Skyr naturalny pełni ważna rolę w diecie Islandczyków i jest traktowany jako dziedzictwo kulturowe tego kraju. Jogurt skyr naturalny jest doskonałym źródłem białka, który dodaje dużo siły i energii, stąd jego popularność wśród sportowców i innych osób prowadzących aktywny tryb życia.
Jogurt naturalny skyr jest produktem powstającym w wyniku fermentacji mleka. Kiedyś fermentował tygodniami w sposób naturalny. Obecnie przemysłowo produkowane jogurty robi się z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem żywych kultur bakterii. Po pasteryzacji jogurt schładza się, a następnie miesza z przygotowanym wcześniej kwaśnym mlekiem bądź zimną wodą, a także ze zsiadłym mlekiem i specjalnym enzymem – podpuszczką. Od gęstego jogurtu oddziela się płynną serwatkę i gotowe - już wiesz, co to skyr.
Finalnie taki jogurt naturalny typu islandzkiego różni się od standardowego jogurtu. Ma znacznie więcej białka i mniej tłuszczu. Łatwo go rozpoznać na pierwszy rzut oka po gęstszej konsystencji.
Wiesz już, co to jest jogurt skyr i czym się różni od zwykłego jogurtu. A w jaki sposób najlepiej wykorzystać go w kuchni? Serek typu islandzkiego doskonale nadaje się do przygotowywania śniadań. Może być bazą do różnych rodzajów owsianki, a także głównym składnikiem wielu dań mącznych - jak omlety, pancakes czy placuszki. Jogurt typu skyr wykorzystasz też wszędzie tam, gdzie w oryginalnym przepisie pojawia się jogurt grecki.
Serek typu skyr od dłuższego czasu znany jest już poza Skandynawią. Cenią go ci, którzy regularnie ćwiczą. Sprzyja budowaniu masy mięśniowej, ponieważ dostarcza do organizmu dużo białka. Ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu i niską kaloryczność będziesz też odpowiedni dla osób na diecie. Warto także sięgać po skyr, jeśli szukasz w swoich posiłkach urozmaicenia. Wprowadzanie nowych smaków to zawsze przyjemne doświadczanie, szczególnie jeśli nie boisz się eksperymentów w kuchni.
Powinni go natomiast unikać ci, którzy cierpią na alergie białkowe czy nietolerancję laktozy.
Skyr jest produktem, z którego mieszkańcy Islandii są bardzo dumni. Moda na zdrowe przekąski sprawia, że jogurt tego typu zyskuje popularność na całym świecie. W sklepach można kupić go w różnych wersjach smakowych. Najpopularniejszy jest skyr waniliowy, ale są także warianty z konfiturami i syropami o smaku owocowym. Czy za każdym razem to będzie tak samo wartościowy produkt? Mając w ręku jogurt skyr, skład zawsze warto sprawdzić. Dzięki temu przekonasz się, czy nie jest sztucznie dosładzany.