Dla większości to po prostu placki ziemniaczane. Do ich przygotowania używa się gotowanych kartofli, jajka, mąki pszennej, cebuli i odrobiny przypraw. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i następnie formować placki do smażenia.
Warmia i Mazury słyną z dań mącznych i ziemniaczanych. Ziemniak jest tam masowo uprawiany już od XVIII wieku. W czasach, gdy ziemniaków było wszędzie pod dostatkiem na dworach jadano ziemniaki w piwie, w mieszczańskich domach sałatki z majonezem, a na wsiach właśnie plince. To proste danie pozwalało niskim kosztem wyżywić liczną rodzinę W oryginalnej wersji placki smażyło się na smalcu i podawało z tłustym twarogiem. Stąd nazwa plince z pomoćką, gdzie plince to placki, a pomoćka to wspomniany twaróg ze śmietaną. W okresach większego dostatku do dania mogły także trafić kawałki boczku albo słoniny. Plince to danie wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Placki z ziemniaków, podobnie jak bigos, można przygotowywać na wiele sposobów, a drobne niuanse (nieraz przekazywane z pokolenia na pokolenia) mogą sprawić, że finalny efekt będzie trochę inny. Przepisy nie są zgodne co do tego, w jaki sposób rozdrobnić ugotowane i ostudzone ziemniaki. Można je drobno posiekać, posługując się nożem, zetrzeć na tarce albo przepuścić przez praskę.
Różne opinie panują także w kwestii przypraw. Podstawowym dodatkiem jest sól i pieprz. Nie ma jednak obowiązku, żeby na tym poprzestać. Do właściwego doprawienia placków można użyć także kminku oraz majeranku. Niektórzy dodają także czosnek, lecz ten składnik świetnie nadaje się również do sosu.
Dobrze wymieszaną masę należy podzielić na porcje i umieszczać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Jakim? Najczęstszym wyborem jest olej, lecz można także zgodnie z tradycjami smażyć plince na smalcu albo wykorzystać oliwę.
Ważny dla ostatecznego efektu jest także dobór ziemniaków. Eksperci podpowiadają, żeby unikać młodych bulw, ponieważ te zawierają w sobie dużo wody.
Tak jak wspominaliśmy, plince z pomoćką to placki z mieszanką twarogu i śmietany. Idealną dekoracją do takiego dania będzie posiekany szczypiorek. Można jednak wzbogacić potrawę, dodając także rzodkiewkę, koperek albo skwarki.
Placki ziemniaczane będą dobrze smakować także z sosem myśliwskim albo pomidorowym. Takie połączenie przypomina przecież powszechnie lubiane placki po węgiersku.