Udka z kaczki to potrawa, po którą sięgniesz wtedy, gdy chcesz zaimponować swoim gościom. Mięso jest delikatne, a szereg wyjątkowych dodatków, jak suszone śliwki lub pomarańcze, idealnie uzupełniają smak. Kluczem do sukcesu jest mięso wysokiej jakości, a także przestrzeganie wszystkich kroków opisanych w przepisie – zwłaszcza, gdy to pierwsza z Twoich prób.
Kaczkę można przygotowywać na inne sposoby – sprawdź alternatywne receptury, jeśli przepadasz za drobiem – na przykład na duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem lub na kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni.
Jeśli chodzi o pieczone udka z kaczki, najważniejszym etapem jest marynowanie. Ten krok odpowiada za to, by mięso nabrało głębi smaku, dlatego poświęć mu szczególnie dużo uwagi. Z czego przygotować marynatę? Oprócz oliwy przyda Ci się sól, pieprz, majeranek, a także – czosnek. Dostosuj jego ilość do preferowanej przez Ciebie intensywności smaku. Upewnij się, że masz dużo czasu – przygotowanie kaczki to proces czasochłonny – mięso bowiem najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Gdy mięso jest już odpowiednio zamarynowane, czas na pieczenie! I tutaj musisz zdawać sobie sprawę z kilku zasad. Przede wszystkim – im więcej mięsa, tym dłużej musi ono się piec. Udka ważące ok. 1 kg oznaczają 1,5 godziny w piekarniku. Zalecana temperatura to ok. 160-180 stopni. Jeśli jednak chcesz, by skórka była złocista i chrupiąca, podkręć temperaturę do ok. 200 stopni na około kwadrans. Szybko zobaczysz, jak mięso pięknie się zarumieni!
Czy wystarczy włożyć kaczkę do piekarnika i czekać, aż udka będą gotowe? Jeśli zależy Ci na naprawdę delikatnym mięsie, musisz przyjąć bardziej aktywną rolę. Co jakiś czas – w trakcie pieczenia – podlewaj zawartość piekarnika tłuszczem lub bulionem WINIARY. Wszystko po to, by mięso było soczyste i zachwyciło Twoich gości.
Gdy danie będzie już gotowe, zaczekaj jeszcze kilka minut z jego podaniem, by odpowiednio rozprowadziły się soki z wypiekanego mięsa. Dopiero potem możesz serwować przygotowaną potrawę Twoim bliskim i przyjaciołom!
Z czym podawać udka z kaczki? Możliwości jest bardzo wiele? Najpopularniejszy dodatek to pieczone ziemniaki. Możesz jednak szukać innych opcji. Ciekawe wydają się kluski śląskie lub pyzy. Niektórzy preferują również duszoną czerwoną kapustę. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by serwować pieczone udka z kaczki z sałatką – najlepiej z dodatkiem granatu. Popularne są również puree z dyni i sos żurawinowy. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie kilku dodatków do wyboru – tak, by każdy gość mógł wybrać to, co smakuje mu najbardziej. Idealnie przyrządzone mięso w towarzystwie sosu, musu, sałatki lub ziemniaków będzie smakowało wyjątkowo.
Przygotowanie pieczonych udek z kaczki to czasochłonny proces. Nic dziwnego, że jest to potrawa zarezerwowana raczej na większe okazje. Jeśli jednak chcesz dopracować do perfekcji przepis lub przetestować różne połączenia smakowe, możesz zamienić niedzielny obiad lub kolację w prawdziwą ucztę, regularnie sięgając po tę wyjątkową recepturę. Zwłaszcza, jeśli planujesz do stołu zasiadać z bliskimi, którzy na pewno docenią Twoje zaangażowanie i zachwycający smak potrawy.