Pierogi to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. Często serwowane są razem z dodatkami. Te z słodkim nadzieniem podaje się zwykle ze śmietaną, natomiast wytrawne ze smażoną cebulką albo ze skwarkami. Często pierogi są wyjmowane z wody, a dodatki trafiają na talerz na chwilę przed podaniem. Alternatywnie można odgrzać pierogi na patelni z dodatkiem tłuszczu, żeby nie przylegały do dna. Do takich form podawania pierogów jesteśmy przyzwyczajeni, ale one pan dumpling to coś zupełnie innego! W tym przepisie pierogi trafiają do jednego naczynia razem z licznymi przyprawami, zieleniną i aromatycznym sosem. Zazwyczaj wszystkie składniki trafiają do brytfanny i zostają upieczone, ale można przygotować w taki sposób także pierożki z patelni. W efekcie powstaje danie przypominające pieczoną rybę albo roladki, ponieważ pierogi dosłownie pływają w sosie. To ewidentnie danie do podawania w głębokim talerzu. Brzmi zachęcająco? Przyjrzyjmy się zatem szczegółom!
Główny składnik one pan dumpling to oczywiście pierogi. Można użyć pierogów ze sklepu, zrobić je samodzielnie lub wykorzystać wcześniej zrobione domowe pierogi, które zostały zamrożone. Należy rozłożyć je jeden obok drugiego na patelni albo w brytfannie. Pomiędzy pierogami należy umieścić liście chińskiej kapusty pak choi. Na około 20 średniej wielkości pierogów powinny przypadać 3 główki pak choi. Kolejny etap to przygotowanie pysznego sosu, którym zalewa się pierogi razem z kapustą. Bazą do niego jest mleko kokosowe i sos sojowy, a oprócz tego ważnymi składnikami są pasta z czerwonego curry, sos rybny, imbir, olej sezamowy. Pierogi z kapustą zalane sosem piecze się przez 30 minut. Na koniec warto posypać danie świeżą natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Jeśli cenisz odrobinę słodyczy, sos możesz przygotować z odrobiną mirinu albo łyżeczką cukru. Fani pikantnych potraw mogą doprawić one pan dumpling na przykład płatkami chili.
Najczęściej wybierane są pierogi z mięsem wieprzowym albo drobiowym. Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję przepisu, możesz wykorzystać pierogi z soczewicą albo z kaszą gryczaną.
Pak choi nie jest produktem dostępnym w każdym sklepie. Na szczęściej można sobie poradzić, korzystając z zamienników. Dobrym wyborem będzie w tej sytuacji kapusta pekińska albi szpinak.
Danie może trafić na talerz bez żadnych szczególnych dodatków. Czasem jada się je z ryżem, Ryż bardzo dobrze wchłania sos i może złagodzić ostrość potrawy.
Potrawę na pewno polubią miłośnicy kuchni azjatyckiej. Nie ma też przeszkód, żeby po pierogi w nietypowej formie sięgnęli też ci, którzy cenią tradycję. Nowa wersja nieprzypadkowo stało się viralem!