Roszponka to wyśmienity warzywny dodatek do dan na ciepło i na zimno. Jeśli szukasz lekkiej przekąski na lunach lub jako dodatek do głównego dania, dobrym pomysłem może okazać się sałatka z roszponką i serkiem wiejskim. Serek świetnie komponuje się z pomidorami, cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Taki świeży, pełen witamin dodatek powinien trafić na stół jako równowaga dla smażonych i pieczonych mięs - na przykład przy grillu.
Inna ciekawa sałatka z roszponką to przepis, w którym ten składnik miesza się z kukurydzą, rzodkiewką, pomidorami, a wyrazisty smak nadaje sos z musztardy chrzanowej, octu i oliwy z oliwek. Chociaż pozornie może się wydawać, że nie wszystko do siebie pasuje, w rzeczywistości taka kompozycja smaków daje zaskakująco dobry efekt. Naprawdę warto spróbować!
Jak widzisz, roszponka to bardzo uniwersalny składnik. Dobrze sprawdzi się w sałatka z łagodnym sosem na bazie jogurtu, jak również w bardziej pikantnych. W towarzystwie dressingu czy sosu winegret także będzie dobrym wyborem.
Roszponka jest także znakomitym dodatkiem do domowego burgera. Wiele osób korzysta także z roszponki, żeby ozdobić jajka w sosie tatarskim lub jajka faszerowane.
Przed spożyciem roszponkę należy umyć - podobnie jak sałatę dowolnego rodzaju. Analogicznie wygląda też kwestia przechowywania. Jeśli zielone listki mają zachować świeżość i naturalny kolor, idealnym dla nich miejscem będzie lodówka, a konkretnie szuflada na warzywa i owoce. Chcesz je przechowywać dłużej? Żeby uchronić roszponkę przed nadmiernym przesuszeniem oraz przejmowaniem zapachów innych produktów, polecamy umieścić ją w zamkniętym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Jedzenie roszponki to na pewno dobra rekomendacja dla wegan i wegetarian. Osoby stroniące od mięsa często szukają urozmaicenia w swoich posiłkach, żeby wciąż nie sięgać po to samo. Zamiana ulubionej sałaty na roszponkę lub wymieszanie ich ze sobą wprowadzi powiew świeżości w diecie.
Kilka listków może pełnić także walory dekoracyjne. Stąd obecność roszponki także na talerzu z makaronem, rybą czy zapiekanką nikogo nie powinna dziwić. Bardzo dobrze pasuje także do każdej zupy krem.
Jeśli szukasz pomysłu na dodanie wartościowych składników do różnych potraw, roszponka powinna znaleźć się na czele Twojej listy!
Chociaż z punktu widzenia botaniki ta roślina z rodziny kozłkowatych nie zalicza się do sałat, ze względu na wizualne podobieństwo jest tak przez wszystkich traktowana. Warto używać jej w różnych przepisach nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale również delikatny, łagodny smak. Listki roszponki traktuje się jak warzywo. Dobrze, jeśli często będzie trafiać na talerz, bo to zawsze odmiana dla sałaty masłowej, sałaty lodowej czy rukoli. Potrzebujesz więcej inspiracji? Wszystkie łatwe przepisy z roszponką znajdziesz w tym miejscu.