Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Plating

Plating: co to jest i jak w prosty i elegancki sposób podać posiłki?

Plating to termin opisujący podawanie potraw w atrakcyjny sposób. Choć kwestia może wydawać się błaha, w rzeczywistości ma duże znaczenie dla oceny tego, co trafia na stół. Serwowanie dań może być równie ważne co ich właściwe przygotowanie – w końcu smak i aromat dopiero w połączeniu z atrakcyjnym wyglądem na talerzu tworzy całościowe.

Dobrze wiedzą o tym szefowie kuchni, którzy starają się podać zamówione posiłki tak, żeby wyglądały apetycznie i zachęcająco. Sposób podania, czyli plating, w dużym stopniu wpływa na ocenę smaku, a także uzasadnienie ceny widocznej na rachunku. Jednak dekorowanie talerza we właściwy sposób to nie tylko domena ekskluzywnych restauracji. W warunkach domowych także może stosować różne sprawdzone sztuczki.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czemu dekoracja talerza jest tak ważna?

Plating, czyli dekorowanie talerza, to umiejętność, której można się wyuczyć i stale ją doskonalić. Często zupełnie przypadkiem poznają ją rodzice, gdy próbują w atrakcyjny sposób przygotować kanapki dla dzieci, śniadaniówkę do szkoły albo bukiet surówek do obiadu. Serwowanie dań według tej idei powinno być przemyślane – nie ma tu miejsca na przypadek.

Wszystkie elementy trafiające na talerz powinny tworzyć spójną całość. Dlatego znaczenie będzie mieć kolorystyka, ilość wszystkich składników, konsystencja, a także wygląd samego talerza czy półmiska. Nie wierzysz? Być może przekona Cię fakt, że istnienie platingu udowodniono naukowo. Profesor Charles Spence z Oxfordu w ramach eksperymentu podawał badanym sałatkę sporządzoną z dokładnie tych samych składników, jednak serwowaną w inny sposób – raz proponowaną niechlujnie, innym razem – w standardowy sposób i w końcu – starannie ułożoną. Mimo, że smakowały identycznie, ankietowani deklarowali, że trzecia sałatka jest najsmaczniejsza i są skłonni zapłacić za nią znacznie więcej.

Krótko mówiąc, dekoracja talerza to naprawdę coś więcej niż sztuka dla sztuki!

Plating – najważniejsze zasady

Jeśli stawiasz pierwsze kroki w dekorowaniu potraw, będzie Ci łatwiej, jeśli zapamiętasz kilka podstawowych zasad, które sprawią, że wyzwanie okaże się znacznie łatwiejsze. O czym pamiętać, przygotowując efektownie wyglądające dania?

  • Zacznij o talerza – dobór odpowiedniego koloru i kształtu to dobry początek. Wiele dań będzie wyglądać dobrze na standardowej, białej zastawie. Na tym tle dobrze będzie się prezentować soczysty stek wołowy czy spaghetti bolognese. Za to na ciemnym talerzu dobrze prezentują się jasne dania, takie jak risotto. 
  • Wykorzystaj kontrasty – to przykuwa wzrok i od razu rozbudza ciekawość.Dlatego warto dobierać dodatki w różnych barwach. Z czerwienią dobrze będzie kontrastować zieleń, zielenina za to wygląda świetnie z odrobiną ciemnego sosu czekoladowego.
  • Komponuj z umiarem – nie zawsze więcej oznacza lepiej. Nieraz można osiągnąć idealną kompozycję sięgają tylko po kilka składników. Przepych na talerzu wcale nie jest koniecznością. Nie chcesz przecież przerostu formy nad treścią.
  • Na talerzu pozostaw nieco wolnej przestrzeni – danie powinno być w centralnym punkcie, a wokół niego można zmieścić wiele dodatków. Pamiętaj jednak, że nie musisz zajmować całej powierzchni. Czasami dobrze zachować umiar.
  • Wykorzystaj różne tekstury – na pewno potrawa będzie bardziej zachęcająca, jeśli jej struktura okaże się złożona. Warto wykorzystać listki, świeże zioła, sosy, pianki, musy, gałązki, owoce pokrojone albo w całości, kiełki, starty ser. Taka różnorodność może być kluczem do sukcesu.
  • Świeżość – naturalnie wyglądają takie dania, które są świeże. Dlatego każdy miłośnik platingu powinien mieć pod ręką zioła prosto z ogródka czy własne warzywa zamiast suszonych czy mrożonych.
  • Wyjdź poza schemat – wiele osób od lat dekoruje tak samo. W sałatce jarzynowej można często zobaczyć różyczki powycinane z marchwi albo rzodkiewki, a także muchomorki z pomidora i kleksów majonezu. Nie ma w tym nic złego, lecz to już było. Zamiast korzystać z powszechnie znanych sztuczek, lepiej wymyślić coś kreatywnego.

Plating w Twoim domu – podsumowanie

Sztuka dekorowania dań to coś, czego nie należy bagatelizować. Atrakcyjnie wyglądające potrawy uchodzą za smaczniejsze, więc warto dbać o ich wygląd i dzięki temu zbierać jeszcze więcej komplementów za umiejętności kulinarne! Jeśli lubisz ciekawą formę możesz wypróbować kilka ciekawych patentów z naszej strony:

  • kokosowe sushi – deser z galaretki, śmietanki i świeżych owoców;
  • kolorowe roladki z pieczywa tostowego;
  • warstwowa sałatka gyros – idealna na imprezę.

Polecane przepisy

Tortille z pieczoną dynią

Tortille z pieczoną dynią

50 min Średni
Klasyczna sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa

2 godz 5 min Łatwy
Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

49 min Łatwy
Babeczki leśny mech

Babeczki leśny mech

1 godz 3 min Łatwy
Pasta z wędzoną makrelą na krakersach

Pasta z wędzoną makrelą na krakersach

20 min Łatwy
Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia

22 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Kreatywne inspiracje wielkanocne: jak udekorować sernik
Kreatywne inspiracje wielkanocne: jak udekorować sernik?
jak udekorować ciasto leśny mech
Kreatywne inspiracje wielkanocne: jak udekorować ciasto leśny mech?
Jak udekorować stół wielkanocny – poznaj pomysły i inspiracje | Winiary
Jak udekorować stół wielkanocny – poznaj pomysły i inspiracje
Świąteczne inspiracje – dekoracje wielkanocne do jedzenia :) ZWZ WINIARY
Świąteczne inspiracje – dekoracje wielkanocne do jedzenia :)
Wystrzałowe dekoracje stołu na sylwestra
Wystrzałowe dekoracje stołu na sylwestra
tort
Jak udekorować i ozdobić tort? Sprawdź najlepsze inspiracje!
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu