Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pappardelle a tagliatelle porady

Pappardelle a tagliatelle - jakie są różnice?

Włoskie makarony są znane i chętnie jadane na całym świecie. Warto podkreślić, że w ich nazewnictwie i kształcie nie ma mowy o przypadku. Najpopularniejsze włoskie makarony mają konkretne miejsce pochodzenie i bogatą historię.

Odpowiednia kompozycja pasty i dodatków to przecież ważna kwestia, bo wpływa na smak i wygląd potrawy. Dlatego jeśli nie chcesz strzelić gafy we włoskiej restauracji, warto zwracać uwagę na subtelne różnice na przykład pomiędzy pappardelle a tagliatelle. Czym się tak naprawdę różnią oba makarony przypominające wstążki? Zobacz wyjaśnienie tej zagadki.

Tagliatelle – co to za makaron?

Pod nazwą tagliatelle kryje się klasyczny włoski makaron wywodzący się z rejonu Emilia-Romana. Według legendy recepturę stworzono już w okresie renesansu, a inspiracja do jego stworzenia były fryzura pewnej damy. Ponoć pierwszy raz tagliatelle podano na srebrnej tacy, a okazją do prezentacji wyjątkowej potrawy było wesele. Dziś to jeden z najczęściej występujących włoskich makaronów. Bardzo dobrze pasuje do sosu pomidorowego albo śmietanowego, co czyni go bardzo uniwersalnym składnikiem – zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. W wielu przepisach zastępuje inne rodzaje makaronu – na przykład klasyczna carbonara może być podawana właśnie z tagliatelle, a nie z makaronem spaghetti. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa – z drobiem, wołowiną czy wieprzowiną.

Czym jest makaron pappardelle?

Ten rodzaj makaronu ma inne pochodzenie. Wywodzi się z Toskanii, ale jest szeroko rozpowszechniony także w innych częściach Włoch, szczególnie na północy i w środkowej części Półwyspu Apenińskiego. Makaron pojawia się w źródłach historycznych już od okresu średniowiecza. Doskonale komponuje się z potrawami o intensywnym smaku. Pasuje do borowików, dziczyzny, warzywnego ragu albo do gulaszu.

Tagliatelle a pappardelle – czym się różnią?

Pappardelle i tagliatelle łatwo od siebie odróżnić, gdy bliżej przyjrzysz się wymiarom makaronu. Przede wszystkim tagliatelle to wstążki, które są stosunkowo wąskie. Wzorcowy egzemplarz powinien mieć 7 mm szerokości (8 mm po ugotowaniu). W rzeczywistości szerokość może dochodzić do 1 cm. Makaron pappardelle jest natomiast kilka razy szerszy – zazwyczaj ma od 2 cm do 4 cm. Ten rodzaj makaronu wyróżnia także długość. Wstążki mogą mieć 20 cm.

Makaron tagliatelle gotuje się około 6 minut. W przypadku pappardelle czas gotowania to zazwyczaj 7 - 9 minut.

Tagliatelle to – w powszechnym odbiorze – makaron dość cienki i delikatny, a pappardelle wyraźnie grubszy i bardziej sycący.

Znając te różnice, łatwiej dobrać idealny makaron do swoich przepisów. Nie trzeba jednak być bardzo konserwatywnym w tej kwestii. Jeśli nie przeszkadza ci połączenie na pizzy szynki z ananasem, to zamiana pappardelle na tagliatelle lub odwrotnie także nie powinna stanowić problemu.

Pappardelle a tagliatelle – co przygotować z tych makaronów?

Oba typy makaronu doskonale nadają się do szybkich i prostych dań obiadowych, a także do zapiekanek makaronowych. Nie jest to jednak dobry makaron do zupy albo do sałatek. W tej roli znacznie lepiej sprawdzi się tortellini.

Jakie przepisy przygotować z tagliatelle i pappardelle? Szczególnie polecamy poniższe dania:

  • Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym
  • Tagliatelle ze szpinakiem
  • Tagliatelle po bolońsku
  • Pappardelle z kurkami I kurczakiem

Polecane przepisy

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym

41 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

18 min Łatwy
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone

Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone

38 min Łatwy
Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

43 min Łatwy
Smażony makaron z serem i boczkiem

Smażony makaron z serem i boczkiem

17 min Łatwy
Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Idealnie kremowy makaron na chłodne dni
Idealnie kremowy makaron na chłodne dni
Turkish pasta - turecki makaron
Turkish pasta - turecki makaron - jak go przygotować?
Pomysły na dania z makaronem konjac porady
Pomysły na dania z makaronem konjac
Jak zrobić domowy makaron?
Jak zrobić domowy makaron?
Przepisy na sałatkę z makaronem ryżowym - idealne na imprezę
Przepisy na sałatkę z makaronem ryżowym - idealne na imprezę
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu