Rambutan jest owocem szczególnie popularnym w Indonezji, Tajlandii oraz Malezji. Nazwa pochodzi od malajskiego słowa rambut oznaczającego „włosy” i nie ma tu mowy o przypadku. Rambutan wyglądem przypomina trochę umieszczony w łupince kasztan, z tą różnicą, że zamiast ostrych kolców grubą dość skórkę pokrywają skórkę miękkie włoski. Wielkością jest zbliżony do rozmiaru piłki golfowej. Rambutan waży około 20 - 25 gramów, jedna sztuka ma wartość kaloryczną niespełna 20 kalorii. Kryje się w nim jednak całkiem dużo składników odżywczych. Może być źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, żelaza i innych cennych minerałów. W smaku przypomina liczi. Oprócz wyraźnej słodyczy można wyczuć w nim także nutę kwasowości, a także subtelny kwiatowy aromat. Niektórzy opisują też smak rambutana jako połączenie truskawki, melona i winogron.
Jadalną częścią owocu jest słodki miąższ. Żeby się do niego dostać, należy delikatnie naciąć skórkę nożem lub palcami. Pamiętaj też, żeby pozbyć się niejadalnej pestki! Rambutany można jeść na surowo albo wykorzystywać jako składnik do przygotowywania koktajli, deserów i innych potraw. W słodkich potrawach rambutan może stanowić urozmaicenie i element nieprzewidywalności. Jeśli dobrze już znasz smak deserów, wypieków czy koktajli z malinami, jagodami czy truskawkami, dodanie czegoś nowego z pewnością będzie atrakcyjne. Rambutan może także trafić do pikantnych potraw na ciepło, gdzie będzie łagodził wspomnianą ostrość.
Ze względu na wysoką zawartość wody rambutan jest bardzo orzeźwiającym owocem. Dlatego tak dobrze sprawdza się jako przekąska w krajach o ciepłym klimacie.
Regularne jedzenie rambutana razem z innymi owocami na pewno zwiększy ilość witamin w diecie. Oprócz tego może stymulować układ odpornościowy i pozytywnie wpływać na trawienie. Podsumowując, jest smaczny i zdrowy, a przy tym ma niezwykle oryginalny wygląd. Dzięki tym wszystkim cechom na przyjęciu albo innym spotkaniu może zrobić furorę. Szczególnie, jeśli ktoś zetknie się z nim po raz pierwszy.
Przeczytaj również:
Obecnie dostępność tych owoców w Polsce nie jest zbyt duża. Można szukać tych owoców w dużych miastach, szczególnie w sklepach wyspecjalizowanych w dystrybucji produktów azjatyckich. Czasem można zetknąć się z produktami z przetworzonym rambutanem w postaci konfitur albo syropów.
Rambutan, podobnie jak inne egzotyczne owoce, może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz jednak zachować na dłużej jego świeżość, nie ma przeszkód, aby został umieszczony w lodówce. Unikaj jednak plastikowych woreczków. Lepiej trzymać owoc luzem lub a papierowej torbie, zawsze z dostępem powietrza.
Rambutan może być składnikiem w kolorowej sałatce owocowej albo stać się częścią owocowych szaszłyków. Jeśli chcesz, pokrój go na części i ułóż na desce albo w miseczce.
Tak, to produkt dla każdego, mogą go jeść zarówno dzieci jak i dorośli. Warto jednak zacząć od małej porcji i wprowadzać nowy owoce stopniowo.