Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak talerz pełen aromatycznego gulaszu. Długie gotowanie ulubionych składników z dodatkiem przypraw świetnie się sprawdzi zarówno na co dzień, jak i od święta.

Początkowo gulasz był prostym posiłkiem pasterzy, przygotowywanym nad ogniskiem z dostępnych produktów – mięsa, cebuli i papryki. Z czasem stał się symbolem kuchni węgierskiej, a dziś jego popularność przekroczyła granice tego kraju. Jeśli masz ochotę przygotować gulasz – przepis (i to w dodatku niejeden) już na Ciebie czeka.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gulasz w 30 minut – idealny na szybki obiad

Gdy brakuje czasu, a chcesz zjeść coś pysznego, szybki gulasz to strzał w dziesiątkę. Może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne, ale są sposoby na przyspieszenie tego procesu. Wybór odpowiedniego mięsa może skrócić czas przygotowania, dlatego sięgnij po kurczaka i indyka. Tak samo w przypadku warzyw – możesz wykorzystać np. warzywa korzeniowe, ale one potrzebują więcej czasu. Udany przepis na szybki gulasz to np. cebula, pieczarki, papryka, szpinak, cukinia, które są gotowe w kilkanaście minut.

Przepis na gulasz warzywny

Czas na gulasz w wersji wege. To świetna opcja nie tylko dla wegetarian, ale też dla tych, którzy chcieliby włączyć do diety większe ilości warzyw lub dla tych, którzy po prostu lubią testować nowe przepisy.

Gulasz wegetariański bazuje na różnorodnych warzywach, takich jak papryka, cukinia, bakłażan czy pomidory. Można go wzbogacić o roślinne źródła białka, takie jak ciecierzyca czy soczewica. Dodatek świeżych ziół – bazylii, pietruszki, szczypiorku czy oregano, podkręci smak potrawy.

Z czym podawać gulasz? Pomysły na dodatki

Gulasz najczęściej podaje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną, ale możliwości jest więcej. Świetnie komponuje się też z kaszą jęczmienną, kaszą kuskus, chrupiącym pieczywem, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi. Jeśli chcesz dodać trochę lekkości takiemu daniu, nie zapomnij o surówce lub sałatce. Dobrze sprawdzą się ogórki kiszone albo prosta sałatka z ulubionych warzyw.

Najczęstsze wpadki przy gotowaniu gulaszu

Częstym błędem jest zbyt szybkie lub za krótkie duszenie mięsa, co sprawia, że jest ono twarde. Gulasz dobrze jest gotować na wolnym ogniu, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.

Kolejnym błędem jest zbyt duża ilość płynu. Warto dodawać bulion lub płynny sos mniejszymi porcjami.

I na koniec – doprawienie. Na każdym etapie przygotowania próbuj, jak smakuje Twój gulasz i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.

Polecane przepisy

Domowy gulasz z łopatki

Domowy gulasz z łopatki

54 min Średni
Prosty i pyszny gulasz wołowy

Prosty i pyszny gulasz wołowy

1 godz 28 min Łatwy
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki wieprzowe w sosie własnym

1 godz 23 min Łatwy
Pierś z kurczaka z cebulą w sosie śmietanowo-serowym

Pierś z kurczaka z cebulą w sosie śmietanowo-serowym

48 min Łatwy
Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

1 godz Łatwy
Chili con carne

Chili con carne

1 godz 6 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Zupa gulaszowa - rozgrzewający przysmak na zimowe dni
Zupa gulaszowa - rozgrzewający przysmak na zimowe dni
Rozgrzewający barszcz ukraiński na zimowe wieczory
Rozgrzewający barszcz ukraiński na zimowe wieczory
5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne ZWZ WINIARY
5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne
Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami - artykuł Winiary
Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami?
Kasza jaglana – najzdrowszy dodatek do zup ZWZ WINIARY
Kasza jaglana – najzdrowszy dodatek do zup
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu