Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Co to plince? Definicja i znaczenie

Plince to jedna z regionalnych potraw wywodzących się z Warmii i Mazur. Ten lokalny przysmak znany jest w całym kraju, ale pod inną nazwą.

Dla większości to po prostu placki ziemniaczane. Do ich przygotowania używa się gotowanych kartofli, jajka, mąki pszennej, cebuli i odrobiny przypraw. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i następnie formować placki do smażenia.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Plince - historia dania

Warmia i Mazury słyną z dań mącznych i ziemniaczanych. Ziemniak jest tam masowo uprawiany już od XVIII wieku. W czasach, gdy ziemniaków było wszędzie pod dostatkiem na dworach jadano ziemniaki w piwie, w mieszczańskich domach sałatki z majonezem, a na wsiach właśnie plince. To proste danie pozwalało niskim kosztem wyżywić liczną rodzinę W oryginalnej wersji placki smażyło się na smalcu i podawało z tłustym twarogiem. Stąd nazwa plince z pomoćką, gdzie plince to placki, a pomoćka to wspomniany twaróg ze śmietaną. W okresach większego dostatku do dania mogły także trafić kawałki boczku albo słoniny. Plince to danie wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak przyrządzić idealne plince?

Placki z ziemniaków, podobnie jak bigos, można przygotowywać na wiele sposobów, a drobne niuanse (nieraz przekazywane z pokolenia na pokolenia) mogą sprawić, że finalny efekt będzie trochę inny. Przepisy nie są zgodne co do tego, w jaki sposób rozdrobnić ugotowane i ostudzone ziemniaki. Można je drobno posiekać, posługując się nożem, zetrzeć na tarce albo przepuścić przez praskę.

Różne opinie panują także w kwestii przypraw. Podstawowym dodatkiem jest sól i pieprz. Nie ma jednak obowiązku, żeby na tym poprzestać. Do właściwego doprawienia placków można użyć także kminku oraz majeranku. Niektórzy dodają także czosnek, lecz ten składnik świetnie nadaje się również do sosu.

Dobrze wymieszaną masę należy podzielić na porcje i umieszczać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Jakim? Najczęstszym wyborem jest olej, lecz można także zgodnie z tradycjami smażyć plince na smalcu albo wykorzystać oliwę.

Ważny dla ostatecznego efektu jest także dobór ziemniaków. Eksperci podpowiadają, żeby unikać młodych bulw, ponieważ te zawierają w sobie dużo wody.

Jakie sosy pasują do dania?

Tak jak wspominaliśmy, plince z pomoćką to placki z mieszanką twarogu i śmietany. Idealną dekoracją do takiego dania będzie posiekany szczypiorek. Można jednak wzbogacić potrawę, dodając także rzodkiewkę, koperek albo skwarki.

Placki ziemniaczane będą dobrze smakować także z sosem myśliwskim albo pomidorowym. Takie połączenie przypomina przecież powszechnie lubiane placki po węgiersku.

Polecane przepisy

Placki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem

Placki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem

1 godz 1 min Łatwy
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

37 min Łatwy
Rosti ziemniaczane (placuszki)

Rosti ziemniaczane (placuszki)

18 min Łatwy
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

1 godz 5 min Łatwy
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

50 min Łatwy
Placki ziemniaczane z szynką

Placki ziemniaczane z szynką

45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
placki ziemniaczane
Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie przypalały się i nie rozpadały?
Jakie rodzaje ziemniaka występują
Rodzaje ziemniaka - jakie występują?
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu