Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sekret soczystych udek z kaczki

Sekret soczystych udek z kaczki

Chcesz zaserwować w domu danie rodem z najlepszej restauracji? Udka z kaczki to idealny pomysł! To wykwintne danie zachwyci Twoich gości. Dowiedz się, jak je przygotować, aby mięso było delikatne i soczyste, a elegancka kolacja podbiła serca wszystkich zaproszonych.

Najlepszy przepis na udka z kaczki – o czym pamiętać?

Udka z kaczki to potrawa, po którą sięgniesz wtedy, gdy chcesz zaimponować swoim gościom. Mięso jest delikatne, a szereg wyjątkowych dodatków, jak suszone śliwki lub pomarańcze, idealnie uzupełniają smak. Kluczem do sukcesu jest mięso wysokiej jakości, a także przestrzeganie wszystkich kroków opisanych w przepisie – zwłaszcza, gdy to pierwsza z Twoich prób.

Kaczkę można przygotowywać na inne sposoby – sprawdź alternatywne receptury, jeśli przepadasz za drobiem – na przykład na duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem lub na kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni.

Jeśli chodzi o pieczone udka z kaczki, najważniejszym etapem jest marynowanie. Ten krok odpowiada za to, by mięso nabrało głębi smaku, dlatego poświęć mu szczególnie dużo uwagi. Z czego przygotować marynatę? Oprócz oliwy przyda Ci się sól, pieprz, majeranek, a także – czosnek. Dostosuj jego ilość do preferowanej przez Ciebie intensywności smaku. Upewnij się, że masz dużo czasu – przygotowanie kaczki to proces czasochłonny – mięso bowiem najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak piec udka z kaczki?

Gdy mięso jest już odpowiednio zamarynowane, czas na pieczenie! I tutaj musisz zdawać sobie sprawę z kilku zasad. Przede wszystkim – im więcej mięsa, tym dłużej musi ono się piec. Udka ważące ok. 1 kg oznaczają 1,5 godziny w piekarniku. Zalecana temperatura to ok. 160-180 stopni. Jeśli jednak chcesz, by skórka była złocista i chrupiąca, podkręć temperaturę do ok. 200 stopni na około kwadrans. Szybko zobaczysz, jak mięso pięknie się zarumieni!

Czy wystarczy włożyć kaczkę do piekarnika i czekać, aż udka będą gotowe? Jeśli zależy Ci na naprawdę delikatnym mięsie, musisz przyjąć bardziej aktywną rolę. Co jakiś czas – w trakcie pieczenia – podlewaj zawartość piekarnika tłuszczem lub bulionem WINIARY. Wszystko po to, by mięso było soczyste i zachwyciło Twoich gości.

Gdy danie będzie już gotowe, zaczekaj jeszcze kilka minut z jego podaniem, by odpowiednio rozprowadziły się soki z wypiekanego mięsa. Dopiero potem możesz serwować przygotowaną potrawę Twoim bliskim i przyjaciołom!

Z czym podawać udka z kaczki? Możliwości jest bardzo wiele? Najpopularniejszy dodatek to pieczone ziemniaki. Możesz jednak szukać innych opcji. Ciekawe wydają się kluski śląskie lub pyzy. Niektórzy preferują również duszoną czerwoną kapustę. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by serwować pieczone udka z kaczki z sałatką – najlepiej z dodatkiem granatu. Popularne są również puree z dyni i sos żurawinowy. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie kilku dodatków do wyboru – tak, by każdy gość mógł wybrać to, co smakuje mu najbardziej. Idealnie przyrządzone mięso w towarzystwie sosu, musu, sałatki lub ziemniaków będzie smakowało wyjątkowo.

Przygotowanie pieczonych udek z kaczki to czasochłonny proces. Nic dziwnego, że jest to potrawa zarezerwowana raczej na większe okazje. Jeśli jednak chcesz dopracować do perfekcji przepis lub przetestować różne połączenia smakowe, możesz zamienić niedzielny obiad lub kolację w prawdziwą ucztę, regularnie sięgając po tę wyjątkową recepturę. Zwłaszcza, jeśli planujesz do stołu zasiadać z bliskimi, którzy na pewno docenią Twoje zaangażowanie i zachwycający smak potrawy.

Polecane przepisy

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

2 godz 53 min Łatwy
Pieczona gęś

Pieczona gęś

4 godz 20 min Łatwy
Kurczak pieczony w całości z warzywami

Kurczak pieczony w całości z warzywami

2 godz 20 min Łatwy
Duszony filet z indyka

Duszony filet z indyka

35 min Łatwy
Terrina z kaczej piersi

Terrina z kaczej piersi

2 godz 42 min Łatwy
Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

2 godz 37 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak upiec filet z indyka
Jak upiec filet z indyka, aby nie był suchy?
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Jak upiec schab, żeby nie był suchy?
Jak upiec schab, żeby nie był suchy?
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Mielone
Mielone na 7 sposobów
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu