Kwadrans zazwyczaj wystarcza, żeby przygotować kanapki. Nie zawsze masz jednak w domu odpowiednią ilość pieczywa, żeby najedli się wszyscy goście, a wizyta w sklepie bywa czasochłonna. Można łatwo rozwiązać ten problem. Wystarczy zamiast chleba użyć… wykałaczek. W ten sposób kanapki zamienisz na koreczki, a na talerzu znajdzie się proste danie, które przy tym wygląda kolorowo i zachęcająco. Na patyczki możesz nabić pokrojony w kostkę ser, plasterki ogórka, paprykę, rzodkiewkę, oliwki, kiełbasę lub plasterki wędliny. Ciekawym pomysłem jest też łączenie na koreczku smaków wytrawnych i słodkich - na przykład ananasa z szynką albo wędzonego boczku ze śliwką. Więcej o koreczkach znajdziesz w osobnym poradniku: Z czego zrobić koreczki na Sylwestra?
Inną szybką przekąską na zimno są oczywiście sałatki. Najlepszym wyborem będą takie, które nie wymagają czasochłonnego gotowania warzyw. Warto sięgnąć na szybko po taki klasyk, jak sałatka grecka. Doskonałym wyborem będzie też sałatka owocowa. Da się ją przygotować w 15 minut na wiele sposobów, wykorzystując to co masz akurat w domu. Możesz skorzystać ze świeżych owoców, takich jak ananas albo brzoskwinia lub pokroić owoce w syropie. Do tego dodać jabłka lub gruszki ze skórką lub bez (jak wolisz), a także drobniejsze owoce jak truskawki, borówki, winogrona. Idealnym dopełnieniem takie sałatki będą pestki z granata.
Wymieniając proste przepisy na przekąski w 15 minut, nie można pominąć dipów i past. Bardzo prostą i lubianą przekąską o orientalnym smaku jest hummus z ciecierzycy. Doskonale smakuje z chlebkiem pita, ale można go podawać także z innymi rodzajami pieczywa. Można także wprowadzić trochę urozmaicenia serwując na przykład hummus buraczany albo hummus z grochu.
Nie ma też nic złego w tym, żeby na stole znalazł się chipsy albo nachos. Ale pod warunkiem, że razem z nimi będzie własnoręcznie przygotowany sos lub dip. Fanom meksykańskiej kuchni szczególnie polecamy guacamole, czyli prostą pastę na bazie awokado. Oprócz guacamole świetnym wyborem jest także meksykańska salsa do nachos. Zrobisz ją drobno pokrojonych pomidorów i cebuli, z dodatkiem czosnku, kolendry, limonki, papryczek chilli i odrobiny oliwy.
Do przekąsek na zimno można wykorzystać także krakersy. Jeśli chcesz pójść w tę stronę, polecamy Ci pastę z wędzoną makrelą na krakersach.
Przekąski w 15 minut można też podawać na ciepło. To za mało czasu, żeby upiec ciasto, ale jest kilka innych szybkich opcji, które także robią wrażenie na gościach. Świetnym pomysłem na coś słodkiego jest budyniowy deser S’MORES w kubeczkach. To perfekcyjne połączenie budyniu z ciastkami i piankami marshmallows. Idealny przepis, żeby oraz razu poprawić sobie humor!
A co z wytrawnymi przekąskami na ciepło? Bardzo prostym i szybkim daniem są uwielbiane przez dzieci nuggetsy z indyka. Wystarczy pokroić i zapanierować mięso, smażenie drobiu zajmuje zaledwie kilka chwil. Innym lubianym, szybkim przysmakiem często podawanym w pubach i barach są krążki cebulowe. Podobnie jak w przypadku nuggetsów, smażenie zajmuje chwilę, więc jeśli tylko masz w domu cebulę, nie ma przeszkód, żeby zrobić taką przekąskę błyskawicznie. Szukasz czegoś bardziej wyszukanego? Pewnie zainteresują Cię grillowane krążki kukurydzy. Oryginalny przepis zakłada, że użycie klasycznego grilla, ale można zrobić to zdecydowanie szybciej, sięgając po grill elektryczny albo airfryer.
Wegetariańską alternatywą dla nuggetsów może być panierowany kalafior albo brokuł. Ten przepis zajmie jednak trochę więcej czasu, ponieważ warzywa trzeba wcześniej ugotować - w wodzie lub na parze.
Nie potrzeba wcale dużo czasu, żeby przygotować coś pysznego. Wiele doskonałych przepisów powstało właśnie z potrzeby chwili, a dzięki temu, że się sprawdziły są regularnie przygotowywane, nawet wtedy, gdy nie ma pośpiechu. Warto cieszyć się magią prostych dań i pamiętać, że wcale nie są gorsze tylko dlatego, że do ich zrobienia nie trzeba było dużo czasu.
Wiele czasu zaoszczędzisz, mając w domu gotowe półprodukty. Na pewno zyskujesz wiele możliwości, jeśli w lodówce przechowujesz gotowe ciasto francuskie albo ciasto na pizzę. Poza tym dobrze jest korzystać z airfryera lub grilla elektrycznego, który szybko się nagrzewa. Wtedy nie trzeba czekać na odpowiednią temperaturę w piekarniku.
Choć przepisy z ciasto drożdżowego są dość proste, w procesie ich przygotowywania nie sposób pominąć czasochłonnego wyrastania ciasta. Dlatego na przykład jagodzianek nie można przygotować w kilkanaście minut ani nawet w godzinę.
Pod presją czasu można eksperymentować i zdać się na improwizację. W wielu prostych przepisach nie ma przeszkód dla wprowadzania modyfikacji i zamienników - szczególnie w sałatkach. Wykorzystaj po prostu to, co jest dostępne, a efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć.