Odpowiednia kompozycja pasty i dodatków to przecież ważna kwestia, bo wpływa na smak i wygląd potrawy. Dlatego jeśli nie chcesz strzelić gafy we włoskiej restauracji, warto zwracać uwagę na subtelne różnice na przykład pomiędzy pappardelle a tagliatelle. Czym się tak naprawdę różnią oba makarony przypominające wstążki? Zobacz wyjaśnienie tej zagadki.
Pod nazwą tagliatelle kryje się klasyczny włoski makaron wywodzący się z rejonu Emilia-Romana. Według legendy recepturę stworzono już w okresie renesansu, a inspiracja do jego stworzenia były fryzura pewnej damy. Ponoć pierwszy raz tagliatelle podano na srebrnej tacy, a okazją do prezentacji wyjątkowej potrawy było wesele. Dziś to jeden z najczęściej występujących włoskich makaronów. Bardzo dobrze pasuje do sosu pomidorowego albo śmietanowego, co czyni go bardzo uniwersalnym składnikiem – zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. W wielu przepisach zastępuje inne rodzaje makaronu – na przykład klasyczna carbonara może być podawana właśnie z tagliatelle, a nie z makaronem spaghetti. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa – z drobiem, wołowiną czy wieprzowiną.
Ten rodzaj makaronu ma inne pochodzenie. Wywodzi się z Toskanii, ale jest szeroko rozpowszechniony także w innych częściach Włoch, szczególnie na północy i w środkowej części Półwyspu Apenińskiego. Makaron pojawia się w źródłach historycznych już od okresu średniowiecza. Doskonale komponuje się z potrawami o intensywnym smaku. Pasuje do borowików, dziczyzny, warzywnego ragu albo do gulaszu.
Pappardelle i tagliatelle łatwo od siebie odróżnić, gdy bliżej przyjrzysz się wymiarom makaronu. Przede wszystkim tagliatelle to wstążki, które są stosunkowo wąskie. Wzorcowy egzemplarz powinien mieć 7 mm szerokości (8 mm po ugotowaniu). W rzeczywistości szerokość może dochodzić do 1 cm. Makaron pappardelle jest natomiast kilka razy szerszy – zazwyczaj ma od 2 cm do 4 cm. Ten rodzaj makaronu wyróżnia także długość. Wstążki mogą mieć 20 cm.
Makaron tagliatelle gotuje się około 6 minut. W przypadku pappardelle czas gotowania to zazwyczaj 7 - 9 minut.
Tagliatelle to – w powszechnym odbiorze – makaron dość cienki i delikatny, a pappardelle wyraźnie grubszy i bardziej sycący.
Znając te różnice, łatwiej dobrać idealny makaron do swoich przepisów. Nie trzeba jednak być bardzo konserwatywnym w tej kwestii. Jeśli nie przeszkadza ci połączenie na pizzy szynki z ananasem, to zamiana pappardelle na tagliatelle lub odwrotnie także nie powinna stanowić problemu.
Oba typy makaronu doskonale nadają się do szybkich i prostych dań obiadowych, a także do zapiekanek makaronowych. Nie jest to jednak dobry makaron do zupy albo do sałatek. W tej roli znacznie lepiej sprawdzi się tortellini.
Jakie przepisy przygotować z tagliatelle i pappardelle? Szczególnie polecamy poniższe dania: