Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Resztki jedzenia - co można zrobić na obiad z resztek z lodówki?

Bardzo często po posiłku pozostają resztki jedzenia. To nieuniknione, ponieważ trudno dokładnie wyliczyć porcje i sprawić, żeby talerze były puste. Kiedyś często to, co zostawiali domownicy, trafiało do psiej miski. Z czasem jednak zaczęto zwracać większą uwagę na zbilansowaną dietę czworonogów i uświadomiono sobie, że nie wszystkie produkty są dla nich odpowiedne. Zmieniły się także trendy w kwestii ekologii.

Dziś idea zero waste jest na topie, więc kuchnia z resztek jest tematem zainteresowania w licznych gospodarstwach domowych. Co zrobić z resztkami jedzenia? Zobacz praktyczne porady, dzięki którym łatwo przyrządzisz obiad z resztek z lodówki.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przechowywać resztki jedzenia?

Żeby przygotować szybki obiad z resztek, nie można dopuścić do tego, by jedzenie się zepsuło. Dlatego pozostawione na talerzach jedzenie należy możliwie szybko umieścić w lodówce lub zamrażarce. Idealnie, jeśli żywność będzie szczelnie zamknięta - w plastikowym pojemniczku na żywność, w woreczku foliowym albo w słoiku. Odpowiednie przechowywanie to pierwszy krok to przygotowania dań zero waste.

Jakie dania z resztek z lodówki polecamy?

Przepisy z resztek można traktować jako inspiracje, ale tworząc posiłki nie trzeba trzymać się ich w 100%. Proporcje i niektóre składniki możesz zmieniać. Trudno wszak o zapewnienie precyzyjnej ilości wszystkich produktów, skoro nie robisz zakupów pod konkretną recepturę, a jedynie wykorzystujesz to, czego nie zjedli domownicy lub goście. Elastyczność jest naprawdę ważna, gdy chcesz przygotować obiad z resztek z lodówki.

Jedną z odpowiedzi na pytanie, co można zrobić z resztek jedzenia, są dania jednogarnkowe. Połączenie różnorodnych składników duszonych w jednym naczyniu z sosem i przyprawami może być prawdziwym odkryciem kulinarnym. Prawdopodobnie tak odkryto dzisiejsze klasyki, takie jak leczo z kiełbasą, gulasz czy ratatuj. Resztki mięsa z obiadu mogą wzbogacić także smak bigosu. Gotowana kiszona kapusta z przyprawami może być podawana z kilkoma rodzajami mięsiwa, dzięki temu będzie mieć bogatszy smak.

Jeśli interesuje Cię obiad z resztek pieczonego kurczaka, aż prosi się o przygotowanie kebaba albo gyrosa. Odpowiednio doprawione mięso w bułce albo w picie, z sosem i warzywami przygotowane w domu, często może okazać się smaczniejsze niż to zamawiane z lokalu.

Jak widzisz, łatwo przygotować obiad z resztek kurczaka, natomiast równie kusząca jest propozycja, aby zrobić jakieś danie z resztek pieczonego mięsa na śniadanie albo kolację. Pokrojony w plastry kurczak to znakomity dodatek do sałatki. Pieczeń ze schabu, z boczku albo z indyka nada się natomiast na kanapki.

Co zrobić z resztek wędlin po świętach?

Często pojawia się problem, co zrobić z resztek wędlin po świętach. Przed świętami kupuje się ich dużo, żeby na stole niczego nie zabrakło, a potem zostaje się z problemem. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. Podobnie jak w przypadku pieczonych mięs, tu także ratunkiem są sałatki. Na przykład sałatka z kukurydzą, żółtym serem i szynką, którą możesz podać na Sylwestra. A czy jest jakiś dobry patent na obiad z resztek wędlin? Rozsądnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie takich odpadków do dań z makaronem. Chociaż spaghetti carbonara powinno się przygotowywać z policzków wołowych albo z boczku, na potrzeby domowych dań można nagiąć te zasady, wykorzystując nadmiar szynki czy polędwicy. Inny sprawdzony pomysł na obiad z resztek mięsa i wędlin to zapiekanki. Makaron lub ziemniaki z serem można połączyć z dowolnymi rodzajami mięsa i warzyw.

Co można zrobić z resztek jedzenia? Podsumowanie

Kuchnia bez resztek praktycznie nie istnieje. Trudno idealnie trafić z ilością jedzenia, więc zazwyczaj coś zostanie. Zamiast wyrzucać jako niepotrzebne, można dać resztkom drugie życie, przerabiając je na coś innego. Dania z resztek mięsa i innych produktów mogą być wyjątkowo smaczne! Umiejętność zagospodarowania tego co pozornie zbędne jest bardzo cenna! Dzięki poradom z artykułu na pewno będzie Ci łatwiej być eko. Obiad z resztek po świętach nie tylko pozwoli zagospodarować nadmiar produktów, ale też odciążyć budżet. Zamiast jechać znów na zakupy, można wykorzystać to, co już jest.

Polecane przepisy

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z klopsikami i bulionem warzywnym WINIARY

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z klopsikami i bulionem warzywnym WINIARY

40 min Łatwy
Jesienna sałatka a’la huzarska

Jesienna sałatka a’la huzarska

12 min Łatwy
Smażone ziemniaki z chorizo

Smażone ziemniaki z chorizo

20 min Łatwy
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

1 godz Łatwy
Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

13 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Makaron z pieczonym schabem WINIARY
Co dodać do makaronu z pesto
Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Kuchnia zero waste, czyli sposoby, jak nie marnować jedzenia
Kuchnia zero waste, czyli sposoby, jak nie marnować jedzenia
jak odświeżyć bułki
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu