Czy wiesz, że barszcz ukraiński może być zarówno szybkim obiadem, jak i gwiazdą na świątecznym stole? Z łatwością dopasujesz go do każdej okazji oraz do gustów domowników lub zaproszonych gości. Wszystko zależy od dodatków, jakie znajdą się w zupie i od sposobu jej podania. Na co dzień wystarczy prosta i szybka wersja barszczu ukraińskiego z kromką chleba, a na święta możesz wzbogacić tę zupę o pampuszki czy uszka.
W każdej części Ukrainy barszcz ukraiński może być przygotowywany na wiele sposobów. Jedno danie, a tak wiele możliwości. Zawsze jednak podstawą barszczu ukraińskiego są dobrej jakości składniki. Buraki, kapusta, ziemniaki, marchew, cebula – to tylko niektóre z warzyw, które tworzą bazę tej zupy. Na zachodzie Ukrainy do barszczu dodaje się jeszcze grzyby i śmietanę, na wschodzie – fasolę i pomidory. A na południu – paprykę i czosnek.
Nie zapomnij też o przyprawach. Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz powinny znaleźć się w każdym barszczu. Możesz dodać też majeranek, kminek czy kolendrę – wszystko zależy od twoich upodobań.
Oprócz podstawowych składników, warto dorzucić do barszczu kilka dodatków, które podkręcą jego smak. Wędzona śliwka, suszone, świeże lub marynowane grzyby, fasola, a nawet odrobina wina to tylko niektóre z propozycji. Jeśli wolisz bardziej sycącą wersję barszczu, możesz dodać kawałki pieczonego lub podsmażonego mięsa albo kiełbasy czy skwarki z boczku.
Twój barszcz okazał się za słony? Bez paniki! Dodanie surowego, obranego ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli lub dolanie odrobiny wody (albo śmietany) to najprostsze sposoby na uratowanie sytuacji.
Barszcz ukraiński to coś więcej niż tylko zupa. To kulinarna podróż do świata tradycji, smaków i aromatów, które łączą ludzi przy wspólnym stole. To też pyszne, rozgrzewające i pożywne danie dla całej rodziny. Potrzebujesz więcej argumentów?