Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Skyr - czym sie charakteryzuje - porady

Skyr - Czym charakteryzuje się jogurt naturalny typu islandzkiego?

Skyr to rodzaj jogurtu, który według tradycyjnej receptury wytwarzany był już 1000 lat temu. Podobno przepis przywieźli ze sobą Wikingowie, którzy osiedlili się na Islandii. Według dawnych legend zawdzięcza swoją nazwę 13 islandzkim bożonarodzeniowym trollom – Skyrgámur.

Skyr naturalny pełni ważna rolę w diecie Islandczyków i jest traktowany jako dziedzictwo kulturowe tego kraju. Jogurt skyr naturalny jest doskonałym źródłem białka, który dodaje dużo siły i energii, stąd jego popularność wśród sportowców i innych osób prowadzących aktywny tryb życia.

Co to jest skyr naturalny? Poznaj jego charakterystyczne cechy

Jogurt naturalny skyr jest produktem powstającym w wyniku fermentacji mleka. Kiedyś fermentował tygodniami w sposób naturalny. Obecnie przemysłowo produkowane jogurty robi się z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem żywych kultur bakterii. Po pasteryzacji jogurt schładza się, a następnie miesza z przygotowanym wcześniej kwaśnym mlekiem bądź zimną wodą, a także ze zsiadłym mlekiem i specjalnym enzymem – podpuszczką. Od gęstego jogurtu oddziela się płynną serwatkę i gotowe - już wiesz, co to skyr.

Finalnie taki jogurt naturalny typu islandzkiego różni się od standardowego jogurtu. Ma znacznie więcej białka i mniej tłuszczu. Łatwo go rozpoznać na pierwszy rzut oka po gęstszej konsystencji.

Jak jeść jogurt islandzkie skyr? Najlepsze przepisy

Wiesz już, co to jest jogurt skyr i czym się różni od zwykłego jogurtu. A w jaki sposób najlepiej wykorzystać go w kuchni? Serek typu islandzkiego doskonale nadaje się do przygotowywania śniadań. Może być bazą do różnych rodzajów owsianki, a także głównym składnikiem wielu dań mącznych - jak omlety, pancakes czy placuszki. Jogurt typu skyr wykorzystasz też wszędzie tam, gdzie w oryginalnym przepisie pojawia się jogurt grecki.

Dla kogo jogurt typu skyr?

Serek typu skyr od dłuższego czasu znany jest już poza Skandynawią. Cenią go ci, którzy regularnie ćwiczą. Sprzyja budowaniu masy mięśniowej, ponieważ dostarcza do organizmu dużo białka. Ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu i niską kaloryczność będziesz też odpowiedni dla osób na diecie. Warto także sięgać po skyr, jeśli szukasz w swoich posiłkach urozmaicenia. Wprowadzanie nowych smaków to zawsze przyjemne doświadczanie, szczególnie jeśli nie boisz się eksperymentów w kuchni.

Powinni go natomiast unikać ci, którzy cierpią na alergie białkowe czy nietolerancję laktozy.

Serek skyr naturalny - podsumowanie

Skyr jest produktem, z którego mieszkańcy Islandii są bardzo dumni. Moda na zdrowe przekąski sprawia, że jogurt tego typu zyskuje popularność na całym świecie. W sklepach można kupić go w różnych wersjach smakowych. Najpopularniejszy jest skyr waniliowy, ale są także warianty z konfiturami i syropami o smaku owocowym. Czy za każdym razem to będzie tak samo wartościowy produkt? Mając w ręku jogurt skyr, skład zawsze warto sprawdzić. Dzięki temu przekonasz się, czy nie jest sztucznie dosładzany.

Polecane przepisy

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

1 godz 20 min Łatwy
Kasza jaglana z jogurtem naturalnym i dodatkami

Kasza jaglana z jogurtem naturalnym i dodatkami

25 min Łatwy
Chłodnik klasyczny

Chłodnik klasyczny

17 min Łatwy
Pierogi z truskawkami i śmietaną

Pierogi z truskawkami i śmietaną

44 min Łatwy
Sałatka pomidorowa z serem feta

Sałatka pomidorowa z serem feta

20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
domowy jogurt naturalny
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Maślanka, zsiadłe mleko a kefir - najważniejsze różnice
Maślanka, zsiadłe mleko a kefir - najważniejsze różnice
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka
Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu