Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Plantan - co to jest? Jak smakuje banan warzywny?

Banany plantany to w naszym kraju raczej rzadkość. Gdy jednak trafią się w sklepie, warto ich spróbować. Co to za roślina i jak ją jeść? Bliski krewny banana jadalnego, choć wygląda na pierwszy rzut oka podobnie, w rzeczywistości ma zupełnie inne przeznaczenie.

Platan - co to jest?

Owoc plantan czy warzywo? Nie każdy zna odpowiedź na to pytanie, szczególnie jeśli z plantanami spotyka się pierwszy raz, Produkt jest za to szeroko rozpowszechniony na przykład w krajach Ameryki Łacińskiej. Tam używa się go do gotowania, smażenia i pieczenia, a także jako składnik do tworzenia mąki albo chipsów. Praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo. Ze względu na dużą zawartość skrobi najbliżej mu do europejskiego ziemniaka. Z tego powodu bywa nazywany bananem warzywnym. Uprawiany jest wyłącznie w klimacie tropikalnym. Chociaż spożywa się go jak warzywo, pod względem botanicznym jest owocem - tak samo jak zwykły banan.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Plantan a banan - podobieństwa i różnice

Znany w Polsce zwyczajny banan nadaje się przede wszystkim na deser. Plantany za to idealnie nadają się jako składnik na obiad - do zapiekanek, dań jednogarnkowych albo na puree. Plantany i banany wyglądają podobnie, choć wnikliwi obserwatorzy zauważą, że te pierwsze są trochę większe. Niedojrzałe mają zieloną skórkę, która potem staje się żółta, a na koniec czarna. Istotną różnicę dostrzeżesz jednak, jeśli spróbujesz sprawdzić, jak się obiera. Skórka plantana jest wyraźnie twardsza i dużo trudniej odchodzi.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze banany i plantany wypadają podobnie. Stanowią źródło potasu, żelaza, błonnika i witamin. Główną różnicą jest znacznie większa zawartość skrobi w warzywnym bananie.

Plantan cena, przechowywanie i przepisy

Podobnie jak inne owoce tropikalne, plantany można spokojnie przechowywać poza lodówką. Temperatura pokojowa będzie odpowiednia. Ich przygotowywanie przypomina przyrządzanie ziemniaków. Nadają się jako potrawa na grill, do pieczenia w piekarniku i smażenia. Czasami pojawiają się w przepisach na wegetariańskie dania. Plantany znajdziesz na przykład w przepisie na gulasz z soczewicy. Nadaje się do rozgrzewających dań. Może być ciekawą odmianą dla ziemniaków oraz batatów, których smak pewnie już dobrze znasz. Cena plantanów w różnych sklepach może się znacząco różnić, ponieważ to dość rzadki produkt, którego raczej nie ma w stałej sprzedaży w polskich marketach i dyskontach.

Polecane przepisy

Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

1 godz 23 min Łatwy
Azjatyckie pulpeciki

Azjatyckie pulpeciki

27 min Łatwy
Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

30 min Łatwy
Tofu po koreańsku

Tofu po koreańsku

12 min Łatwy
Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

35 min Łatwy
Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

32 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać? | Porady i inspiracje Winiary
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Jak jeść i obierać papaję
Jak jeść papaję
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu