Myślisz, że znasz już wszystkie oblicza sałatki z tuńczykiem? Nic bardziej mylnego! Ta przekąska ma jeszcze wiele asów w rękawie. Czas je odkryć.
Sałatka z tuńczykiem to kulinarny evergreen, który nigdy nie wychodzi z mody. Prosta, a zarazem pełna możliwości. Chcesz urozmaicić czymś swoją sałatkę, tak żeby bliscy krzyknęli „WOW” z zachwytu? Nie ma problemu! Już małe zmiany robią wielką różnicę. Spróbuj dodać prażone pestki dyni, startą skórkę z cytryny, kapary, karmelizowaną cebulkę lub pora, odrobinę wasabi albo ostry sos sriracha. Super dodatkiem będzie też kasza bulgur, kuskus, komosa ryżowa, ryż albo dowolny makaron – dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca. Gotową sałatkę z tuńczykiem możesz podać na wiele sposobów. Świetnie prezentuje się nie tylko w szklanej misce, ale też w plackach tortilli, chrupiących muszlach taco, miseczkach z wytrawnego ciasta kruchego albo w chlebkach pita. Wiemy, że to brzmi odważnie, ale efekt będzie doskonały i za każdym razem inny. Odrobina kreatywności wystarczy, żeby totalnie odmienić charakter tej przekąski.
Ta popularna sałatka ma dwa oblicza – jedno codzienne, a drugie - odświętne. W wersji na co dzień idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo jako kolacja po długim dniu poza domem. Kilka składników i 20 minut w kuchni to rozwiązanie dla zabieganych i dla tych, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Ale to nie wszystko. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać sałatkę z tuńczykiem na specjalne okazje, np. na Wielkanoc, imprezę karnawałową, urodziny czy rodzinne przyjęcie. Możliwości jest tyle, ile pomysłów w Twojej głowie. To właśnie dlatego sałatka z tuńczykiem jest tak uniwersalna - może być zarówno prostym daniem, szybką przekąską, jak i gwiazdą eleganckiego przyjęcia. Przygotuj ją i sprawdź w jakiej wersji Tobie najbardziej smakuje!