Jeśli chcesz wiedzieć, co to jest sukraloza, tutaj dokładnie wyjaśnimy. Substancja, znana także pod nazwą E955, jest organicznym związkiem chemicznym, a dokładnie pochodną sacharozy, w której trzy grupy hydroksylowe zostały podstawione atomami chloru. Stosuje się ją jako słodzik, ponieważ zapewnia słodki smak, nie dostarczając przy tym pustych kalorii.
Można powiedzieć, że stopniowo wypiera z rynku aspartam, który wcześniej także jest wykorzystywany do produkcji różnych artykułów spożywczych. Sukraloza jest 600 razy słodsza od cukru, a przy tym bardziej trwała niż aspartam, ponieważ lepiej znosi zmiany temperatur czy zmiany pH.
Sukraloza została dopuszczona do użycia najpierw w Kanadzie w 1991 roku. Następnie zaczęto używać jej na innych rynkach – w Australii, Nowej Zelandii, USA. Od 2004 roku produkty spożywcze z sukralozą są dostępne także w Unii Europejskiej. Za bezpieczny słodzik uznały sukralozę takie organizacje takie jak Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Sukraloza stosowana jest do wytwarzania takich produktów jak:
Sukraloza jest nazwą związku chemicznego, który ma słodki smak. Na bazie sukralozy tworzy się różne wersje słodzika. Jednym z najpopularniejszych jest Splenda, czy rozcieńczona sukraloza. Słodzik na bazie sukralozy można wykorzystywać w domu, na przykład do posłodzenia kawy i herbaty. Może mieć formę stałą (proszek, tabletki) albo płynną. Możesz wybrać taki słodzik, który jest dla Ciebie najbardziej komfortowy. Nazwa Splenda czasami jest błędnie używana jako synonim sukralozy. W rzeczywistości to po prostu jeden z komercyjnych produktów bazujący na E955.
Sukraloza to odkryta stosunkowo niedawno substancja, dzięki której można tworzyć słodkie smaki bez użycia cukru. Cały czas jest badana, natomiast według obecnej wiedzy jest bezpieczna substancją, która ma szerokie zastosowanie. Należy jedynie pamiętać, żeby nie podgrzewać jej powyżej 120 stopni. Z tego powodu do ciast lepiej zastosować inne słodziki takie jak stewia, co rekomenduje Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Eksperci przestrzegają też, żeby zachować umiar przy korzystaniu z sukralozy. Maksymalne zalecane spożycie dzienne to 15 miligramów na kilogram masy ciała.
Sukraloza jako słodzik lub jako jeden ze składników w przetworzonych produktach daje szansę na to, żeby cieszyć się słodkim smakiem i nie martwić o zdrowie i kalorie. Stosowanie sukralozy to bardzo dobre rozwiązanie dla osób zmagających się z cukrzycą, osób na diecie albo uprawiających sport. Jeśli tylko będzie używana z umiarem może okazać się doskonałym dodatkiem. Jeśli chcesz ograniczyć cukier w swoim jadłospisie, a jednocześnie uwielbiasz to co słodkie, produkty z sukralozą powinny się sprawdzić.