Często pojawia się w zapiekankach, gulaszach, daniach jednogarnkowych. Stanowi dodatek do mięs, występuje też w różnych sałatkach. W onion bowl jednak cebula gra pierwsze skrzypce. Jak ją przygotować, żeby smak Cię zachwycił? Zobacz dokładną instrukcję, jak zrobić cebulowy specjał!
Onion bowl to sposób na przygotowanie aromatycznej cebuli, która może być przystawką przed daniem głównym albo samodzielną potrawą do podania na kolację. Zachwyca nie tylko bogactwem smaków, ale również nietypową formą podania. Żeby przygotować onion bowl, wykonaj wszystkie opisane czynności.
Po przekrojeniu cebuli wyleje się z niej stopione masło, mieszając się z innymi składnikami. Uzyskasz zatem podobny efekt, jak przygotowując kotlet devolay.
Cebulowy bowl jest potrawą o intensywnym, pikantnym smaku. Cebula sama w sobie jest dość ostra, a dodatkowe składniki tylko potęgują takie wrażenie. Onion bowl jest daniem wyjątkowo tanim i dość prostym w przygotowaniu. Ponadto przepis pozostawia szerokie możliwości interpretacji. Sam zdecyduj, jakie dodasz przyprawy i w jakich proporcjach – to Ty tu jesteś szefem!
Onion bowl potrafi zaskoczyć, a nawet wprawić w zachwyt tych, którzy wcześniej byli sceptycznie nastawieni do dań z cebuli. Dzięki mediom społecznościowym przepis zyskał popularność i na całym świecie uświadomiono sobie, jaki drzemie w nim potencjał.
Przyrządzenie onion bowl jest stosunkowo proste. Nie zaszkodzi jednak podsunąć jeszcze kilka praktycznych rad, dzięki czemu danie może wyjść smaczniejsze. Co zatem będzie ważne, gdy chcesz zrobić taki przepis?
Dobrze wybierz cebulę. Warzywo powinno być nie tylko świeże, ale również starannie wyselekcjonowane. Najlepiej wybrać naprawdę duże okazy, ponieważ łatwiej będzie je odpowiednio pokroić i wypełnić nadzieniem. Młoda cebula o niewielkich rozmiarach raczej nie sprawdzi się w tym konkretnym przepisie, choć będzie mieć zastosowanie przy innych daniach.
Onion bowl najlepiej piec z wykorzystaniem funkcji termoobiegu, lecz jeśli chcesz, żeby na koniec nieco bardziej się zarumieniła, możesz przełączyć na kilka minut końcowej fazy pieczenia na funkcję grilla.
Pamiętaj też, żeby jeść ostrożnie. Jeśli cebula była pieczona w bardzo wysokiej temperaturze, sos może pryskać przy jej krojeniu.
Przeczytaj również: