Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Skąd pochodzi chałwa porady

Skąd pochodzi chałwa?

Historia kuchni świata może czasem zaskakiwać. Nieraz pochodzenie różnych produktów jest zupełnie inne niż się to, co powszechnie wydaje. Czy na pewno wiesz, skąd pochodzi chałwa?

Okazuje się, że ten słodki deser skrywa wiele tajemnic, które nie są wszystkim znane. Skąd jest chałwa i z czego się ją produkuje? Zobacz najważniejsze informacje o chałwie, zanim sięgniesz po jej kolejny kawałek!

Co to jest chałwa?

Chałwa to wyrób cukierniczy, który często jest przywożony przez turystów jako poczęstunek dla rodziny i znajomych albo przekąska na własny użytek. Do naszego kraju trafia w dużych ilościach przede wszystkim za sprawą urlopowiczów, którzy powracają z Grecji i Turcji. Chałwa ma zwartą konsystencję i jest sprzedawana w blokach, które można kroić przed podaniem – najczęściej na kostki albo plastry. Pod wpływem ciepła robi się miękka, więc nie powinno się jej trzymać na słońcu. Znana jest w krajach śródziemnomorskich, ale nie tylko tam. Własne rodzaje chałwy wytwarzają także polskie firmy wyspecjalizowane w produkcji innych słodyczy. Chałwa jest bardzo kaloryczną przekąską, ponieważ składa się w większości z karmelu (czyli cukru) oraz tłuszczy. Nie oznacza to jednak, że nie ma prozdrowotnych właściwości. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, białe witamin i minerałów. Jedzona w rozsądnych ilościach może być składnikiem niejednej diety.

Chałwy wytwarzane są z odpowiednio przygotowanych nasion roślin oleistych. W różnych krajach używa się innych składników jako bazy do wytwarzania tego produktu.

  • Chałwa turecka powstaje z sezamu, często z dodatkiem czekolady, wanilii albo pistacji.
  • Chałwa grecka bazuje na skrobi kukurydzianej.
  • W krajach azjatyckich chałwę wytwarza się z semoliny.
  • W Rosji i na Ukrainie chałwa powstaje ze słonecznika, maku i orzechów.

Jakie jest pochodzenie chałwy?

Chałwa to dziś popularny przysmak na całym świecie. W każdym regionie można znaleźć inne odmiany, różniące się smakiem, twardością czy kolorem. Ale gdzie właściwie zapoczątkowano wytwarzanie tego specjału? W powszechnej świadomości utarło się, że to turecki deser, podobnie jak słodka baklawa. A skąd pochodzi chałwa tak naprawdę? Dominuje przekonanie, że najwcześniej zaczęto jeść ją na terenie Indii albo Iranu. Najstarsze zapiski na temat chałwy pochodzą z VII wieku, a pierwszy zachowany przepis na chałwę z XIII wieku. Mimo to niektórzy upatrują korzeni chałwy w odleglejszych czasach – konkretnie w starożytnym Babilonie.

W Europie najwcześniej chałwę znano na terenie Hiszpanii. Wówczas południowa część Półwyspu Iberyjskiego była pod wyraźnym wpływem Maurów. To oni wytwarzali hiszpańską wersję chałwy, która przetrwała do dziś pod nazwą turron.

Dla kogo chałwa i do czego ją wykorzystać w kuchni?

Wiesz już, skąd jest chałwa i jak ją się wytwarza. A czy masz pomysł na wykorzystanie tego przysmaku? Okazuje się, że chałwa ma dość wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się w warstwowym torcie (nawet takim bez pieczenia), jako nadzienie do ciasta (na przykład do sernika), a także w roli dodatku do deserów w pucharkach z lodami albo bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Z chałwy można zrobić wyjątkowo dobry krem albo oryginalną polewę. Jeśli szukasz niespotykanego smaku, który zaskoczy bardziej niż karmel albo czekolada, to może być bardzo dobry kierunek.

Na chałwowe przysmaki należy uważać, jeśli jesteś na ścisłej diecie i pilnujesz kalorii. Jeśli jednak możesz sobie pozwolić na odrobinę przyjemności, śmiało sięgaj po chałwę. Przypadnie do gustu miłośnikom słodkich deserów znanych na Bałkanach, w Grecji i w Turcji.

Szukasz ciekawych przepisów z chałwą? Koniecznie wypróbuj:

  • Ciasto z masą chałwową i bezami
  • Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Polecane przepisy

Pod bezami

Pod bezami

5 godz 18 min Łatwy
Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

3 godz 14 min Łatwy
Jelly Pearls​

Jelly Pearls​

3 godz 42 min Łatwy
Babeczki pistacjowe

Babeczki pistacjowe

54 min Łatwy
Tropikalne pomarańczowe Bubble Jelly

Tropikalne pomarańczowe Bubble Jelly

9 min Łatwy
Zielony kalejdoskop

Zielony kalejdoskop

4 godz 10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Desery z matcha
Desery z matcha - najlepsze pomysły
Poznaj desery kuchni greckiej! porady
Poznaj desery kuchni greckiej!
Tiramisu pancakes
Tiramisu pancakes - dwa desery w jednym!
gofry strawberry matcha porady
Gofry strawberry matcha – odkryj przepis na hitowe gofry!
desery o smaku dubajskiej czekolady
Pistacjowe szaleństwo - zobacz 5 deserów o smaku dubajskiej czekolady
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu