Okazuje się, że ten słodki deser skrywa wiele tajemnic, które nie są wszystkim znane. Skąd jest chałwa i z czego się ją produkuje? Zobacz najważniejsze informacje o chałwie, zanim sięgniesz po jej kolejny kawałek!
Chałwa to wyrób cukierniczy, który często jest przywożony przez turystów jako poczęstunek dla rodziny i znajomych albo przekąska na własny użytek. Do naszego kraju trafia w dużych ilościach przede wszystkim za sprawą urlopowiczów, którzy powracają z Grecji i Turcji. Chałwa ma zwartą konsystencję i jest sprzedawana w blokach, które można kroić przed podaniem – najczęściej na kostki albo plastry. Pod wpływem ciepła robi się miękka, więc nie powinno się jej trzymać na słońcu. Znana jest w krajach śródziemnomorskich, ale nie tylko tam. Własne rodzaje chałwy wytwarzają także polskie firmy wyspecjalizowane w produkcji innych słodyczy. Chałwa jest bardzo kaloryczną przekąską, ponieważ składa się w większości z karmelu (czyli cukru) oraz tłuszczy. Nie oznacza to jednak, że nie ma prozdrowotnych właściwości. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, białe witamin i minerałów. Jedzona w rozsądnych ilościach może być składnikiem niejednej diety.
Chałwy wytwarzane są z odpowiednio przygotowanych nasion roślin oleistych. W różnych krajach używa się innych składników jako bazy do wytwarzania tego produktu.
Chałwa to dziś popularny przysmak na całym świecie. W każdym regionie można znaleźć inne odmiany, różniące się smakiem, twardością czy kolorem. Ale gdzie właściwie zapoczątkowano wytwarzanie tego specjału? W powszechnej świadomości utarło się, że to turecki deser, podobnie jak słodka baklawa. A skąd pochodzi chałwa tak naprawdę? Dominuje przekonanie, że najwcześniej zaczęto jeść ją na terenie Indii albo Iranu. Najstarsze zapiski na temat chałwy pochodzą z VII wieku, a pierwszy zachowany przepis na chałwę z XIII wieku. Mimo to niektórzy upatrują korzeni chałwy w odleglejszych czasach – konkretnie w starożytnym Babilonie.
W Europie najwcześniej chałwę znano na terenie Hiszpanii. Wówczas południowa część Półwyspu Iberyjskiego była pod wyraźnym wpływem Maurów. To oni wytwarzali hiszpańską wersję chałwy, która przetrwała do dziś pod nazwą turron.
Wiesz już, skąd jest chałwa i jak ją się wytwarza. A czy masz pomysł na wykorzystanie tego przysmaku? Okazuje się, że chałwa ma dość wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się w warstwowym torcie (nawet takim bez pieczenia), jako nadzienie do ciasta (na przykład do sernika), a także w roli dodatku do deserów w pucharkach z lodami albo bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Z chałwy można zrobić wyjątkowo dobry krem albo oryginalną polewę. Jeśli szukasz niespotykanego smaku, który zaskoczy bardziej niż karmel albo czekolada, to może być bardzo dobry kierunek.
Na chałwowe przysmaki należy uważać, jeśli jesteś na ścisłej diecie i pilnujesz kalorii. Jeśli jednak możesz sobie pozwolić na odrobinę przyjemności, śmiało sięgaj po chałwę. Przypadnie do gustu miłośnikom słodkich deserów znanych na Bałkanach, w Grecji i w Turcji.
Szukasz ciekawych przepisów z chałwą? Koniecznie wypróbuj: