Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Rozgrzewający barszcz ukraiński na zimowe wieczory

Zimą szczególnie doceniamy potrawy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają od środka. Barszcz ukraiński jest jednym z tych dań, które doskonale uzupełnia zimowe menu. Ta pożywna zupa, bogata w witaminy i składniki odżywcze, nie tylko rozgrzeje Cię, ale też wzmocni Twoją odporność. Jeśli szukasz idealnego przepisu na mroźne dni, barszcz ukraiński będzie strzałem w dziesiątkę.

Barszcz ukraiński – pyszna zupa na co dzień i od święta

Czy wiesz, że barszcz ukraiński może być zarówno szybkim obiadem, jak i gwiazdą na świątecznym stole? Z łatwością dopasujesz go do każdej okazji oraz do gustów domowników lub zaproszonych gości. Wszystko zależy od dodatków, jakie znajdą się w zupie i od sposobu jej podania. Na co dzień wystarczy prosta i szybka wersja barszczu ukraińskiego z kromką chleba, a na święta możesz wzbogacić tę zupę o pampuszki czy uszka.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak dobrać składniki do barszczu ukraińskiego?

W każdej części Ukrainy barszcz ukraiński może być przygotowywany na wiele sposobów. Jedno danie, a tak wiele możliwości. Zawsze jednak podstawą barszczu ukraińskiego są dobrej jakości składniki. Buraki, kapusta, ziemniaki, marchew, cebula – to tylko niektóre z warzyw, które tworzą bazę tej zupy. Na zachodzie Ukrainy do barszczu dodaje się jeszcze grzyby i śmietanę, na wschodzie – fasolę i pomidory. A na południu – paprykę i czosnek.

Nie zapomnij też o przyprawach. Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz powinny znaleźć się w każdym barszczu. Możesz dodać też majeranek, kminek czy kolendrę – wszystko zależy od twoich upodobań.

Kilka sposobów na urozmaicenie barszczu ukraińskiego

Oprócz podstawowych składników, warto dorzucić do barszczu kilka dodatków, które podkręcą jego smak. Wędzona śliwka, suszone, świeże lub marynowane grzyby, fasola, a nawet odrobina wina to tylko niektóre z propozycji. Jeśli wolisz bardziej sycącą wersję barszczu, możesz dodać kawałki pieczonego lub podsmażonego mięsa albo kiełbasy czy skwarki z boczku.

Jak uratować przesolony barszcz ukraiński?

Twój barszcz okazał się za słony? Bez paniki! Dodanie surowego, obranego ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli lub dolanie odrobiny wody (albo śmietany) to najprostsze sposoby na uratowanie sytuacji.

Barszcz ukraiński – dlaczego warto go przygotować?

Barszcz ukraiński to coś więcej niż tylko zupa. To kulinarna podróż do świata tradycji, smaków i aromatów, które łączą ludzi przy wspólnym stole. To też pyszne, rozgrzewające i pożywne danie dla całej rodziny. Potrzebujesz więcej argumentów?

Polecane przepisy

Krupnik z grzybami

Krupnik z grzybami

32 min Łatwy
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

1 godz 47 min Średni
Kapuśniak na zasmażce

Kapuśniak na zasmażce

55 min Łatwy
Grochowa domowa

Grochowa domowa

37 min Łatwy
Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego

43 min Łatwy
Pomidorowa na udkach z kurczaka

Pomidorowa na udkach z kurczaka

1 godz 38 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

krupnik-bez-mięsa-IMG_4781.jpg ZWZ WINIARY
Jaką kaszę wybrać do zupy?
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Zimowa rozgrzewka - najlepsze przepisy na zupy na chłodne dni
Zimowa rozgrzewka - najlepsze przepisy na zupy na chłodne dni
chłodnik-kalafiorowy-IMG_0824-866x577_0.jpg ZWZ WINIARY
5 pomysłów na zupę kalafiorową
Kulinarna podróż po zupach świata
Kulinarna podróż po zupach świata
Rozgrzej się od środka! Przepis na obiad idealny na zimowe dni
Rozgrzej się od środka! Przepis na obiad idealny na zimowe dni
Zobacz więcej porad
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu