Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Roladki schabowe – podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku

Przygotowanie roladek schabowych może wydawać się skomplikowane, choć w rzeczywistości wcale nie musi takie być. Wystarczy zaledwie kilka składników, żeby zrobić obiad z roladkami w roli głównej. Chcesz się o tym przekonać? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej.

Roladki schabowe w 5 krokach

Zastanawiasz się pewnie, jak przygotować roladki schabowe, żeby były miękkie, soczyste i pełne smaku. Zdradzimy Ci kilka trików.

  1. Dobrej jakości schab rozbij cienko, ale uważaj, żeby mięso się nie porwało. Gdy zrobią się dziury, trudniej będzie zatrzymać farsz w środku roladki.
  2. Teraz czas na przyprawienie. Sól i pieprz to podstawa, ale warto dodać też czosnek granulowany czy paprykę słodką dla dodatkowego aromatu. Dobrze sprawdzą się też suszone zioła czy mieszanki Twoich ulubionych przypraw.
  3. Kolejny etap to faszerowanie. Na kawałku mięsa ułóż nadzienie i zwiń ciasno roladkę. Zwinięte roladki możesz spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią wędliniarską.
  4. Gotowe roladki podsmaż chwilę na patelni, aż mięso będzie rumiane.
  5. Ostatni krok to włożenie roladek do piekarnika i podpieczenie ich z dodatkiem sosu. Możesz je też zalać sosem i dusić w garnku na wolnym ogniu.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czym faszerować roladki drobiowe?

Przygotowanie farszu to moment, kiedy możesz puścić wodze fantazji i sięgnąć po Twoje ulubione składniki. Ser żółty z szynką, pesto z bazylii, szpinak z serem feta, suszone pomidory z ziołami czy pieczarki z cebulą to tylko niektóre z opcji, które mogą podkręcić smak roladek schabowych. Miłośnicy nowoczesnej kuchni mogą spróbować połączenia szynki parmeńskiej z mozzarellą i rukolą lub posiekanych orzechów z serem pleśniowym.

Najlepsze dodatki do roladek schabowych

Klasycznym dodatkiem są kremowe ziemniaki puree lub młode ziemniaki z wody. Inne opcje to kuskus perłowy, ryż, kasza gryczana lub jęczmienna, które dodadzą daniu nieco więcej sytości.

Nie zapominajmy też o sałatkach i surówkach. Do roladek drobiowych pasują podsmażane buraczki, kiszonki, brokuły lub kalafior z bułką tartą, sałatka z pieczonych warzyw lub chrupiąca surówka ze świeżych warzyw.

Podsumowując, roladki schabowe łączą w sobie tradycję z nowoczesnością. Dzięki temu, że możesz przygotować je na wiele sposobów, za każdym razem będziesz odkrywać je na nowo. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która nigdy się nie znudzi!

Polecane przepisy

Karkówka z marchewką i ziemniakami

Karkówka z marchewką i ziemniakami

1 godz 12 min Łatwy
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

22 min Łatwy
Zapiekanka z kotlecikami schabowymi, porem i pieczarkami

Zapiekanka z kotlecikami schabowymi, porem i pieczarkami

51 min Łatwy
Bitki z sosem pieczeniowym

Bitki z sosem pieczeniowym

1 godz 20 min Łatwy
Udka faszerowane pieczarkami

Udka faszerowane pieczarkami

1 godz 50 min Średni
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

47 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Dzień Kabanosa: porady na kreatywne wykorzystanie wędliny w przepisach!
Dzień Kabanosa: porady na kreatywne wykorzystanie wędliny w przepisach!
Mielone
Mielone na 7 sposobów
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę! | Porady i inspiracje Winiary
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Jak przyrządzić soczystą i pyszną karkówkę z grilla?
Jak przyrządzić soczystą i pyszną karkówkę z grilla?
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu