Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roszponka przyozdobiona boczkiem podawana w misce.

Roszponka - jak jeść? Z czym jeść?

Roszponka, nazywana także roszpunka, to jadalna roślina nadająca się zarówno na składnik do sałatek, jak również na kanapki czy do dekoracji potraw. Podobnie jak każda inna sałata jest produktem niskokalorycznym. Ma silnie rozgałęzione pędy z drobnymi kwiatami. Obok rukoli często wchodzi w skład miksu sałat. Uprawa roszponki jest rozpowszechniona w Polsce i innych krajach europejskich, a także w Azji. Z czym najlepiej ją jeść i jak podawać? Zobacz praktyczne porady!

Roszponka z czym jeść?

Roszponka to wyśmienity warzywny dodatek do dan na ciepło i na zimno. Jeśli szukasz lekkiej przekąski na lunach lub jako dodatek do głównego dania, dobrym pomysłem może okazać się sałatka z roszponką i serkiem wiejskim. Serek świetnie komponuje się z pomidorami, cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Taki świeży, pełen witamin dodatek powinien trafić na stół jako równowaga dla smażonych i pieczonych mięs - na przykład przy grillu.

Inna ciekawa sałatka z roszponką to przepis, w którym ten składnik miesza się z kukurydzą, rzodkiewką, pomidorami, a wyrazisty smak nadaje sos z musztardy chrzanowej, octu i oliwy z oliwek. Chociaż pozornie może się wydawać, że nie wszystko do siebie pasuje, w rzeczywistości taka kompozycja smaków daje zaskakująco dobry efekt. Naprawdę warto spróbować!

Jak widzisz, roszponka to bardzo uniwersalny składnik. Dobrze sprawdzi się w sałatka z łagodnym sosem na bazie jogurtu, jak również w bardziej pikantnych. W towarzystwie dressingu czy sosu winegret także będzie dobrym wyborem.

Roszponka jest także znakomitym dodatkiem do domowego burgera. Wiele osób korzysta także z roszponki, żeby ozdobić jajka w sosie tatarskim lub jajka faszerowane.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Roszponka: jak jeść i jak przechowywać?

Przed spożyciem roszponkę należy umyć - podobnie jak sałatę dowolnego rodzaju. Analogicznie wygląda też kwestia przechowywania. Jeśli zielone listki mają zachować świeżość i naturalny kolor, idealnym dla nich miejscem będzie lodówka, a konkretnie szuflada na warzywa i owoce. Chcesz je przechowywać dłużej? Żeby uchronić roszponkę przed nadmiernym przesuszeniem oraz przejmowaniem zapachów innych produktów, polecamy umieścić ją w zamkniętym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Roszponka: dla kogo?

Jedzenie roszponki to na pewno dobra rekomendacja dla wegan i wegetarian. Osoby stroniące od mięsa często szukają urozmaicenia w swoich posiłkach, żeby wciąż nie sięgać po to samo. Zamiana ulubionej sałaty na roszponkę lub wymieszanie ich ze sobą wprowadzi powiew świeżości w diecie.

Kilka listków może pełnić także walory dekoracyjne. Stąd obecność roszponki także na talerzu z makaronem, rybą czy zapiekanką nikogo nie powinna dziwić. Bardzo dobrze pasuje także do każdej zupy krem.

Jeśli szukasz pomysłu na dodanie wartościowych składników do różnych potraw, roszponka powinna znaleźć się na czele Twojej listy!

Jedzenie roszponki - podsumowanie

Chociaż z punktu widzenia botaniki ta roślina z rodziny kozłkowatych nie zalicza się do sałat, ze względu na wizualne podobieństwo jest tak przez wszystkich traktowana. Warto używać jej w różnych przepisach nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale również delikatny, łagodny smak. Listki roszponki traktuje się jak warzywo. Dobrze, jeśli często będzie trafiać na talerz, bo to zawsze odmiana dla sałaty masłowej, sałaty lodowej czy rukoli. Potrzebujesz więcej inspiracji? Wszystkie łatwe przepisy z roszponką znajdziesz w tym miejscu.

Polecane przepisy

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

13 min Łatwy
Przystawka z jajkami

Przystawka z jajkami

24 min Łatwy
Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

22 min Łatwy
Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

9 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić pesto z rukoli?
Jak zrobić pesto z rukoli?
Jak przechowywać sałatę? porady
Jak przechowywać sałatę?
10 najlepszych sałatek na grilla
10 najlepszych sałatek na grilla!
Lekkie obiady na lato! Oto nasze propozycje | Porady i inspiracje Winiary
Lekkie obiady na lato! Oto nasze propozycje
Zupy w diecie wegetariańskiej ZWZ WINIARY
Zupy w diecie wegetariańskiej
Zobacz więcej porad
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu