Szukasz warzywnego dodatku do obiadu? Sałatka z pora to doskonały pomysł! W ten sposób nie tylko urozmaicisz codzienne menu, ale też włączysz kolejne zdrowe warzywa do swojej diety. Pory są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i K oraz minerały. Są też bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo, zawierają antyoksydanty, które mogą chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Klasyczna sałatka z pora jest pyszna sama w sobie. Wystarczy tylko por, jabłko i marchewka i sałatka gotowa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę podkręcić jej smak. Możesz dodać np. ulubione orzechy, prażone migdały, czerwoną fasolę, ugotowane na twardo jajka, suszone pomidory, drobno pokrojoną wędlinę czy ser feta. W ten sposób stworzysz własną wersję znanej i lubianej sałatki porowej.
Sos to nieodłączny element sałatki, dlatego nie powinno go zabraknąć też w sałatce z porem. Świetnie sprawdzą się delikatne dressingi na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz przypraw, a także sos musztardowy. Wolisz coś mniej klasycznego? Sięgnij po dressingi WINIARY i wybierz swoje idealne połączenie.
Sałatka porowa jest na tyle uniwersalna, że bez problemów możesz dopasować ją do swojej diety. Chcesz zrobić wersję wegańską? Nie ma sprawy! Wystarczy, że dodasz warzywa, zamiast fety - tofu, a sos przygotujesz na bazie wegańskiego majonezu WINIARY lub ulubionego wegańskiego nabiału.