Cała idea koreczków sprowadza się do tego, że produkty podzielone są na małe porcje - pokrojone w kostki albo plasterki, a na jednym patyczku mieszają się różne smaki. Częstą praktyką jest łączenie sera z dodatkami mięsnymi, takimi jak kabanos, kiełbasa, wędlina, a zwieńczeniem jest produkt kiszony, marynowany albo słodki. Dzięki temu powstaje wyraźny kontrast i ciekawe doznania smakowe. Czasami koreczki na sylwestra powstają także z niewielkich produktów nabijanych na wykałaczkę w całości. Tak można zjeść na przykład marynowane pieczarki albo oliwki.
Pomysł na koreczki sylwestrowe może być także inspirowany już istniejącą potrawą. Przykładowo, jeśli smakuje Ci sałatka caprese, możesz stworzyć miniaturową wersję tego dania, nabijając na patyczek małą kulkę sera mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz liście bazylii. W ten sposób powstają koreczki wegetariańskie, w dodatku w kolorach włoskiej flagi! Analogicznie można pokusić się o stworzenie koreczków greckich z zielonego ogórka, pomidora, cebuli i sera feta do których inspiracją jest oczywiście kultowa sałatka grecka.
Ciekawym zabiegiem jest także łączenie warzyw i owoców. Składnikiem koreczków może być jednocześnie ser oraz winogrona albo suszone śliwki. Tworząc koreczki sylwestrowe, przepisy można dowolnie modyfikować, dążąc do tego, żeby na talerzu było różnorodnie i bardzo kolorowo.
Sylwestrowe koreczki można też zrobić z samych owoców. Wówczas to przepis przypominający sałatkę owocową, z tym, że składniki nie będą w misce tylko ponabijane na wykałaczkę. Idealne produkty na owocowe pyszne koreczki na sylwestra to ananas, melon, kiwi, jabłko, gruszka, truskawki. Lepiej natomiast unikać bananów, ponieważ te po obraniu i przekrojeniu bardzo szybko ciemnieją i nie wyglądają tak apetycznie jak powinny.
Miłośnikom ryb przypadnie do gustu pomysł na koreczki sylwestrowe z łososia lub śledzia. Trzeba jednak pamiętać, że ten rodzaj przystawki nie będzie każdemu odpowiadał ze względu na intensywny zapach.
Najlepszy przepis na koreczki sylwestrowe to połączenie tych składników, które goście lubią najbardziej. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie trzeba się ograniczać. Lepiej przygotować kilka rodzajów niż skupiać się tylko na jednym.
Przygotowywanie niektórych potraw z wyprzedzeniem to duża wygoda. Wówczas w dniu imprezy można już skupić się na stroju, dekoracjach czy swojej fryzurze. Jeśli chcesz zrobić wcześniej przekąski na sylwestra, koreczki musisz przykryć, aby produkty w dniu imprezy nie były zbyt suche. Odpowiednim rozwiązaniem będzie przykrycie talerza folią albo zamknięcie przekąsek w plastikowym, szczelnym pojemniczku - takim jak na ciasta albo obiad do pracy.
Wśród prostych dań na imprezę obok koreczków dominują mini kanapki na sylwestra. Kanapki karnawałowe przygotowuje się jako finger foods - mają być małe, poręczne i do zjedzenia "na raz". Dzięki temu chwyta się je od razu w dłoń i nie trzeba jeść nad talerzem. Dużą ilość takich specjałów można rozłożyć na tacy albo paterze, żeby każdy miał szansę się poczęstować. Sylwestrowe kanapki przygotujesz z różnych rodzajów pieczywa. To może być chleb ciemny lub jasny, chleb tostowy, pumpernikiel, bagietka lub inny rodzaj, który lubisz.
Baza do kanapki to zazwyczaj wędlina albo ser, a na wierzchu warto zaszaleć z warzywnymi dodatkami. Na drobne plasterki można pokroić korniszony, pomidora, rzodkiewkę, jajka gotowane na twardo, oliwki. Smacznym, chrupiącym dodatkiem odpowiednim na tę okazję będzie także papryka.
Innym sposobem na kanapeczki sylwestrowe jest wykorzystanie różnego rodzaju past warzywnych. Bardzo lubiany jest bliskowschodni hummus z ciecierzycy, ale równie dobrze można wykorzystać pastę z papryki, oliwek albo suszonych pomidorów. Kanapki z pastą warzywną ozdobisz kiełkami warzyw i nasionami.