Dziś idea zero waste jest na topie, więc kuchnia z resztek jest tematem zainteresowania w licznych gospodarstwach domowych. Co zrobić z resztkami jedzenia? Zobacz praktyczne porady, dzięki którym łatwo przyrządzisz obiad z resztek z lodówki.
Żeby przygotować szybki obiad z resztek, nie można dopuścić do tego, by jedzenie się zepsuło. Dlatego pozostawione na talerzach jedzenie należy możliwie szybko umieścić w lodówce lub zamrażarce. Idealnie, jeśli żywność będzie szczelnie zamknięta - w plastikowym pojemniczku na żywność, w woreczku foliowym albo w słoiku. Odpowiednie przechowywanie to pierwszy krok to przygotowania dań zero waste.
Przepisy z resztek można traktować jako inspiracje, ale tworząc posiłki nie trzeba trzymać się ich w 100%. Proporcje i niektóre składniki możesz zmieniać. Trudno wszak o zapewnienie precyzyjnej ilości wszystkich produktów, skoro nie robisz zakupów pod konkretną recepturę, a jedynie wykorzystujesz to, czego nie zjedli domownicy lub goście. Elastyczność jest naprawdę ważna, gdy chcesz przygotować obiad z resztek z lodówki.
Jedną z odpowiedzi na pytanie, co można zrobić z resztek jedzenia, są dania jednogarnkowe. Połączenie różnorodnych składników duszonych w jednym naczyniu z sosem i przyprawami może być prawdziwym odkryciem kulinarnym. Prawdopodobnie tak odkryto dzisiejsze klasyki, takie jak leczo z kiełbasą, gulasz czy ratatuj. Resztki mięsa z obiadu mogą wzbogacić także smak bigosu. Gotowana kiszona kapusta z przyprawami może być podawana z kilkoma rodzajami mięsiwa, dzięki temu będzie mieć bogatszy smak.
Jeśli interesuje Cię obiad z resztek pieczonego kurczaka, aż prosi się o przygotowanie kebaba albo gyrosa. Odpowiednio doprawione mięso w bułce albo w picie, z sosem i warzywami przygotowane w domu, często może okazać się smaczniejsze niż to zamawiane z lokalu.
Jak widzisz, łatwo przygotować obiad z resztek kurczaka, natomiast równie kusząca jest propozycja, aby zrobić jakieś danie z resztek pieczonego mięsa na śniadanie albo kolację. Pokrojony w plastry kurczak to znakomity dodatek do sałatki. Pieczeń ze schabu, z boczku albo z indyka nada się natomiast na kanapki.
Często pojawia się problem, co zrobić z resztek wędlin po świętach. Przed świętami kupuje się ich dużo, żeby na stole niczego nie zabrakło, a potem zostaje się z problemem. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. Podobnie jak w przypadku pieczonych mięs, tu także ratunkiem są sałatki. Na przykład sałatka z kukurydzą, żółtym serem i szynką, którą możesz podać na Sylwestra. A czy jest jakiś dobry patent na obiad z resztek wędlin? Rozsądnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie takich odpadków do dań z makaronem. Chociaż spaghetti carbonara powinno się przygotowywać z policzków wołowych albo z boczku, na potrzeby domowych dań można nagiąć te zasady, wykorzystując nadmiar szynki czy polędwicy. Inny sprawdzony pomysł na obiad z resztek mięsa i wędlin to zapiekanki. Makaron lub ziemniaki z serem można połączyć z dowolnymi rodzajami mięsa i warzyw.
Kuchnia bez resztek praktycznie nie istnieje. Trudno idealnie trafić z ilością jedzenia, więc zazwyczaj coś zostanie. Zamiast wyrzucać jako niepotrzebne, można dać resztkom drugie życie, przerabiając je na coś innego. Dania z resztek mięsa i innych produktów mogą być wyjątkowo smaczne! Umiejętność zagospodarowania tego co pozornie zbędne jest bardzo cenna! Dzięki poradom z artykułu na pewno będzie Ci łatwiej być eko. Obiad z resztek po świętach nie tylko pozwoli zagospodarować nadmiar produktów, ale też odciążyć budżet. Zamiast jechać znów na zakupy, można wykorzystać to, co już jest.