To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Bezglutenowy, niskokaloryczny makaron konjac jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, pszennego makaronu, a w połączeniu z chrupiącymi warzywami, rumianym tofu i aromatycznym sosem tworzy danie, któremu trudno się oprzeć. Sos z nutą soku z limonki, imbirem i odrobiną chili podkreśla smak warzyw i nadaje sałatce charakteru. Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka warzywna jest idealną propozycją na lunch, kolację lub lekką przekąskę.
Szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych sałatek warzywnych? Wypróbuj Otsu! Ta japońska sałatka z makaronem to bogactwo witamin. Do jej przygotowania nie potrzebujesz wymyślnych składników. Gryczany makaron soba, zielony ogórek, dymka, świeża kolendra i podsmażone tofu są bazą całej sałatki. Idealnym uzupełnieniem jest słodko-słony i lekko pikantny sos oraz prażone ziarna sezamu.
Stwórz swoją własną miskę Buddy i odkryj nieskończone możliwości. Połącz ulubione ziarna, takie jak quinoa, ryż brązowy lub kasza gryczana z kolorowymi warzywami – chrupiącą marchewką, soczystym ogórkiem, szpinakiem lub pieczonymi batatami. Dodaj źródło białka, takie jak tofu, ser feta, ciecierzyca, soczewica lub tempeh oraz dressing na bazie tahini, sosu sojowego lub serka śmietankowego i jogurtu naturalnego. Wierzch swojej warzywnej sałatki możesz posypać ziołami oraz prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Wegański poke bowl to hawajska inspiracja, którą pokochają fani lekkich dań. Taka sałatka warzywna po brzegi wypełniona pysznymi składnikami świetnie sprawdzi się jako przekąska, lekka kolacja, letni obiad lub lunch do pracy. Do tradycyjnych poke bowl często dodaje się surową rybę, ale w wersji wegańskiej możesz ją zastąpić tofu marynowanym w sosie sojowo-sezamowym. Do tego ulubione warzywa np. marchewka, sałata, czerwona kapusta czy szpinak oraz egzotyczne owoce – mango i awokado. Pychota!
Sałatki warzywne inspirowane kuchnią azjatycką to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Przygotuj je według naszych przepisów i odkryj swoje ulubione połączenia smaków.