Początkowo gulasz był prostym posiłkiem pasterzy, przygotowywanym nad ogniskiem z dostępnych produktów – mięsa, cebuli i papryki. Z czasem stał się symbolem kuchni węgierskiej, a dziś jego popularność przekroczyła granice tego kraju. Jeśli masz ochotę przygotować gulasz – przepis (i to w dodatku niejeden) już na Ciebie czeka.
Gdy brakuje czasu, a chcesz zjeść coś pysznego, szybki gulasz to strzał w dziesiątkę. Może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne, ale są sposoby na przyspieszenie tego procesu. Wybór odpowiedniego mięsa może skrócić czas przygotowania, dlatego sięgnij po kurczaka i indyka. Tak samo w przypadku warzyw – możesz wykorzystać np. warzywa korzeniowe, ale one potrzebują więcej czasu. Udany przepis na szybki gulasz to np. cebula, pieczarki, papryka, szpinak, cukinia, które są gotowe w kilkanaście minut.
Czas na gulasz w wersji wege. To świetna opcja nie tylko dla wegetarian, ale też dla tych, którzy chcieliby włączyć do diety większe ilości warzyw lub dla tych, którzy po prostu lubią testować nowe przepisy.
Gulasz wegetariański bazuje na różnorodnych warzywach, takich jak papryka, cukinia, bakłażan czy pomidory. Można go wzbogacić o roślinne źródła białka, takie jak ciecierzyca czy soczewica. Dodatek świeżych ziół – bazylii, pietruszki, szczypiorku czy oregano, podkręci smak potrawy.
Gulasz najczęściej podaje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną, ale możliwości jest więcej. Świetnie komponuje się też z kaszą jęczmienną, kaszą kuskus, chrupiącym pieczywem, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi. Jeśli chcesz dodać trochę lekkości takiemu daniu, nie zapomnij o surówce lub sałatce. Dobrze sprawdzą się ogórki kiszone albo prosta sałatka z ulubionych warzyw.
Częstym błędem jest zbyt szybkie lub za krótkie duszenie mięsa, co sprawia, że jest ono twarde. Gulasz dobrze jest gotować na wolnym ogniu, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
Kolejnym błędem jest zbyt duża ilość płynu. Warto dodawać bulion lub płynny sos mniejszymi porcjami.
I na koniec – doprawienie. Na każdym etapie przygotowania próbuj, jak smakuje Twój gulasz i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.