobrego przepisu na bezę, koniecznie wypróbuj wymienione poniżej.

  • Beza pavlova z kremem budyniowym
  • Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami
  • Beza szwajcarska
  • Bezy kokosowe

Polecane przepisy

Pod bezami

Pod bezami

5 godz 18 min Łatwy
Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

6 godz 20 min Średni
Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka

2 godz 10 min Trudny
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

30 min Łatwy
Pani Walewska

Pani Walewska

7 godz 13 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Lemon curd - porady
Lemon curd - jak zrobić idealną masę?
Beza włoska - jak ją zrobić?
Beza włoska - jak ją zrobić?
Deser bez dodatku cukru? To możliwe! | Porady i inspiracje Winiary
Deser bez dodatku cukru? To możliwe!
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Światowy Dzień Pistacji: porady na smakowite dania z zielonymi orzechami!
Światowy Dzień Pistacji: porady na smakowite dania z zielonymi orzechami!
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu