A przecież można inaczej! Wystarczy przygotowywać obiad na dwa dni. Chociaż świeżo przygotowane potrawy mają swoje zalety, jest też wiele dań, które doskonale smakują również drugiego, a nawet trzeciego dnia. Co warto stworzyć, jeśli chcesz mieć bez wysiłku większą ilość jedzenia na dłużej? Zobacz polecane przepisy!
Przygotowywanie obiadów na więcej niż jeden dzień ma wiele potencjalnych zalet. Najważniejsza jest oszczędność czasu, lecz to nie wszystko. Mniejsza liczba dań to także prostsze zakupy, planowanie i przechowywanie. Zdecydowanie łatwiej zaplanować menu, gdy masz w planach nie 7, a maksymalnie 4-5 dań obiadowych. Daje to także możliwość kupowania większych, zbiorczych opakowań, co bywa opłacalne. Korzyści jest zatem całkiem sporo. Żeby spróbować jeść w ten sposób na co dzień, wystarczy tylko znaleźć dobre przepisy.
Są takie potrawy, które najlepiej smakują podawane od razu - dopiero co wyjęte z piekarnika albo zdjęte z patelni. Są też takie, które je się przez wiele dni i wciąż są pyszne - na przykład bigos albo kultowa sałatka jarzynowa.
W tej kategorii naturalnie królują rozmaite dania jednogarnkowe. Wzorcowym przykładem jest gulasz. Mięso z warzywami z dodatkiem przypraw gotuje się naprawdę długo, żeby było miękkie, soczyste i aromatyczne. Zdecydowanie warto przygotować większa ilość, żeby cieszyć się smakiem gulaszu dłużej niż jeden dzień. Jedną z najlepszych receptur jest tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną, ale podobnie można postępować z różnymi gulaszami wegetariańskimi - na przykład z soczewicy.
W tej samej kategorii idealną potrawą na 2 dni jest również leczo. Taki obiad opłaca się szczególnie wtedy, gdy mamy szczyt sezonu i tanie warzywa - takie jak papryka i cukinia. Rozmaite gulasze, leczo i inne podobne dania jednogarnkowe nieprzypadkowo wybiera się często jako dania zabierane do pracy. Często poniedziałkowe porcje to nic innego, jak pozostałości obiadu z niedzieli. I nie ma w tym niczego niewłaściwego.
W roli dania na dwa dni sprawdzi się perfekcyjnie także spaghetti z sosie bolońskim. Różni się od innych włoskich makaronów tym, że nie ma tu elementów wymagających świeżego przygotowania - świeżo ściętych jaj jak w carbonarze czy blanszowanych liści szpinaku. Proste i łatwe połączenie makaronu, sosu pomidorowego i smażonego mielonego mięsa to uniwersalna, bezpieczna potrawa, która sprawdza się w wielu sytuacjach, gdy nie masz lepszego pomysłu.
Bardzo uniwersalnym i łatwym daniem na co najmniej dwa obiady może być również curry z kurczakiem. A jeśli bardziej niż orientalne smaki cenisz te swojskie, wypróbuj także przepis na chłopski garnek. Pod tą nazwą kryje się znakomite połączenie smaku ziemniaków, kapusty, czerwonej papryki i mielonego mięsa.
Przeczytaj również:
Gotowe dania z poprzedniego dnia, najlepiej przechowywać w lodówce. Większe zapasy gulaszu i leczo opłaca się mrozić tylko w sytuacji, gdy myślisz o przechowaniu ich przez kilka tygodni albo nawet miesięcy. Danie najlepiej schować do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Opisane powyżej potrawy po jednym dniu nie tracą swoich walorów smakowych. Mało tego, niektórzy są skłonni twierdzić, że pewnie dania na drugi - trzeci dzień smakują nawet lepiej niż pierwszego dnia.
Tak, to dobry pomysł. Jeśli nie chcesz jeść dokładnie tego samego drugi raz, możesz doprawić potrawę, żeby była ostrzejsza, sięgnąć po więcej ziołowych przypraw albo zabarwić sos śmietaną - wtedy zmieni się smak oraz wygląd. Takie subtelne detale to zdecydowanie dobra droga, jeśli lubisz mieć trochę urozmaicenia w znanych przepisach.