Mowa o panettone – przepysznym cieście drożdżowym z licznymi dodatkami. Ten wypiek można coraz częściej znaleźć w sklepach, a jeśli lubisz samodzielnie przygotowywać ciasta, dobrym pomysłem jest także własnoręczne przyrządzenie tego deseru.
Panettone to rodzaj ciasta drożdżowego, które pochodzi z Włoch, ale znane jest już na całym świecie. Idealnie nadaje się na słodki deser. Ze względu na to, że przygotowanie jest czasochłonne, wypiek przygotowuje się raczej z myślą o świętach, a nie na co dzień bez szczególnej okazji.
Z powstaniem ciasta panettone wiąże się pewna legenda. Według historii z XV wieku w powstaniu tego ciasta dużą rolę odegrała miłość i pewnie trochę przypadku. Bohaterem historii jest pewien zamożny Mediolańczyk, który zakochał się w córce ubogiego piekarza. Chcąc być bliżej swojej ukochanej, zatrudnił się jako pomocnik u jej ojca i pewnego dnia do zwykłego ciasta chlebowego dodał masło, jaja, cukier, rodzynki i skórki z cytryny, uzyskując dzięki temu zupełnie inny rodzaj wypieku. Ciasto panettone podbiło serca klientów i sprawiło, że skromny piekarz zyskał sławę i pieniądze, a zakochani żyli długo i szczęśliwie.
Choć w legendzie tkwi na pewno ziarnko prawdy, trzeba wyraźnie powiedzieć, że w prawdziwym przepisie nie ma miejsca na improwizację. To trudne ciasto, a jego przygotowanie wymaga bardzo dużej staranności.
Zrobienie babki panettone zgodnie z przepisem zajmie około dwóch dni. Żeby wszystko wyszło tak jak trzeba, należy pamiętać o właściwym doborze składników. Bardzo ważna jest mąka. Do panettone wybiera się odmiany zawierające dużo glutenu. Chodzi o odmiany, które lepiej niż inne zatrzymują dwutlenek węgla w procesie fermentacji, dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste. Zaczyn trzyma się całą noc w lodówce, potem dodaje mąkę i wyrabia, a następnie znowu zostawia do fermentacji przez około 6 godzin.
Do tak przygotowanego ciasta dodaje się skórkę pomarańczową, rodzynki i kandyzowane owoce. Dobrze wyrobione ciasta należy umieścić w formie w kształcie wysokiej papierowej tuby. Po wyrośnięciu i upieczeniu zaczyna się najciekawszy etap. Ciasto trzeba studzić przez wiele godzin położone… do góry nogami.
Jak widzisz, oryginalna włoska receptura może niejednego zadziwić swoją złożonością. Na szczęście można sobie trochę uprościć ten proces. Stąd nasza propozycja na znacznie łatwiejszy przepis, jakim jest bożonarodzeniowa babka a'la panettone.
To ciasto dla koneserów dobrych wypieków. Jego smak na pewno docenią miłośnicy ciast drożdżowych. Ma inny smak niż babka cytrynowa czy babka drożdżowa. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, gdzie może się wyróżniać na tle innych deserów. Można rozkoszować się jej smakiem popijając kawę lub herbatę w gronie rodziny lub znajomych.
W sklepach i cukierniach można spotkać różne wersje babki panettone. Niektóre z nich mają niewiele wspólne z oryginałem, dlatego nie zawsze należy ufać sprzedawcom, zwłaszcza jeśli produkt jest dziwnie tani. Dobrze przygotowane ciasto panettone będzie mieć wyrazisty smak, puszystą konsystencję i charakterystyczny kształt z lekko zaokrąglonym czubkiem, wystającym poza papierową owijkę.