Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
one pan dumplings porada

One Pan Dumpling - viralowe pierożki z patelni

One pan dumpling to nietypowy sposób na przygotowanie pierogów. W pierwszej chwili może dziwić albo nawet szokować, ale gdy tylko spróbujesz tej receptury, odkryjesz, że kryje w sobie wielki potencjał. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości nietypową potrawą one pan dumpling może okazać się hitem. Jak przygotować takie danie? Prezentujemy viralowy przepis!

One pan dumpling - co to jest?

Pierogi to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. Często serwowane są razem z dodatkami. Te z słodkim nadzieniem podaje się zwykle ze śmietaną, natomiast wytrawne ze smażoną cebulką albo ze skwarkami. Często pierogi są wyjmowane z wody, a dodatki trafiają na talerz na chwilę przed podaniem. Alternatywnie można odgrzać pierogi na patelni z dodatkiem tłuszczu, żeby nie przylegały do dna. Do takich form podawania pierogów jesteśmy przyzwyczajeni, ale one pan dumpling to coś zupełnie innego! W tym przepisie pierogi trafiają do jednego naczynia razem z licznymi przyprawami, zieleniną i aromatycznym sosem. Zazwyczaj wszystkie składniki trafiają do brytfanny i zostają upieczone, ale można przygotować w taki sposób także pierożki z patelni. W efekcie powstaje danie przypominające pieczoną rybę albo roladki, ponieważ pierogi dosłownie pływają w sosie. To ewidentnie danie do podawania w głębokim talerzu. Brzmi zachęcająco? Przyjrzyjmy się zatem szczegółom!

Jak zrobić one pan dumpling?

Główny składnik one pan dumpling to oczywiście pierogi. Można użyć pierogów ze sklepu, zrobić je samodzielnie lub wykorzystać wcześniej zrobione domowe pierogi, które zostały zamrożone. Należy rozłożyć je jeden obok drugiego na patelni albo w brytfannie. Pomiędzy pierogami należy umieścić liście chińskiej kapusty pak choi. Na około 20 średniej wielkości pierogów powinny przypadać 3 główki pak choi. Kolejny etap to przygotowanie pysznego sosu, którym zalewa się pierogi razem z kapustą. Bazą do niego jest mleko kokosowe i sos sojowy, a oprócz tego ważnymi składnikami są pasta z czerwonego curry, sos rybny, imbir, olej sezamowy. Pierogi z kapustą zalane sosem piecze się przez 30 minut. Na koniec warto posypać danie świeżą natką pietruszki albo szczypiorkiem.

Jeśli cenisz odrobinę słodyczy, sos możesz przygotować z odrobiną mirinu albo łyżeczką cukru. Fani pikantnych potraw mogą doprawić one pan dumpling na przykład płatkami chili.

.

Jakich pierogów użyć do przepisu na one pan dumpling?

Najczęściej wybierane są pierogi z mięsem wieprzowym albo drobiowym. Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję przepisu, możesz wykorzystać pierogi z soczewicą albo z kaszą gryczaną.

.

Co dodać zamiast pak choi?

Pak choi nie jest produktem dostępnym w każdym sklepie. Na szczęściej można sobie poradzić, korzystając z zamienników. Dobrym wyborem będzie w tej sytuacji kapusta pekińska albi szpinak.

.

Jak podawać one pan dumpling?

Danie może trafić na talerz bez żadnych szczególnych dodatków. Czasem jada się je z ryżem, Ryż bardzo dobrze wchłania sos i może złagodzić ostrość potrawy.

.

Dla kogo one pan dumpling?

Potrawę na pewno polubią miłośnicy kuchni azjatyckiej. Nie ma też przeszkód, żeby po pierogi w nietypowej formie sięgnęli też ci, którzy cenią tradycję. Nowa wersja nieprzypadkowo stało się viralem!

Przeczytaj również:

  • Jak lepić pierogi? Sprawdzone sposoby
  • Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie wyszło za twarde?
  • Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się po gotowaniu?
     

Polecane przepisy

Pierogi z wędzonym twarogiem i barszczem czerwonym WINIARY

Pierogi z wędzonym twarogiem i barszczem czerwonym WINIARY

52 min Łatwy
Pierogi gruzińskie Chinkali

Pierogi gruzińskie Chinkali

40 min Łatwy
Kluski ziemniaczane z kapustą w stylu indyjskim

Kluski ziemniaczane z kapustą w stylu indyjskim

43 min Łatwy
Pierogi z truskawkami i śmietaną

Pierogi z truskawkami i śmietaną

44 min Łatwy
Gnocchi z pieczarkami

Gnocchi z pieczarkami

32 min Łatwy
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

1 godz 27 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak prawidłowo przyrządzić pierożki na parze? porady
Jak prawidłowo przyrządzić pierożki na parze?
Kapusta pak choi - jakie dania z jej udziałem przygotować porady
Kapusta pak choi - jakie dania z jej udziałem przygotować?
Jak przechowywać mąkę? porady
Jak przechowywać mąkę?
Jak przygotować kluski żelazne w domu? porady
Jak przygotować kluski żelazne w domu?
kuchnia staropolska porada
Kuchnia staropolska
Nostalgiczne smaki dzieciństwa
Nostalgiczne smaki dzieciństwa – domowe potrawy, które warto odtworzyć
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu